typograaf


typograaf 1.0

persoon die zich bezighoudt met typografie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een typograaf…

is een persoon

      Hoofdsemagram: letterzetter


      Algemene voorbeelden


      Ik heb een paar klassieke typografen bestudeerd, zoals een Stanley Morrison of een Gerrit Noordzij. En begin jaren tachtig is in Gent een aantal drukkerijen over de kop gegaan en heb ik mezelf een pers en letterkasten kunnen kopen. Hoewel een goede typograaf niet zoveel letters nodig heeft - al heb ik intussen 400 letterkasten ter beschikking.

      http://www.druksel.be/nl/pers/dm042001.html,

      De groengekapte lampen boven de bokken brachten licht, warmte en nogal wat intimiteit in het donkere jaargetij, terwijl zomers de grote stoffige ramen in hun geheel werden geopend, zodat het straatrumoer [...] en het [...] kindergejubel vrijelijk toegang hadden tot de zetterij van de firma J.H. de Bussy. Het werd me allerwegen duidelijk gemaakt dat ik een prachtig vak had gekozen. De typograaf voelde zich de edelman onder de proletaren. En inderdaad, een drukker mocht dan nog wel eens, wanneer hij niet al te ver van zijn werk woonde in overall over straat gaan, een handzetter zou dit nooit doen.

      Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

      Bibliofiel drukken is tenslotte een dienende bezigheid. Je voert een idee uit. Je geeft de ruimte aan de tekst, aan de beelden. Je dringt jezelf niet op. Je ondersteunt. Elke typograaf bevestigt het: de beste vormgeving laat de tekst in zijn waarde en is slechts discreet aanwezig.

      http://www.druksel.be/nl/pers/dm042001.html,

      Een revival is een aan de huidige stand van de technologie aangepaste heroptekening van een historisch letterontwerp. Veel van de lettertypen die typografen thans gebruiken, zijn afgeleid van klassieke zestiende eeuwse (DTL VandenKeere), zeventiende eeuwse (DTL Elzevir) en achttiende eeuwse (DTL Fleischmann) ontwerpen.

      http://www.dutchtypelibrary.nl/Introductie.html

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • gepensioneerd typograaf
      • klassiek typograaf
      • professioneel typograaf

      De tekst die in de editor geschreven is, wordt daarna verwerkt ("gecompileerd") door de eigenlijke tekstverwerker tot een opgemaakte tekst; de gebruikers hebben de keuze tussen een (groot) aantal "stijlen" die aangemaakt zijn door professionele typografen (en die zorgen voor een kwalitatief hoogstaande opmaak).

      http://people.mech.kuleuven.ac.be/~bruyninc/ictvisie.html,

      voorafgegaan door als


      • als typograaf
      • carrière maken als typograaf
      • in dienst treden als typograaf
      • werkzaam als typograaf
      • werken als typograaf

      Jan van Veen bleef zijn hele leven in Utrecht wonen en werkte er als typograaf.

      Meppeler Courant,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • drukkers en typografen
      • typograaf en grafisch ontwerper
      • typograaf of grafisch ontwerper

      In dit vak stellen we de najaarsaanbieding van een jonge uitgeverij samen en maken daarbij kennis met alle aspecten van de dagelijkse praktijk van het uitgeversvak […]. Na een korte synthese van deze aspecten […] wordt één (eventueel meerdere) case(s) behandeld in workshops. Worden onder meer behandeld: – de coördinerende rol van de uitgever – [...] – de rol van de auteur, redacteur, vertaler, typograaf en/of grafisch ontwerper, fotograaf, illustrator – coëdities – pre-press – het drukken – promotie en pers – distributie en verkoop – marketing.

      http://www.plantingenootschap.be/downloads/sg0103.pdf

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen