verslaafde


verslaafde 1.0

iemand die aan iets verslaafd is, bijvoorbeeld aan alcohol of sigaretten; iemand die een verslaving heeft; iemand die verslaafd is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verslaafde…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een verslaving; is verslaafd
  • [Omstandigheid] is verslaafd aan bv. alcohol, drugs, sigaretten, medicijnen, seks of gamen

    Algemene voorbeelden


    De deugd moet moeilijk zijn – zo is de veronderstelling –, ze bestaat in het zich niet laten meeslepen door allerhande neigingen, maar in het heldhaftige en volgehouden verzet ertegen. Rokers die willen stoppen met roken, alcoholisten die proberen van de drank af te blijven en andere verslaafden die een eind zoeken te maken aan hun verslaving, illustreren deze permanente worsteling vaak op tragische wijze.

    Wereldvreemdheid, Patricia De Martelaere,

    In grote hoeveelheden heeft absint een hallucinerende werking. Er waren veel verslaafden in het Frankrijk van de vorige eeuw. Ook de schilder Van Gogh kon niet van het drankje afblijven.

    http://www.growmagic.nl/

    Het provinciehuis is sinds kort voorzien van drie rookcabines waar de verslaafden zich mogen laven aan een rokertje. Afzuigkappen garanderen een vlotte afvoer van de kwalijke dampen. De VVD wil de rokers een pasje geven waarmee ze toegang kunnen krijgen tot de cabines. Dat pasje registreert het aantal rookminuten, zodat de baas aan het einde van de week mooi kan zien hoeveel de tijd de paffende ondergeschikten hebben verlummeld in het rookhok.

    Dagblad van het Noorden,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: aan

    • een verslaafde aan seks
    • verslaafden aan harddrugs
    • verslaafden aan kansspelen

    Dit meisje dacht in extremen, had zichzelf slecht onder controle. Het grenzeloze had zich vooral gemanifesteerd in seksueel promiscue gedrag. Ongeremd. Mateloos. Een addict. Een verslaafde aan seks.

    Engelen van het duister, Jan Siebelink,

    Verslaving. In de achter ons liggende jaren is het softdruggebruik gestegen en de leeftijd waarop jongeren kennis maken met softdrugs gedaald. Het aantal verslaafden aan harddrugs blijft stabiel.

    http://www.e-stem.nl/

    Volgens het onderzoek, gebaseerd op een steekproef onder 10.000 Nederlanders, telt ons land naar schatting dertigduizend verslaafden aan kansspelen, waarvan er 21.000 te maken hebben met sociale of financiële problemen.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    verslaafde 2.0

    iemand die een drugsverslaving heeft; iemand die aan drugs verslaafd is; iemand verslaafd aan drugs

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een verslaafde…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Omgaan met de realiteit van alledag is een groot probleem voor de verslaafde. Door zijn verslavingsgedrag heeft de verslaafde een bepaald gedrag aangeleerd (het junkiesyndroom), waarvan hij de grote nadelen steeds sterker gaat ervaren. De verslaafde zal dit gedrag moeten afleren en moeten ontdekken dat het ook anders kan.

        http://www.dehoop.org/,

        Höppener steekt de hand ook in eigen boezem. De ggz, zegt hij, heeft de verslavingsproblematiek jarenlang genegeerd. 'Nu pas erkennen we dat een verslaafde per definitie een psychiatrisch patiënt is. Verslaving is een keiharde ziekte. We moeten van het imago af dat verslaafden lanterfanters zijn die zichzelf van alles aandoen. We moeten ze als zieken behandelen. En niet verwachten dat we ze snel kunnen genezen.' Tot voor kort werden patiënten die binnen zijn instelling drugs gebruikten, verwijderd.

        de Volkskrant,

        Ik bagatelliseer niks. Dit is een wijk met verslaafden, maar het is hier in de buurt nu ook weer geen Sodom en Gomorra. De overlast beperkt zich tot het park en de straten eromheen.

        Haagsche Courant,

        Spuiten, snuiven of "chinezen' op straat wordt in Amsterdam verboden. Met de nieuwe Algemene politieverordening (APV), die volgend jaar in werking zal treden, wordt het aantal beperkende maatregelen tegen verslaafden uitgebreid.

        NRC,

        Uit de rechterhand van de man komt een basepijpje te voorschijn. Voor veel verslaafden is het pijpje, waarmee cocaïne wordt gerookt, het kostbaarste bezit.

        Haagsche Courant,

        Combinatiemogelijkheden


        als subject bij een werkwoord


        • afkicken

        SOS Verslaafd fungeert als hulp- , denk- en preventiegroep. De uiteindelijke bedoeling is de oprichting van een werkboerderij waar verslaafden afkicken en tegelijkertijd terug arbeidsgewenning opdoen.

        http://www.zelfhulp.be/zelfhulpgroepen/zelfhulpgroepen.htm

        met koppelwerkwoord


        • een verslaafde zijn

        Ik zit nog steeds in een kraakpand omdat ik geen kamer kan betalen en ik heb nog steeds geen werk omdat ik een verslaafde ben geweest en ik voel me nog steeds even eenzaam als ik me vroeger voelde.

        Het verrotte leven van Floortje Bloem, Yvonne Keuls,

        met adjectief ervoor


        • chronisch verslaafden
        • langdurig verslaafden
        • zwaar verslaafden

        'Het aantal chronisch verslaafden neemt toe. Wij hebben een wachtlijst voor opname van tweehonderd mensen en een heel andere clièntele dan een jaar of vier terug. We hebben veel meer mensen met psychiatrische problemen.'

        de Volkskrant,

        Langdurig verslaafden die alles al hebben geprobeerd om af te kicken, moeten op medisch voorschrift heroïne kunnen krijgen. De lichamelijke en geestelijke gezondheid van deze verslaafden gaan hierdoor aanzienlijk vooruit. Ook leidt het tot een afname van de criminaliteit.

        de Volkskrant,

        Het lichaam heeft voldoende plooien en openingen om een en ander te camoufleren [...]. Zwaar verslaafden of dealers nemen hun toevlucht tot radicalere trucs. Niet zelden steken ze een buisje of condoom met drugs anaal op. Bij een vluchtige controle is dat niet te achterhalen.

        De Standaard,

        • criminele verslaafden

        Drugscriminaliteit wordt niet bestreden door strengere straffen en cellenuitbreiding, maar door meer toezicht in de buurt en door preventie. Teelt, handel en gebruik van softdrugs worden gelegaliseerd. Harddrugs worden gecontroleerd verstrekt aan geregistreerde verslaafden. Criminele verslaafden krijgen een alternatief aangeboden, gericht op afkicken.

        NRC,

        • dakloze verslaafden

        Het openbaar ministerie onderzoekt mogelijkheden om dakloze verslaafden in opvanghuizen in Utrecht drugs te laten gebruiken [...]. De projectgroep BinnenPlaats, die gisteren werd gepresenteerd, hoopt dit jaar twee instellingen voor dagopvang voor elk minstens 20 verslaafde daklozen te openen.

        Trouw,

        met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


        • afkickende verslaafden

        In vergelijking met Nederland staat in Frankrijk de drugsopvang nog in de kinderschoenen. Het land telt momenteel twaalf afkickcentra. Pas sinds kort mag het 'hulpmiddel' methadon op beperkte schaal aan afkickende verslaafden worden verstrekt.

        NRC,

        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: in

        • verslaafden in de Amsterdamse binnenstad
        • verslaafden in Drenthe
        • verslaafden in de stad Dordrecht

        De politie is wederom een offensief begonnen tegen overlast veroorzakende verslaafden in de Amsterdamse binnenstad.

        ANP,

        Raadslid J. Vriend (PvdA) sprak zijn verontrusting uit over de toename van het aantal verslaafden in Drenthe.

        Meppeler Courant,

        Een initiatief om een opvang voor verslaafden in de stad Dordrecht van de grond te krijgen, wordt door bijna alle protestantse kerken ondersteund.

        http://www.dehoop.org/,

        in voorzetselgroep


        • de behandeling van verslaafden
        • de nachtopvang van verslaafden
        • de opvang van verslaafden
        • de overlast van verslaafden

        Er wordt beweerd dat ibogaïne in staat is om een verminderde lust ('craving') naar heroïne te bewerkstelligen. Bovendien zou het de ontwenningsverschijnselen voorkomen. Ook bij verslaving aan andere middelen zou ibogaïne toegepast kunnen worden. Voor de behandeling van verslaafden maakt men gebruik van synthetisch bereide ibogaïne die oraal wordt toegediend.

        http://www.fss.uu.nl/cvo/actuele.htm#anchor712996

        Druggebruik is in de eerste plaats een welzijnsprobleem: ontrading en preventie gaan hand in hand met een betere opvang en behandeling van verslaafden. Maar ook de leefbaarheid van de omwonenden moet verzekerd worden.

        http://www.antwerpen.be/MIDA/

        Het college van B en W praat met de deelgemeenten over de toekomstige nachtopvang van verslaafden.

        NRC,

        Bij de politici waren veel vragen over het plan dat het Heerlense college eind vorige week presenteerde. Burgemeester Sakkers heeft het tijdelijke slaaphuis aangekondigd als een noodmaatregel, om 's nachts de overlast van verslaafden binnen de perken te houden. Die zwerven weer op straat nadat de nachtbus op parkeerplaats Nieuw Eyckholt per 1 mei verdween.

        De Limburger,

        met ander, nevengeschikt substantief


        • daklozen en verslaafden
        • dealers en verslaafden

        GroenLinks vindt dat een stadsdeelbestuur speciale aandacht moet hebben voor kwetsbare groepen als daklozen en verslaafden. Het snel opzetten van voldoende nachtopvang voor daklozen en opvang voor verslaafden is nodig om deze groepen een eigen plek te geven en om overlast op straat tegen te gaan.

        http://www.groenlinksamsterdam.nl/binnenstad/

        De toon van Melkert was opvallend hard toen hij sprak over 'de onverdraaglijke overlast van dealers en verslaafden'. Hij acht het onacceptabel dat vooral degenen die vaak een delict plegen het gevoel van onveiligheid bij ouderen en kinderen veroorzaken.

        de Volkskrant,

        Spangen is geen gemakkelijke wijk. Door de stadsvernieuwing was er de laatste tien jaar een groot aanbod aan kraakpanden waar dealers en verslaafden zich nestelden.

        NRC,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        verslaafde 3.0

        iemand die van iets of iemand geen genoeg kan krijgen; groot liefhebber van iets of iemand; fan

        Betekenisbetrekking


        metafoor
        Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een verslaafde…

        is een persoon

        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan geen genoeg krijgen van iets of iemand; is een groot liefhebber van iets of iemand

          Algemene voorbeelden


          Voor verslaafden aan Agassi bestaat een club: the Agassi Addicted Club. De groep telt 200 leden van alle leeftijden. Ze volgen de tennisser naar alle grand slams.

          Meppeler Courant,

          Maar soms stormt het. Dan is de zee woest, machtig en oorverdovend en kunnen nieuwsgierige toeschouwers elkaar alleen nog maar schreeuwend en brullend verstaan. Een enkele verslaafde aan het beukend natuurgeweld slaat de waarschuwingen van de kustwacht in de wind, waagt zich te ver op pier of kade en wordt door het ziedende water meegesleurd.

          NRC,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen