visvlees


visvlees 1.0

spierweefsel en vet van een vis dat geschikt is voor menselijke consumptie; vlees van consumptievis om op te eten

Semagram


Visvlees…

is voedsel

  • [Kleur] varieert in kleur (blank, wit, roze, rood, bruin, grijsachtig) afhankelijk van de soort en van kwaliteit
  • [Smaak] heeft een zilte vissmaak
  • [Materiaal] bestaat uit spierweefsel met vet
  • [Functie] dient om op te eten
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] bevat eiwitten

Algemene voorbeelden


De graat geeft smaak af aan het visvlees, waardoor de forel een vollere smaak heeft.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Tonijn wordt in moten gesneden of gefileerd. Zowel door de structuur als door de diep roze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook over tonijnsteak of -biefstuk.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Hondstong. Behoort tot de familie van de platvissen, waartoe ook schol en tong behoren [...]. De structuur van het visvlees lijkt op die van tong, hoewel de smaak dichter bij die van schol ligt.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • blank visvlees
  • rood visvlees
  • roze visvlees
  • wit visvlees

In totaal werden door de keurmeesters 74 viskramen in het land bezocht en werd anoniem een haring gekocht en cijfers gegeven van 1 tot 10. Verhagen kreeg als beoordeling: 'vers van het mes, mooi blank visvlees, redelijk gezouten, mals, iets zilt, schrale haring, gewoon lekker'.

Meppeler Courant,

De haring mag geen gele verkleuring onder de huid vertonen en rood visvlees of bloeduitstortingen hebben.

http://members.home.nl/vismarkt/haring2.htm

Over het algemeen is alle zalm die gerookt en vers verhandeld wordt, afkomstig uit kwekerijen [...]. Het is een matig vette vis met roze visvlees.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Een prachtig goudbruin aangebakken en daarna in de oven gelegde bolle Dorade, met mooi wit visvlees.

http://www.vkblog.nl/bericht/128285/De_Dorade,_een_vis_-_Vaak_op_de_borden_rond_de_Middellandse_zee.,

  • stevig visvlees
  • zacht visvlees

Goede vis herken je aan heldere ogen, rode en glimmende kieuwen, stevig visvlees en een frisse zilte lucht.

http://defazantjes.blogspot.com/,

Zonnevis is een magere vissoort en heeft zeer smakelijk en zacht visvlees.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

  • mager visvlees
  • vet visvlees

Ik denk dat je hele andere resultaten boekt met mager visvlees zoals bijvoorbeeld coquillevlees of zeewolf.

http://www.cookandchemist.blogspot.com/,

Dorade heeft stevig, matig vet visvlees en is rijk aan omega 3 en omega 6 vetzuren.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1656665/2007/05/21/Mexicaanse-visfilet.dhtml,

visvlees 1.1

spierweefsel van een vis; visweefsel

Algemene voorbeelden


Wat gebeurt er met tijgernoten (maïs, bonen en boilies) die in het water terechtkomen? Of ze worden opgegeten door karper en worden omgezet in visvlees en vissenpoep, of ze worden via microbiologische en chemische processen afgebroken.

http://www.vbk.be/rotary/15/,

Als de vis is uitgeput na trekken of paaien, zitten de spiereiwitten nog maar los aan elkaar en is het visvlees slap.

www.wiskundebijlessen.nl/documentsfree/mcgee_vis.doc