vinder


vinder 1.0

iemand die ergens de verloren of gestolen eigendom van iemand anders aantreft; iemand die verloren of gestolen goederen vindt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vinder…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] treft iets aan
  • [Object betroffen] treft iemands verloren of gestolen eigendom aan

    Algemene voorbeelden


    Een beslissing zoals die van de Hoge Raad in Nederland, die eind '96 naar aanleiding van een conflict tussen een premiejager en een verzekeringsmaatschappij stelde dat een vinder hoe dan ook recht heeft op een "redelijke beloning" tenzij er sprake was van fraude of de verzekeraar het vermiste goed reeds zelf op het spoor was.

    http://www.bvvo.be/publication/Commande/cahier/prev_fraude_ass.pdf,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    vinder 2.0

    iemand die ergens iets aantreft dat daar bij toeval of na achterlating door de eigenaar terechtkwam
    Zonder bijgedachte dat de betreffende zaak door verlies of diefstal op de betreffende plaats terechtkwam.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een vinder…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] treft iets aan
    • [Object betroffen] treft iets aan op een plaats dat daar bij toeval of na achterlating door de eigenaar is terechtgekomen

      Algemene voorbeelden


      Vakantiegangers kunnen voor een euro een ballon 'adopteren' door hun naam en adresgegevens op een kaartje aan de ballon te hangen. Vinders van een ballon wordt verzocht hun vondst te melden bij de overkoepelende recreatie-organisatie.

      Dagblad van het Noorden,

      De Friese commissaris der koningin [...] heeft zaterdag op het Leeuwarder provinciehuis het traditionele eerste kievitsei in ontvangst genomen. De vinder, de dertienjarige scholier Ate de Jong uit Noardburgum, vond het 'twake' (twee eitjes) bij toeval op vijfhonderd meter van zijn woning in een greppel, toen hij aan zijn krantenwijk begon.

      NRC,

      De schat, die bestaat uit gouden munten, zou ongeveer 4 miljoen frank waard zijn, en een hoge wetenschappelijke waarde hebben. Hij wordt morgen in het Gallo-Romeins Museum [...] als een "recente spectaculaire archeologische vondst" aan de pers voorgesteld, in aanwezigheid van de vinders. De toevalsvondst gebeurde tijdens de aanleg van 10 particuliere woningen.

      De Standaard,

      In de vier deelnemende bibliotheken wordt de actie ingeluid met een openingsstunt. Er zijn drie 'schatten' in elk dorp verstopt die met behulp van een cryptische omschrijving van de vindplaats door het publiek vanuit de bibliotheek gevonden kunnen worden. Hiervoor heeft het publiek een uur de tijd. De vinders van de schatten kunnen rekenen op een waardevolle prijs.

      Meppeler Courant,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de vinder van bewijsmateriaal
      • de vinder van een schat
      • de vinder van een waterlek

      De ontknoping, met een race tegen de klok tussen de beul en de vinder van bewijsmateriaal à décharge van de terdoodveroordeelde, heeft wel iets van de film die Robert Altman in The Player persifleerde.

      NRC,

      De gemeente Noordoostpolder heeft vrijdag brieven naar twee gerenommeerde taxateurs uit doen gaan met het verzoek een offerte uit te brengen over de waardebepaling van de munten, die in oktober vorig jaar door medewerkers van het straatmakersbedrijf Schonewille uit Elim bij grondwerkzaamheden in Urk werden gevonden. De gemeente heeft vorige week de vinders van de schat [...] hiervan tijdens een gesprek in kennis gesteld.

      Meppeler Courant,

      Lek in waterleiding: meldingen worden beloond. De Regie Stedelijke Waterdienst (RSW) beloont vinders van een waterlek met € 25 of € 100.

      http://www.ieper.be/nl/

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      vinder 3.0

      iemand die iets dat van wetenschappelijk belang is als eerste vindt; ontdekker

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een vinder…

      is een persoon

      • [Activiteit of handeling] doet onderzoek en treft iets als eerste aan
      • [Object betroffen] ontdekt iets van wetenschappelijk belang

        Algemene voorbeelden


        Lagunaria patersonii. Beschrijving: behoort tot de grote familie van de Malva-achtigen. De naam is afkomstig van een Spaanse botanist Andres de Laguna. De soortnaam patersonii is afkomstig van de vinder W. Paterson. Het is een houtachtig gewas met een sierlijke, slanke pyramidaalvormige groeiwijze.

        http://www.groengids.be/

        Wetenschappelijke gedrevenheid kan niet alleen maatschappelijk gewin maar ook persoonlijk gewin opleveren, zoals bij de ontdekking van obesitas of van osteoporose genen. De vinders van dergelijke genen hebben enorme inkomens, zij het van de patenten en van de aandelen van de bedrijven die deze patenten te gelde maken.

        NRC,

        Een wasknijpermaker die zich voorstelt eigenlijk de vinder te zijn van ik zal maar zeggen het n-ethyl-8-hydroxytetrahydrochloropheenhydrochloride, waarmee hij droomt een wasmiddel te zullen vervaardigen dat de hele wereld zal veranderen in één grote stralend witte toverbal, waarin nooit meer iemand vuil wordt.

        De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,