turbomotor


turbomotor 1.0

afbeelding

Bron: Michael Barera
( CC licensed )

motor met een compressor die lucht samenperst, waardoor in de cilinders meer zuurstof voor de verbranding van een grotere hoeveelheid brandstof beschikbaar is en een krachtigere verbranding mogelijk is die het prestatievermogen sterk opdrijft; motor met turbolader

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een turbomotor…

is een motor

  • [Deel] is voorzien van een compressor of turbolader die lucht voor de verbranding samenperst
  • [Activiteit of handeling] beweegt een transportmiddel voort
  • [Werking of functionering] verbrandt een rijker mengsel van samengeperste lucht en brandstof, waarbij de krachtiger verbranding het prestatievermogen aanzienlijk opdrijft

    Algemene voorbeelden


    Bij een turbomotor wordt de aangezogen lucht door de turbocompressor onder druk naar het inlaatspuitstuk gebracht waardoor er meer lucht naar de verbrandingsruimte gaat en de motor beter presteert. Het nadeel hiervan is wel dat als men lucht samenperst deze zal opwarmen en dus een deel van de volumeverkleining weer ongedaan maakt. Het plaatsen van koeling tussen de turbolader en het inlaatspuitstuk (de intercooler) zorgt derhalve voor een daling van de temperatuur. Met als gevolg dat de aangezogen lucht krimpt. Hierdoor kan er meer lucht in de verbrandingskamers geperst worden en dus effectief ook meer zuurstof (per eenheid lucht).

    http://www.belgiumtuning.be/producten/mazda-rx7-intercooler-kit-1646.html,

    Bij een normale zuigermotor, wordt door de zuiger bij de inlaatslag [...] het brandstofmengsel aangezogen […]. Het aanzuigen bepaalt eigenlijk de hoeveelheid brandstof die er in de cylinder komt. Nu zou het prettig zijn als we er toch meer in zouden krijgen en dus niet het aanzuigen de hoeveelheid laten bepalen wat er in komt, maar er een beetje meer inpersen. Dus moeten we iets hebben wat een beetje druk opbouwt. Een schoepenrad in de luchtinlaat plaatsen die de lucht in de motor drukt [...]. Er wordt met een geringe overdruk meer lucht aangevoerd, meer lucht betekent dat we die met meer brandstof kunnen vullen. Dus meer vermogen.

    http://www.wvopzeeland.nl/turbo.html

    Heeft u zich nooit afgevraagd waarom alle recente WRC kampioenschappen (sinds 1982) gewonnen zijn door permanent vierwielaangedreven auto's met een motor voorzien van een turbo? Dit komt doordat de vierwielaandrijving de tractie levert die nodig is om het hoge vermogen van de turbomotor op de weg over te brengen.

    http://www.google.nl/search?q=cache:9fqQArkyxMEJ:members.home.nl/base/4wd.doc+differenti%C3%ABlen+site:.nl=nl=lang_nl

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen