urinoir


urinoir 1.0

afbeelding

Bron: Jamain
( CC BY-SA 3.0 )

plaats, inrichting die bestemd is om er in het openbaar te urineren; openbaar toilet; openbare waterplaats; pissoir
Voorkomend in de meest uiteenlopende verschijningsvormen, bv. een afzonderlijke toiletpot, een toiletinrichting in de vorm van een paal of zuil, een plaskruis, als ruimte met plasgoten, plaswanden en/of toiletpotten enz. Meestal bovengronds, maar ook wel ondergronds. Als permanente of tijdelijke voorziening. Oorspronkelijk vooral bestemd voor mannen, maar tegenwoordig ook voor vrouwen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een urinoir…

is een inrichting

  • [Functie] dient om mensen in de gelegenheid te stellen in het openbaar te urineren
  • [Plaats] bevindt zich in een openbare toiletruimte
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is doorgaans gratis en publiek toegankelijk
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor zowel mannen als vrouwen, maar vroeger uitsluitend voor mannen

Algemene voorbeelden


Door de gaatjes van het urinoir zag ik hem uitkijken over de weilanden en een smalle vaart met een ophaalbrug erover.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Ik hou niet van mensen. Mensen zijn vies. Mensen zijn smerig. Mensen stinken als ze ontbinden. De wereld is een urinoir. De wereld is een pisbak. De wereld is een openbaar toilet. Iedereen schijt op elkaars kop. Je moet gewoon doen wat in je hoofd opkomt. Niet denken, nooit denken.

Fall Clausewitz, Robbert So,

We liepen alle straten door, de wallen om en nog eens de wallen om. Daarna rustten we op een bank achter een urinoir.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Tijdens het EK heeft de gemeente Amsterdam 350 duizend liter urine van voetbalsupporters moeten verwerken. Althans, die capaciteit aan urinoirs was voorhanden, bevestigt de gemeente.

de Volkskrant,

'Peetje is dood,' zei ik. Ze hebben hem gevonden met de naald nog in zijn arm, in een urinoir, en dat hebben ze ook nog zo in de krant gezet, de schoften.

Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

Na met veel moeite enige informatie te hebben losgekregen, bleek dat ik eerst het station uit moest om aan de overkant van de straat weer ergens in te stappen. Op weg naar de trap passeerde ik een urinoir, dat niet meer was dan een lange, stinkende, nergens afgeschermde pisgeul.

Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

Hij wordt een onmachtige, bejaarde man, die hunkert naar een praatje en het betreurt dat een toeriste de weg zoekt juist als hij uit het urinoir komt, want dan kan zo iemand je niet aanspreken.

http://huizen.dds.nl/~jdfvh/voskuil.html

Niemand twijfelde eraan of Anna parkeerde haar auto zo dicht bij de pissijnen om het gebruik ervan te ontmoedigen, en dus had niemand veel medelijden als er weer eens op de Honda in plaats van het urinoir was gemikt.

Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

Op verzoek van burgemeester De Vreeze van Enkhuizen ontwikkelde WSW-bedrijf Op/maat een nieuw type urinoir voor het stadscentrum: het frissoir. Het is een driepersoons roestvrijstalen constructie op een betonnen fundering die op het riool wordt aangesloten. Met een sensor die registreert wanneer iemand binnenstapt en de modernste reinigingstechnieken om stankoverlast te voorkomen. Het urinoir staat beneden in de werkplaats te wachten op transport naar Enkhuizen, waar de burgemeester het deze week met champagne officieel in gebruik zal nemen.

Haarlems Dagblad,

Op het vlak van de hygiëne zette men van het jaar een grote stap voorwaarts: de vele vuilnistonnen deden hun werk en de urinoirs herleidden het wildplassen (voor de heren) tot een minimum.

De Standaard,

We kwamen bij het station langs toen Thijs plassen moest. Hij verdween in het urinoir en plotseling hoorden wij een groot geschreeuw. 'Laten we maar eens gaan kijken', meende Jan en daar stond onze Sint en wist zich geen raad met zijn rokken.

Meppeler Courant,

Als je in plaats van in bed te liggen naar de urinoirs onder Piccadilly Circus zou gaan, dan kon je per dag drie klanten van het kaliber Brewer afwerken.

Overige bestemmingen, Frans Kellendonk,

Langdurige stills van voorwerpen die op de een of andere onverklaarbare manier op de lege zolder van zijn geheugen waren blijven staan, zoals een ei op een bord in Tilburg of het enorme paarse geslacht van een toevallige buurman in een urinoir aan de Schenkkade in Den Haag.

Rituelen, Cees Nooteboom,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • het urinoir gebruiken
  • urinoirs schoonspuiten

Een schoonmaakploeg van de gemeente spoot plaveisel en urinoirs schoon.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

Wie het urinoir wilde gebruiken, moest zich voorbij haar kanariegele Honda wurmen, wat met een volle blaas geen sinecure was.

Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

met adjectief ervoor


  • een cilindervormig urinoir

Om het wildplassen in de binnenstad van Roermond nu eens eindelijk de kop in te drukken, krijgt Roermond als eerste Limburgse gemeente een zogeheten urilift. Dit is een cilindervormig urinoir dat weg kan zakken in de bestrating. De gratis toegankelijke urilift krijgt begin volgend jaar een plaatsje in de buurt van het ANWB-kantoor op het Stationsplein, zo'n beetje het epicentrum van de wildplasserij in de bisschopsstad.

De Limburger,

  • het moderne urinoir

Overdag fungeert de plaspaal als reclamezuil. 's Avonds gaat de zuil open waardoor twee plasplekken ontstaan. Aan het einde van de nacht verandert de wc weer in een reclamepaal. Het moderne urinoir zal ook tijdens manifestaties als braderieën gebruikt kunnen worden. De kosten van de plaszuil, 36.000 euro, moeten worden gedekt uit reclame-inkomsten.

Leeuwarder Courant,

  • een open urinoir

Met de voordeur viel men een café binnen dat bijtend bedwelmende geuren omkapselde. Die van urine, want voor de cafébezoekers was er een open urinoir onder het afdakje naast de pomp en als 's zomers de achterdeur openstond, overheerste deze geur soms hinderlijk de andere.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

  • een openbaar urinoir
  • openbare urinoirs
  • een publiek urinoir
  • publieke urinoirs

In het centrum zijn tot dusver vijf Plaspunten geplaatst. De openbare urinoirs zitten overdag onzichtbaar onder de grond. Van donderdagavond tot en met maandagochtend tussen 20.00 en 8.00 uur staan ze bovengronds en zijn ze operationeel.

Rotterdams Dagblad,

In Amsterdam is de ijzeren "krul" een bekend openbaar urinoir of plasgelegenheid.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Urinoir,

Vlak bij de Marché Saint Quentin ontdekte ik een antiek, kioskachtig publiek urinoir.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Sedert de 16de eeuw werd in de grote Europese steden een alomvattend stront- en plasbeleid ontwikkeld waarbij niet alleen een verplichte aansluiting van het huiselijke toilet aan de riool werd bevolen, in plaats van de brij gewoon in de straat te lozen, maar waar bovendien de steden publieke urinoirs installeerden en het plassen en kakken in publieke ruimten tot delict werd verheven.

De Morgen,

  • de Parijse urinoirs

Henry Miller kon nog lyrisch schrijven over de Parijse urinoirs, die niet alleen soms fraaie kunstwerkjes waren maar ook als ontmoetingsplaatsen functioneerden.

De Morgen,

  • ranzige urinoirs

We liepen er langs vettige frietkraampjes bij ranzige urinoirs en voorbij luidruchtige vreemdelingencafés, die nu en dan gulpen lawaaierige, dronken gasten uitbraakten.

De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een geprivatiseerd urinoir

In het Centraal Station van de Zwitserse hoofdstad Bern werd deze week het vernieuwde, want volledig geprivatiseerde urinoir in gebruik genomen. De vespassiene is van de nieuwste gemakken voorzien, zoals automatische spoeling, meer privacy en een nepbromvlieg die als oriëntatiepunt in de pot is geplakt zodat de vloer schoon blijft.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: voor

  • urinoirs voor mannen
  • urinoirs voor vrouwen

Meer urinoirs voor mannen dan voor vrouwen, en dan nog gratis op de koop toe, het lijkt wel of alle feministische golven aan Gent voorbij zijn gegaan.

De Morgen,

Tenslotte bestaan urinoirs voor mannen al heel erg lang en maken zij deel uit van ieder 19de-eeuws stadsgezicht.

De Morgen,

met telwoord ervoor


  • weinig urinoirs

In folders en brochures heeft Dekker opgezocht dat een kwart van de mannen boven de vijftig last heeft van prostaatklachten. "Boven de zestig praat je al over veertig procent. Als je nagaat dat Nederland vergrijst, is het vreemd dat er zo weinig urinoirs zijn. Ik heb weleens begrepen dat ze bang zijn om ontmoetingsplaatsen voor homosexuelen te scheppen."

Provinciale Zeeuwse Courant,

voorafgegaan door als


  • als urinoir benutten
  • als urinoir gebruiken
  • dienen als urinoir

Ik filmde de grotten, welke eerst als graf, later, in de jaren '60, door hippies als slaapplaats en nu door de passant en de toerist als urinoir en vuilnisbelt benut worden.

http://users.pandora.be/Helgavds/1991amoudara.htm,

Tegen half twee, als de grote buitenpodia worden afgebroken en de Hofvijver en het Tweede-Kamergebouw als openbaar urinoir worden gebruikt, valt hier en daar een wanklank over de Haagse KoninginneNach.

NRC,

Op drie beruchte urineerplekken heeft de gemeente een "plaspiramide" geplaatst, die dient als urinoir.

De Standaard,

Zo'n flat die in de zeventiger jaren gebouwd is, met een smalle, donkere hal die als urinoir wordt gebruikt.

http://www.amsterwitched.nl/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


urinoir 2.0

afbeelding

Bron: KoS
( Publiek domein )

aan de wand van een toiletruimte gehangen bak waarin mannen kunnen urineren, voorzien van een manueel te bedienen of een automatisch doorspoelsysteem; ook: plaswand waartegen of goot waarin mannen kunnen urineren, doorgaans voorzien van een automatisch doorspoelsysteem
Vaak in een toiletruimte met meerdere, door schotten gescheiden, plasbakken.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een urinoir…

is een gebruiksvoorwerp; is een voorwerp

  • [Materiaal] is meestal gemaakt van keramiek; plasgoten zijn meestal gemaakt van metaal
  • [Functie] dient om mannen in de gelegenheid te stellen in een openbare ruimte te plassen
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor mannen

    Algemene voorbeelden


    Vanuit de urinoirs kwam haar een penetrante geur tegemoet. Ze boog voorover, drukte op de drie spoelknoppen, wachtte tot het stil was en riep twee keer kort na elkaar zijn naam.

    Arend, Stefan Brijs,

    De firma Sphinx bracht een paar jaar geleden urinoirs met een ingebakken vlieg op de markt.

    de Volkskrant,

    Ik heb het niet zo op het urinoir, zo'n hangende pot op heuphoogte. Ook al hangt het ding zo hoog, er zitten toch altijd spetters op de rand en het is uitkijken dat je niet met je zaakje in het nat van een ander gaat hangen.

    http://www.wernervanlooy.nl/tag/pissoir/,

    Het is aangewezen dat voor de kleuters de sanitaire ruimten minimaal omvatten: één kraan per twintig kleuters, één toilet per vijftien meisjes of vijfentwintig jongens en één urinoir per vijftien jongens, aangepast voor kleuters. De urinoirs mogen eventueel door toiletten vervangen worden. Er wordt best voorzien in één stortbadje op aangepaste hoogte.

    http://www.vsko.be/diko/diko/aanb_san.pdf

    De urinoirs - pelikaanbekken - noemde een ex-collega die dingen, zijn gescheiden door schaamschotten.

    Hallo; Fredje; Knikker; Klim; Strand, Frans Goddijn,

    Toen Joop opstond om naar de wc te gaan, zei Omar dat hij met hem meeging. Van elkaar gescheiden door een kunststof wandje ritsten ze naast elkaar hun gulp open, hoorden hun urine in de urinoirs spatten.

    God's gym, Leon de Winter,

    En de blik snel weer naar beneden. Om goed te sturen, zal ik maar zeggen. Nu is slecht sturen moeilijker dan goed sturen. Wat dat betreft zijn urinoirs een mooie uitvinding. Maar je kunt niettemin op meer dan een manier sturen. Bijvoorbeeld zo, dat het straaltje ergens tegen het keramiek komt en daardoor onhoorbaar is.

    Hallo; Fredje; Knikker; Klim; Strand, Frans Goddijn,

    De elementen zijn leverbaar voor wandcloset als ook voor urinoir, bidet en wastafel.

    http://www.geberit.nl/nl/WebNiederlande.nsf/pages/prod-san-1

    Het boek gaat over Marcel Duchamp, die begin deze eeuw een fietswiel op een kruk en een urinoir tot kunst verhief.

    NRC,

    Bij een groot evenement kunnen ook portofoons binnen de organisatie van nut zijn [...]. Toiletten. Richtlijn: 1 toilet + 1 urinoir per 500 bezoekers. Denk aan water, afvoer, wc-papier en schoonhouden. Afvalbakken. Containers zijn verkrijgbaar bij gemeentewerken. Ook tussen het publiek moeten afvalbakken staan.

    http://www.modelvliegsport.nl/

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • het urinoir aanschaffen
    • het urinoir gebruiken

    Kerstens komt het toilet binnen met zijn arm om de schouders van een vriend die kotsmisselijk is. In het toilet staan een veiligheidsagent en een jongeman met een prinselijk voorkomen die het urinoir gebruikt.

    Hé lullo, Jiskefet,

    De Ichthusschool heeft eerder al vloeren van kunsthars in de toiletten laten aanbrengen. Dijkhuizen: 'Die voorkomen dat de urine in het cement of in de voegen trekt en ongelooflijk gaat stinken.' Voor de groepen 6, 7 en 8 zijn dure urinoirs aangeschaft.

    de Volkskrant,

    met adjectief ervoor


    • een eigen urinoir
    • dure urinoirs
    • het middelste urinoir
    • een verrijdbaar urinoir
    • vooroorlogse urinoirs

    Eerstejaars wateren links tegen de muur. Vanaf daar verschuift de plasser jaarlijks een plaatsje naar rechts. Vanaf het vijfde jaar blijven leden in de rechter goot hangen. Alleen bestuursleden kunnen promotie maken naar een eigen urinoir. Hun losstaande plaszuil draagt het opschrift 'commissie'.

    http://www.leidenuniv.nl/mare/,

    Arthur ging voor het middelste urinoir staan, dat wit fonkelde alsof het net grondig was schoongeschrobd.

    De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

    Den Haag gooit rijdende urinoirs in de strijd tegen het wildplassen. Op initiatief van milieuwethouder Wilbert Stolte worden op 'stapavonden' zogeheten mobiele plaskruizen geplaatst. De rijdende pisbakken moet voorkomen dat cafégangers tegen de monumentale gevels urineren.

    De Telegraaf,

    Daarnaast is toch een minimale investering van 200 miljoen frank nodig om de infrastructuur op niveau te brengen. "Want het Sportpaleis is ook het gebouw waar de mannen nog altijd tegen een muur moeten plassen." Aan de vooroorlogse urinoirs, stilaan archeologie, is nog niets veranderd.

    De Standaard,

    Voor de groepen 6, 7 en 8 zijn dure urinoirs aangeschaft.

    de Volkskrant,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: zonder

    • een urinoir zonder waterspoelvoorziening

    Urinoir zonder waterspoelvoorziening bestemd voor: het opvangen van urine in een urinoir dat is aangesloten op een rioolsysteem en waarin een sifon is aangebracht waarin zich een geurabsorberende vloeistof bevindt, en bestaande uit: urinoir, sifon geschikt voor geurabsorberende vloeistof.

    http://www.milieutotaal.nl/index2.htm

    met telwoord ervoor


    • 7 urinoirs
    • één urinoir
    • twee urinoirs
    • vier urinoirs
    • zeven urinoirs

    Voor elke instelling dient er minimaal één toilet per vijftien vrouwen of vijfentwintig mannen en één urinoir per vijftien mannen voorzien te worden.

    http://www.vsko.be/diko/diko/aanb_san.pdf

    Ook heb ik meegemaakt dat een aantal van de 7 urinoirs bezet waren, en dat nummer 1 en nummer 5 een praatje maken (de tussenstaanders worden genegeerd) en daarbij af en toe een stap achteruit doen om elkaar te kunnen zien.

    Hallo; Fredje; Knikker; Klim; Strand, Frans Goddijn,

    Toen dacht hij nog dat de plee achter in een Katendrechts café de grote wereld een stap dichterbij bracht, al was het maar omdat het een eind van Kralingen lag. Nu wist hij wel beter. Twee urinoirs aan de wand en een deur waarachter de zij-ingang naar de hel wel zou zitten. Dat was alles.

    Gouden bergen, Herman Stevens,

    De sanitaire inrichting telde acht toiletten, zeven urinoirs. Vier toiletten waren gereserveerd voor de vrouwen.

    http://www.kelchterhoef.be/historie/Historie.htm

    Zijn vriend lacht niet, maar loopt mee. Even later staan ze naast elkaar voor twee urinoirs.

    Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

    Verder dient er één kraan voorzien te worden per vier toiletten of urinoirs.

    http://www.vsko.be/diko/diko/aanb_san.pdf

    met ander, nevengeschikt substantief


    • toiletten of urinoirs

    Verder dient er één kraan voorzien te worden per vier toiletten of urinoirs.

    http://www.vsko.be/diko/diko/aanb_san.pdf

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen