voedselprinter


voedselprinter 1.0

(neologisme)

3D-printer die op basis van eetbaar materiaal voedsel print

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een voedselprinter…

is een printer

  • [Activiteit of handeling] print voedsel op basis van eetbaar materiaal

    Algemene voorbeelden


    De 3D-printer lijkt me al redelijk bekend, maar de specifieke toepassing op voedsel wat minder. De ontwikkeling van de voedselprinter kwam in een versnelling terecht toen de moleculaire gastronomie populair werd. In deze richting in de professionele keuken wordt bewust gebruik gemaakt van de fysische en chemische eigenschappen van voedsel. Producten worden tot in het extreme ontleed om vervolgens in een andere gedaante gereconstrueerd te worden. Het principe van de voedselprinter lijkt op dat van de gewone kleurenprinter: reservoirs met ingrediënten plaatsen, op de knop drukken en de machine doet het werk. Het

    http://didactict.nl/tag/voedselprinter/,

    De voedselprinter is nog in de conceptfase. Er is dus nog geen prototype gemaakt. De machine werkt eigenlijk heel erg logisch. In diverse gekoelde kamers bewaart de machine ingrediënten, zoals bijvoorbeeld meel, kruiden en aardappelpuree. Wanneer iemand een bepaald gerecht wil eten, komen de verschillende ingrediënten samen in een mixkamer. De mix wordt gekookt of gekoeld, en vervolgens laag voor laag geserveerd op een bord.

    http://www.scientias.nl/nooit-meer-achter-het-gasfornuis-dankzij-voedselprinter/13613,

    Stel je voor: je hebt een grote groep mensen, waaronder je kersverse schoonouders, uitgenodigd om dit jaar bij jou het kerstdiner te komen nuttigen. Alleen kun je eigenlijk helemaal niet koken. Gelukkig is daar je nieuwe voedselprinter. Je sluit je laptop erop aan, zoekt op internet naar het best beoordeelde recept voor gevulde kalkoen met cranberrysaus, en stuurt de instructies door naar je printer. Na een hoop geratel en gesputter stijgt er langzaamaan een prettige bakgeur op. Een uur later open je het deurtje van de printer en daar staat je mooie kerstkalkoen, gebraden en wel.

    http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2011/november/Voedsel-uit-de-printer.html,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2010