vespasienne


vespasienne 1.0

afbeelding

Bron: LPLT
( CC BY-SA 3.0 )

plaats, inrichting die bestemd is om er in het openbaar te urineren; openbaar toilet; openbare waterplaats; urinoir; pissoir
Een eponiem, vernoemd naar de Romeinse keizer Vespasianus (9-79) die, in navolging van keizer Nero, de eigenaars van publieke pispotten en latrines belasting liet betalen om mede daardoor de staatsfinanciën op orde te brengen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vespasienne…

is een inrichting

      Hoofdsemagram: urinoir


      Algemene voorbeelden


      De allerlaatste vespasienne. Vanzelfsprekend ben ik niet 100% zeker dat dit de laatste publieke urinoirs van Leuven zijn, maar ik vermoed van wel. Tegenover de Sint-Geertruikerk heb ik deze openbare waterplaats altijd als een verademing gezien. Een plaats waar, als de nood het hoogst was, de redding gelukkig in het verschiet lag.

      http://mijnleuven.blogspot.nl/2013/02/de-allerlaatste-vespasienne.html,

      We zien hier vespasiennes in het stadspark van Aarschot. Een mens moet er wel iets voor over hebben. De stank was niet te doen.

      http://confusius.skynetblogs.be/archive/2009/11/17/vespasiennes-in-aarschot.html,

      In het Centraal Station van de Zwitserse hoofdstad Bern werd deze week het vernieuwde, want volledig geprivatiseerde urinoir in gebruik genomen. De vespassiene is van de nieuwste gemakken voorzien, zoals automatische spoeling, meer privacy en een nepbromvlieg die als oriëntatiepunt in de pot is geplakt zodat de vloer schoon blijft.

      NRC,

      De sanisettes hebben de zogenaamde vespasiennes (straaturinoirs) ook bekend als Pissoirs, waarvan er in de jaren dertig meer dan 1200 in Parijs waren, vervangen. De enige nog "werkende" vespasienne is te vinden op de boulevard Arago en wordt nog regelmatig gebruikt.

      http://paris-fvdv.blogspot.nl/2011/05/les-sanisettes.html,