toptienspeler


toptienspeler 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur; tennis)

speler die op een ranglijst geklasseerd is bij de beste tien spelers; speler die behoort tot de top tien; speler in de top tien
In tal van sporten, maar vaak in toepassing op een tennispeler in de officiële wereldranglijst.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een toptienspeler…

is een sporter; is een persoon

  • [Rang of hiërarchische positie] behoort tot de tien beste spelers
  • [Kwaliteit] behoort tot de tien beste spelers

    Hoofdsemagram: speler


    Algemene voorbeelden


    De Kroatische tennisser Marin Cilic kan eerder terugkeren op de tennisbaan dan verwacht. Het internationaal sporttribunaal CAS verminderde vrijdag zijn dopingschorsing van 9 naar 4 maanden. De voormalig toptienspeler kan zelfs komende week al zijn rentree maken.

    http://www.gelderlander.nl/algemeen/sport/internationaal-sporttibunaal-toont-clementie-voor-cilic-1.4067111,

    De afstand tussen zijn woonplaats Essen in Duitsland en Terneuzen, zo'n 300 kilometer, weerhoudt René Kuczorra er niet van om regelmatig een teamwedstrijd driebanden voor biljartvereniging 't Bierwinkeltje te spelen. De Duitse biljarter, die in zijn gloriejaren een toptienspeler was in eigen land, had dit seizoen een levensgroot aandeel in de promotie van de Terneuzense biljartclub naar de landelijke derde divisie.

    http://www.bndestem.nl/sport/sport-regionaal/duitser-even-naar-terneuzen-om-te-biljarten-1.294305,

    Zeven maanden was hij out met aanhoudende knieproblemen. In een stukje paradijs in de Amerikaanse woestijn klopte hij drie toptienspelers - onder wie Roger Federer - en stuurde hij in de finale Juan Martin Del Potro naar huis, die een einde had gemaakt aan de zegereeks van Novak Djokovic.

    http://www.standaard.be/cnt/dmf20130318_00508993,

    Dat een raadselachtig man als Mahesh Bhupathi (nr 342) een setje wegsnoepte van toptienspeler Enqvist en van Bjørkman is merkwaardiger dan de 0-5-zege van de Zweden in Calcutta.

    De Standaard,

    Anish Giri stormde de top twintig van de wereld binnen, stond virtueel even op plaats vijftien. Per 1 november staat hij terug op twintig. Boosdoener was het grand-prixtoernooi in Parijs, waar hij zeven remises speelde en vier partijen verloor. Het kostte hem 19 Elo-punten. Een klein verlies in de Bundesliga en een kleine winst in de Europacup hielden elkaar in evenwicht. Giri zal best een potentiële toptienspeler zijn, maar het kost nog wat tijd.

    http://schaaksite.nl/page.php?al=elo-klappen-in-nederlandse-top-tien,

    Een dag voor aanvang heeft het tennistoernooi van Rotterdam er onverwacht een top-tienspeler bijgekregen: Richard Krajicek. De Hagenaar won gisteren het prestigieuze ATP-toernooi van Stuttgart en steeg door deze overwinning van de zestiende naar de tiende plaats op de wereldranglijst, zijn hoogste positie sinds zestien maanden.

    NRC,

    Hlasek, in 1988 nog top-tienspeler en bezig aan zijn 69ste Davis-Cupwedstrijd, gebruikte al zijn ervaring om de zwakheden in het spel van Krajicek bloot te leggen.

    NRC,

    Ahoy-directeur Wim Schipper stelde gisteren tevreden vast dat het wegblijven van de top-tienspelers Ivanisevic, Bruguera en Becker de publieke belangstelling niet heeft geschaad.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    toptienspeler 2.0

    bedrijf dat, onderneming of instelling die deel uitmaakt van de tien grootste en/of invloedrijkste, succesvolste organisaties in een bepaalde sector, hetzij in een fictieve, hetzij op een reële ranglijst; organisatie die in een bepaalde marktsector behoort tot de tien grootste of beste organisaties ter wereld

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een toptienspeler…

    is een organisatie

    • [Rang of hiërarchische positie] behoort tot de tien grootste en succesvolste organisaties
    • [Kwaliteit] behoort tot de tien beste organisaties

      Hoofdsemagram: speler


      Algemene voorbeelden


      Een toptienspeler in de wereldwijde chipindustrie is NXP niet meer. De chipmaker is desalniettemin succesvoller dan ooit. De chips van de onderneming uit Eindhoven zitten nu in bijna alle producten die ertoe doen. Denk aan de iPhone 6, waarvoor een chip is gemaakt die betalingen met Apple Pay faciliteren.

      http://fd.nl/ondernemen/1092360/chipmaker-nxp-draait-weer-goed-dankzij-specialisatie,

      Filesonic, voorheen een van de toptienspelers, ziet kennelijk zijn financiële fundamenten weggeslagen en trekt de stekker eruit.

      http://www.emerce.nl/nieuws/filesonic-trekt-stekker-eruit,

      De Universiteit Antwerpen heeft de tiende plaats behaald van de "QS Top 50 under 50"-ranking. Dat meldt de samensteller van de ranking. Rector Alain Verschoren meent dat het resultaat de internationale rol van zijn universiteit aantoont, maar benadrukt tegelijk het relatieve belang van rankings [...]. De rector kijkt intussen ook naar twee andere toptienspelers, die vanwege hun leeftijd op korte termijn zullen verdwijnen. "We kunnen dus nog wat stijgen", lacht Verschoren.

      http://www.hln.be/hln/nl/1265/Onderwijs/article/detail/1783867/2014/01/30/UAntwerpen-op-tiende-plaats-in-ranking-jonge-universiteiten.dhtml,

      Met 4,4 miljard dollar aan inkomsten uit halfgeleidermachineverkopen, service en ondersteuning in 2008 is ASML geklommen van de derde naar de tweede plek op de wereldranglijst van VLSI Research [...]. Gezamenlijk zetten de toptienspelers in 2008 af voor 24,5 miljard dollar. Dat is 25,8 procent minder dan het jaar ervoor, zo becijfert VLSI. Met een daling van 25,1 procent naar 41,8 miljard kromp de totale markt net iets minder hard.

      http://www.mechatronicamachinebouw.nl/artikel/asml-in-omzet-tweede-chipmachinebouwer-ter-wereld-1.html,

      Vanaf 1 mei verzorgt EW Facility Services de schoonmaakdienstverlening en glasbewassing voor UNIT4, een toptienspeler in de Nederlandse softwarebranche. De facilitair dienstverlener is verantwoordelijk voor vijf locaties van de softwaregigant.

      http://www.professioneelschoonmaken.nl/8395/actueel/nieuws/unit4-kiest-voor-ew/#,

      Het balanstotaal van Anbang bedraagt nog geen EUR100 miljard, meldt het FD. Maar het bedrijf wil een toptienspeler worden in de mondiale verzekeringswereld. Een overname van Reaal zou de balans van het ondernemende Chinese bedrijf alvast met 50% laten groeien.

      http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3642215/anbang-serieuze-kandidaat-om-reaal-te-kopen-media,