therapeut


therapeut 1.0

iemand die voor zijn beroep lichamelijke of psychische aandoeningen behandelt volgens een bepaalde behandelmethode met bijvoorbeeld oefeningen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een therapeut…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] werkt als zelfstandige of is als werknemer in dienst van bijvoorbeeld een ziekenhuis, verzorgingshuis of artsenpraktijk
  • [Functie] richt zich op het behandelen van lichamelijke of psychische klachten en gebruikt daarbij meestal een bepaalde behandelmethode en genezingsmethode
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] houdt zich vaak bezig met alternatieve geneeswijzen
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft vaak een opleiding afgerond aan een hogeschool of een universiteit maar kan ook iemand zonder een specifieke, hogere opleiding zijn
  • [Activiteit of handeling] houdt een vraaggesprek met zijn patiënt, doet vervolgens een lichamelijk onderzoek of maakt een psychische analyse, stelt een diagnose en vormt aan de hand daarvan een behandelplan, dat bijvoorbeeld uit oefeningen bestaat
  • [Betrokkene] werkt vaak nauw samen met andere medici of paramedici

Algemene voorbeelden


Met uitzondering van een aantal handelingen die bijvoorbeeld alleen artsen, specialisten, verpleegkundigen, tandartsen, fysiotherapeuten of psychologen mogen uitvoeren mag iedereen, in Nederland als therapeut werkzaam zijn.

http://www.sorag.nl/

In mensentaal wil dit zeggen dat de therapeut op zoek gaat naar pijn en bewegingsbeperking afkomstig van de wervelkolom ('vertebrageen').

http://home.tvd.be/rc20234/degeyt.htm

Ouders besluiten vaak om een alternatieve therapie te gaan doen omdat ze * hebben gehoord dat het werkt; * ze vaak niet zoveel vertrouwen (meer) hebben in de reguliere hulpverlening; * ze zelf bij die therapeut in behandeling zijn.

http://members1.chello.nl/~a.groenendijk/kind.htm

Het minimaal aantal van 500 contacturen, waarvan 350 uur verplicht en 150 uur vrij dienen te worden ingevuld, wordt als volgt over drie onderdelen gespreid: de leertherapie vormt een coherent geheel van minimaal 50 contacturen. de theoretisch/technische opleiding vormt een coherent geheel van minimaal 200 contacturen. de supervisie betreft het therapeutisch handelen van de therapeut in opleiding. Ze vormt een coherent geheel van tenminste 100 uur wanneer het individuele supervisie betreft of in groepjes van maximum 4 personen.

http://www.health.fgov.be/AGP/nl/actuele_onderwerpen/psychotherapy-and-counciling/titelerkennings-psycho.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een alternatieve therapeut
  • een holistisch therapeut
  • een integratief therapeut
  • een natuurgeneeskundig therapeut
  • een paronormaal therapeut
  • een professioneel therapeut
  • een spiritueel therapeut

In principe geneest de mens zichzelf; de alternatieve therapeut kan echter met zijn kennis en ervaring kiezen voor ondersteunende technieken en geneesmiddelen.

http://www.ah-shi.com/

Als professioneel hulpverlener richt de holistische therapeut zich vooral op de ondersteuning van de zelfzorg van de hulpvragende, zowel intern als extern.

http://web.wanadoo.be/magnolia.federation/natuur.htm

Aangezien de integratieve therapeut bij uitstek opgeleid is om een diagnose-op-maat en behandelplan-op-maat te maken en dit te kunnen aanbieden binnen de denk- en gevoelswereld van de cliënt, neemt hij een voorsprong op een monomethodisch werkend therapeut.

http://www.academie-psychotherapie.nl/

Het praktisch handelen van de natuurgeneeskundig Therapeut is er op gericht de levenskracht (het zelfherstellend vermogen) te stimuleren.

http://www.fong.nl/opleidin.htm,

Uw leerontwikkeling tot paranormaal therapeut is een in hoge mate individueel proces, dat zorgvuldige en persoonlijke begeleiding behoeft.

http://www.hjbc.nl/hjbc.html

De professionele therapeut die uw kind begeleidt kan u het meest optimale advies en behandelingsplan voorstellen.

http://www.eetstoornis.be/

De spiritueel therapeut werkt empathisch, en wel door direct contact te maken met de subtiele energie van de cliënt, zoals die zich door de chakra's (energiecentra) en het aura manifesteert.

