verzuimpercentage


verzuimpercentage 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; business, economie en financiën)

percentage van verzuim; hoeveelheid verzuim (met name door ziekte), vooral op het werk door werknemers en op school door leerlingen, gemeten voor een bepaalde periode en uitgedrukt in procenten; mate waarin iemand afwezig is, in vergelijking met de norm voor aanwezigheid; verzuimgehalte in procenten
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als het grondwoord percentage.
Zie ook : percentage

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verzuimpercentage…

is een percentage; is een hoeveelheid

  • [Tijd] wordt gemeten voor een bepaalde periode, vaak voor een jaar
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft doorgaans ziekte als reden, maar bij scholieren bv. ook spijbelen
  • [Legitimiteit] is geoorloofd of ongeoorloofd
  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft betrekking op het verzuim, vooral door werknemers of scholieren

Algemene voorbeelden


Amsterdam blijkt met een ziekteverzuimpercentage van 12,9 procent in 1999 'lijstaanvoerder'. Een jaar eerder waren de ambtenaren in onze hoofdstad nog iets gezonder. Het verzuim bedroeg toen 11,1 procent. Amsterdam wordt op het lijstje gevolgd door Rotterdam, dat het ziekteverzuim onder ambtenaren zag stijgen van 9,7 procent in 1998 naar 10,3 procent vorig jaar. De gemeente Utrecht zag haar verzuimpercentage in een jaar tijd met 0,6 procent toenemen tot 9,8 procent. Den Haag ging van 8,9 naar 9,7 procent.

De Telegraaf,

De kwaliteit van het onderwijzend personeel blijkt samen te hangen met het verzuimpercentage op school.

https://docplayer.nl/15574163-Schoolverzuim-verklaard.html,

Aan het experiment hebben 34 groepen in de unit Horeca en Voeding deelgenomen met in totaal meer dan 500 deelnemers. Op weeklijsten van groepen werden de gegevens uit het deelnemersbestand Icaris aangegeven, alsmede per deelnemer een barcode. De docenten vulden op deze lijsten per dag en per uur de afwezigheid van deelnemers in en de gegeven contacturen. De weeklijsten werden vervolgens gescand, waarna de gegevens in Excel werden geïmporteerd. Analyse van deze gegevens maakt het verzuimpercentage duidelijk en het uitvalpercentage van de lessen. De gevolgde werkwijze blijkt efficiënt en betrouwbaar.

http://www.albeda.nl/algemeen/info/kwaliteitsverslag/kv_frame.html,

Scholen die actief inzetten op het betrekken van leerlingen en ouders [...] hebben gemiddeld gezien een lager verzuimpercentage.

https://docplayer.nl/15574163-Schoolverzuim-verklaard.html,

Verzuimpercentages geven aan hoeveel procent van de tijd verloren is gegaan door ziekte binnen je organisatie. Heb je een hoog percentage dan kan het liggen aan een of twee medewerkers die langdurig ziek zijn, een griepgolf, echter het kan ook liggen aan ontevredenheid binnen je organisatie.

https://help.humanwave.nl/portal/nl/kb/articles/wat-betekent-het-verzuimpercentage,

Zowel het voorkomen van ziekte als de begeleiding tijdens de ziekte zijn van belang. Dat blijkt uit de resultaten van de instelling van een interne Arbo-dienst binnen enkele grote bedrijven. Voor Akzo Nobel geldt dat in de periode 1990-1997 het verzuimpercentage is gedaald van 6,5 % in 1990 naar 4,3 % in 1997. Het langdurig verzuim is in dezelfde periode gedaald van 3,5 % tot 2 % .

http://home.szw.nl/navigatie/rubriek/dsp_rubriek.cfm?rubriek_id=1_id=103_id=27073

Een onderzoek dat bureau Market Concern verrichtte in opdracht van de BOA. Daarin is een vergelijking gemaakt tussen bedrijven die relatief veel diensten van de arbodiensten afnemen en die relatief weinig afnemen. Daaruit blijkt dat in bedrijven met een actief arbobeleid het verzuimpercentage tussen 1997 en 1998 is gedaald van 5,9 naar 4,5 procent. In bedrijven zonder arbobeleid is het juist gestegen van 6,2 naar 6,4 procent.

http://www.vno-ncw.nl/frames/frtot1.htm,

NIPO is gevraagd onderzoek te doen naar de mate en aard van geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim op scholen in het voortgezet onderwijs. Het verzuimpercentage (geoorloofd en ongeoorloofd) bedraagt gemiddeld 7,9%. Het percentage ongeoorloofd verzuim bedraagt gemiddeld 2,85%.

https://www.tns-nipo.com/pages/persvannipo/pdf/schoolverzuim03.pdf,

Toch is en blijft het streven van de SPD Groningen om dit verzuimpercentage zo laag mogelijk te houden. Verbeteringen gerealiseerd in 2000: Het ziekteverzuimprotocol is aangepast en opnieuw geïntroduceerd bij de medewerkers. Leidinggevenden hebben de training 'Integraal ziekteverzuim' gevolgd en een training in het voeren van verzuimgesprekken. Het Sociaal Medisch Team heeft een duidelijker plek gekregen binnen de organisatie. Binnenkort te verwachten: Het streven is bewustwording creëren bij medewerkers en leidinggevenden over de gevolgen van ziekteverzuim voor de organisatie, inclusief het verhelderen van de rol die elke medewerker heeft in terugdringing van dit verzuim.

http://www.spdgroningen.nl/jaarverslag/Jaarverslag.htm

Gelet op het verzuimpercentage per schooltype naar lesuur, is het hoogste verzuimpercentage te vinden onder VMBO'ers tijdens de laatste twee lesuren (14,9%). Het verzuim is ook bovengemiddeld hoog onder havisten uit de 3e en 4e leerjaartijdens het zesde lesuur (12,6%). Op scholen voor praktijkonderwijs is het verzuim sowieso bovengemiddeld hoog.

https://www.tns-nipo.com/pages/persvannipo/pdf/schoolverzuim03.pdf,