ventrikelfibrillatie


ventrikelfibrillatie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

ernstige hartritmestoornis waarbij de hartkamers zo chaotisch samentrekken dat het bloed niet goed kan worden rondgepompt en er een hartstilstand optreedt; kamerfibrillatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


ventrikelfibrillatie…

is een aandoening

      Algemene voorbeelden


      Ventrikelfibrillatie is een abnormaal ritme dat ontstaat door een totale elektrische chaos in de hartkamers. De pompfunctie van het hart wordt volledig verstoord en de bloedcirculatie valt stil, wat levensbedreigend is.

      https://www.uza.be/behandeling/aangeboren-hartaandoeningen

      Kamerfibrillatie (ventrikelfibrillatie) is een zeer ernstige hartritmestoornis, die een hartstilstand veroorzaakt. Hierbij trekken de hartkamers chaotisch samen, onafhankelijk van de boezems, waardoor het hart niet kan pompen en er geen bloedsomloop is.

      https://www.hartcentrumaalst.be/nl/pati%C3%ABnten/zich-laten-onderzoeken/ziektebeelden/hartritmestoornissen/kamerfibrilleren

      Wanneer iemand een circulatiestilstand heeft, bijvoorbeeld als gevolg van een hartinfarct, dan zal de oorzaak van de circulatiestilstand in meer dan 90% van de gevallen het gevolg zijn van een totale chaos in de elektrische snelweg van het hart. Eigenlijk is er geen sprake van een echte hartstilstand. Het hart staat namelijk niet stil maar trilt in een chaotisch patroon en knijpt daarbij niet meer samen. Dit trillen van het hart wordt ook wel ventrikelfibrillatie (trillen van de hartkamers) genoemd.

      http://www.hartvoorechtsusteren.nl/hrf_faq/wat-is-het-belang-van-de-aed-wanneer-iemand-een-circulatiestilstand-heeft/

      Ventrikelfibrillatie is een hartritmestoornis (vaak afgekort tot VF), waarbij de grote kamer van het hart gaat trillen en geen normale effectieve pompslagen meer maakt. Het effect is dat er geen bloed meer door het lichaam wordt gepompt, ook wel circulatiestilstand genoemd. In de volksmond wordt deze toestand hartstilstand genoemd, maar dat is in het geval van VF misleidend, omdat het hart nog wel, maar ongecoördineerd, beweegt.

      http://www.zorgtrainers.nl/AED-FAQ.336.0.html