http://spiritueletherapie.vinden.nl/

met ander, nevengeschikt substantief


  • therapeut en cliënt
  • therapeut en coach
  • therapeut en patiënt
  • therapeut en therapie
  • therapeut of cliënt
  • therapeut of coach
  • therapeut of patiënt
  • therapeut of therapie

Naast de bewuste inhoud kunnen therapeut en cliënt een aantal andere invalshoeken of toegangswegen gebruiken, waardoor ook datgene wat nog onbewust is boven water kan komen.

http://users.skynet.be/kern/pessoart.html

Onderneem aktie en ga snel op zoek naar een therapeut of coach en maak een afspraak.

http://www.fobienieuws.nl/

De therapeutische consequenties die op basis van deze visie worden getrokken zijn de volgende: Het verwerpen van de hiërarchische (deskundige-ondeskundige) relatie tussen therapeut en patiënt, waarbij de therapeut/deskundige in staat is het gedrag/symptoom van de patiënt te verklaren op basis van een vooraf gegeven, algemeen geldend theoretisch concept.

http://users.skynet.be/kern/sysart.html

Verloop van de therapie. Sommige cliënten komen de eerste keer nog niet in een herbeleving. Dat kan komen door moeilijk in trance gaan, onvoldoende vertrouwen in de therapeut of therapie, door moeilijk invoelen of door angst voor wat er omhoog kan komen.

http://www.inn.nl/~reincarn/nvrtrenc.html

Vaste verbindingen


manueel therapeut

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


therapeut 1.1

beroep van therapeut

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Therapeut…

is een beroep

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geen beschermd beroep en heeft geen beschermde titel

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • een opleiding tot therapeut

    Zij had filosofie gestudeerd, werkte als lerares maatschappijleer op een middelbare school, raakte overspannen, nam ontslag, volgde in de Verenigde Staten een opleiding tot therapeut, en begon terug in Nederland een praktijk door (zoals ze dat zelf zei) een bord in haar tuin neer te zetten.

    Blauwbaard, Pauline Slot,

    Psychotherapeuten hebben vaak een studie klinische psychologie gedaan, en daarna nog een opleiding tot therapeut.

    http://www.psychologiemagazine.nl/show

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    therapeut 2.0

    iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het behandelen van ernstige psychosociale problemen en psychiatrische stoornissen die de ontwikkeling en het functioneren van de patiënt in hoge mate belemmeren en die hiervoor therapie geeft; psychotherapeut

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een therapeut…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Op de terugweg vertelde hij dat hij in India een cursus hypnotherapie had gevolgd. Met simpele technieken kon je zo terugstappen in het verleden, of zelfs in vorige levens, en onder ogen zien wat je dwarszat [...]. 'Is dat niet eng?' vroeg ze. 'Als je in situaties terechtkomt waar je nare herinneringen aan hebt, kan het eng of onprettig zijn. Maar als er een betrouwbare therapeut naast je zit, ben je in goede handen. Dan kan je niets gebeuren. Dan kun je het verleden achter je laten en volop van het hier-en-nu genieten, want dat is uiteindelijk de bedoeling,' doceerde Sam.

        Het verkeerde keelgat, Diane Broeckhoven,

        Het is belangrijk een sociaal netwerk rond de autist op te bouwen, een vriendennetwerk dat bestaat uit ouders, die daarbij een nieuwe rol krijgen toebedeeld, een mentor, die functioneert als "levensgids", een jobcoach (dat kan een speciale collega zijn), vrienden met autisme en zonder autisme en uit een therapeut voor de psychologische begeleiding [...]. De vriend of professional moet bereikbaar zijn, ook al is het maar via een antwoordapparaat.

        http://www.autisme-nva.nl/,

        Mijn vader heeft zich altijd verre gehouden van de psychiatrie. Wel is hij jarenlang drie keer per week naar een therapeut gegaan, naar eigen zeggen met geen enkel ander doel dan de therapeut aan het lachen te maken. Had de therapeut minstens één keer gelachen, dan was de sessie geslaagd. Toen hij kort na de scheiding de therapeut tijdens een sessie niet aan het lachen kreeg, stopte hij abrupt met de therapie en raakte in een diepe depressie.

        Fantoompijn, Arnon Grunberg,

        "Godsdiensten zijn systemen voor genezing van psychische stoornissen (...) Daarom dwingen de patiënten de therapeut in de rol van een priester, en verwachten en vragen dat hij hen van hun ongemakken zal bevrijden. Daarom moeten wij, psychotherapeuten, ons met problemen bezig houden die, strikt genomen, voorbehouden zijn aan de theologen."

        http://www.pastoralecounseling.org/,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen