Triton/triton


A - zeegod

Triton 1.0

zeegod in de Griekse mythologie, de zoon van Poseidon en Amphitrite, voorgesteld als een man met een vissenstaart, die over de golven rijdt met paarden en zeemonsters en blaast op een schelp om de zee te bedaren

Semagram


Triton…

is een god; is een wezen

 • [Uiterlijk] wordt voorgesteld als een man met een vissenstaart
 • [Woongebied] is een zeegod
 • [Tijd] is een god uit de Griekse mythologie
 • [Gedrag] reed met een vierspan over de golven en kon de zee tot bedaren brengen door op een schelp te blazen
 • [Gezag] was een soort koning van de zee, die samen regeerde met verscheidene van zijn broers onder het waakzame oog van de zeegod Poseidon

Algemene voorbeelden


Amphrite wordt in mythen ook wel genoemd als de echtgenote van Poseidon. Amphirite was een zeenimf. De zeegod Triton is een van hun kinderen (Triton was half vis/half mens en zag er dus als een soort zeemeerman).

http://www.nightofartemis.nl/grieks.php?menu=T&pers=36

Als Poseidon in een vrolijke bui was, ging hij naar het wateroppervlak met zijn vierspan. Triton blies dan als zoon van Poseidon op zijn schelpenhoorn, zodat de golven rustig werden.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Triton_(mythologie)

triton 1.1

elk van de zeegoden van lagere rang, van boven mens, van onderen vis, en dienaar van de zeegod Neptunus of Poseidon; ook: een voorstelling van een triton in de kunst

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Zeus kreeg de hemel toebedeeld [...] en Poseidon de zee en de wateren [...]. Doorgaans reed hij over de golven in een gouden wagen, bespannen met prachtige zeepaarden. Het voertuig werd omstuwd door zeegoden, nereïden, of waternimfen, dolfijnen en zeewezens, zoals de Tritons, van wie het bovenlijf menselijk was, maar het onderlijf dat van een vis. Zij bliezen krachtig op hun enorme kinkhoorns, vooral wanneer er een storm op komst was.

http://www.heksenkring.be/goden/Poseidon.htm

De fontein bestond uit Neptunus en enkele bijfiguren op een grote sokkel midden in een groot waterbassin. Bij de rand van het bassin zaten drie tritonen. Zij overbruggen de afstand tussen de fantasiewereld van de fontein en de werkelijkheid daarbuiten. De tritonen hebben alle drie dezelfde gespierde lichaamsbouw.

http://www.rijksmuseum.nl/aria/aria_assets/BK-C-1997-2?id=BK-C-1997-2&page=4&lang=nl&context_space=aria_encyclopedia&context_id=00063261

Triton 2.0

(astronomie)

grootste maan van de planeet Neptunus

Semagram


Triton…

is een maan; is een hemellichaam; is een zaak

 • [Omvang concreet] is een zeer groot hemellichaam, met een diameter van gemiddeld 2700 km
 • [Samenstelling] heeft een kern die bestaat uit gesteente en een korst die bestaat uit ijs van stikstof en methaan
 • [Geheel] maakt deel uit van ons zonnestelsel
 • [Temperatuur] is het koudste hemellichaam in ons zonnestelsel
 • [Beweging] heeft een retrograde baan, d.w.z. draait tegen de draaiing van Neptunus in

Algemene voorbeelden


Mogelijk is Pluto in een ver verleden eens in botsing gekomen met een ander groot object uit de Kuiper Belt en is hieruit de maan Charon ontstaan. Mogelijk is ook Triton -- dat zoveel op Pluto lijkt -- gevormd in de Kuiper Belt, maar is het ooit te dicht bij Neptunus gekomen en door deze planeet ingevangen.

http://www.astro.uva.nl/encyclopedie/

Na de ontdekking van deze ijsdwergen kijkt men opeens ook heel anders aan tegen Pluto en Charon. Zij zijn waarschijnlijk de grootste leden van de ijsfamilie aan de binnengrens van de Kuipergordel. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor Triton, de maan van Neptunus die met zijn 2700 km nog iets groter is dan Pluto en er in verschillende opzichten op lijkt.

NRC,

Wat Neptunus betreft - met behulp van een goede sterrenkaart hoeft het vinden van deze planeet geen al te groot probleem te zijn - is het waarnemen van de grootste maan van de planeet Triton, een regelrechte uitdaging voor iedere enthousiaste amateur-astronoom. Het object is n.l. slechts van een visuele helderheid van plus 13,4 doch [...] met een kijker met een opening van minimaal 20 cm moet het lukken.

NRC,

Nog geen week later deed Lassell zijn volgende grote ontdekking; hij zag dat Neptunus een maan (bijplaneet) had, die al snel de naam Triton kreeg.

http://anw.hml.nl/Werkstukken/Koen_Elzerman_en_Auke_Weekenborg/Lassell/,

B - atoomkern

triton 1.0

(kernfysica [natuurkunde])

atoomkern van tritium, die bestaat uit een proton en twee neutronen

Semagram


Een triton…

is een kern; is een deel

 • [Samenstelling] bestaat uit een proton en twee neutronen
 • [Geheel] is de kern van de waterstofisotoop tritium
 • [Stoffelijke eigenschap algemeen] heeft een positieve elementaire lading

  Algemene voorbeelden


  Zo bestaan er drie isotopen van waterstof, 1H (proton, atoomkern van gewoon waterstof), 2H (deuteron bestaande uit een proton en een neutron, het atoom wordt deuterium of zwaar waterstof genoemd), of 3H (triton bestaande uit een proton en twee neutronen, het atoom wordt tritium genoemd). Niet al deze isotopen komen in gelijke hoeveelheden voor. Zo is deuterium al zeldzaam (0,015 %) en valt de atoomkern van tritium na verloop van tijd spontaan uit elkaar.

  http://64.233.183.104/search?q=cache:UUe_1eCsk14J:www.nat.vu.nl/~mulders/b-ch2.pdf+triton+proton&hl=nl&ct=clnk&cd=9&gl=nl&lr=lang_nl