voorganger


voorganger 1.0

iemand die zich vóór iemand in dezelfde richting voortbeweegt of heeft voortbewogen; iemand die een ander of anderen voorgaat of voorging; iemand die voorgaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een voorganger…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] beweegt zich voort of heeft zich voortbewogen vóór iemand in dezelfde richting; gaat een ander of anderen voor; gaat iemand voor

    Algemene voorbeelden


    Bij het bepalen van de route wordt er rekening gehouden met het seizoen (voor- of najaar), de weersomstandigheden, de sneeuwhoeveelheid, de sneeuwgesteldheid en de windrichting [...]. Alleen onervaren skiërs gaan net zo lang hun gang tot ze de weg kwijt zijn en kijken dan pas op de kaart. Ook als er sporen liggen, moet er aan de hand van de kaart of de routebeschrijving blijven gecontroleerd worden of die in de juiste richting lopen. Misschien had jouw voorganger wel een heel ander doel voor ogen.

    http://www.hlrnet.com/nl0201-5.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • mijn directe voorganger

    Het hele parcours was autovrij en bij elk gevaarlijk punt werd gevlagd. Toch werd er zeer, zeer nerveus gefietst en er ontstonden ook vlak voor me, diverse valpartijen. Telkens kon ik de buitelaars ontwijken en vroeg ik me af wanneer mijn directe voorganger tegen de grond zou gaan en ik hem niet meer zou kunnen ontwijken.

    http://members.home.nl/hansmarion/,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • m'n voorganger
    • mijn voorganger

    Daarna zette het treintje zich voort en zag ik behalve modder enkel de voeten van m'n voorganger: sjok, sjok, sjok door de regen. Voor degenen die minder wild zijn van wildkamperen (dat staat leuk): er zijn hier op de vidda hutten: bemande, selfservice en onbemande hutten. In de bemande worden maaltijden geserveerd, in de selfservice is proviand en linnengoed aanwezig en in de onbemande hutten heb je denk ik alleen bedden.

    http://www.ceesapon.nl/lofthus/2006/september/id5.htm,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    voorganger 2.0

    iemand die vóór een ander een functie of post heeft bekleed of een bepaalde taak heeft uitgevoerd; iemand die zich vóór een ander in een bepaalde positie bevond; degene die iemand voorging

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een voorganger…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Jacques de Larosière verruilt de centrale bank voor de eerste post bij de Oosteuropabank in Londen. Diens voorganger, Michel Camdessus, is nu president van het Internationaal Monetair Fonds in Washington. Beide oud-bankpresidenten waren, net als Trichet, thesauriër-generaal op het ministerie van financiën.

        NRC,

        Ze is niet veel ouder dan onze meisjes: drieëntwintig, helaas al met twee koters aan haar rokken. Ik houd niet zo van kinderen, en nog minder als ze door een voorganger in de liefde zijn verwekt.

        In liefdes naam, Greta Seghers,

        Een deur die in het slot valt. De cipier die de sleutel omdraait. Je bent binnen, je bent alleen met de kreten en tekens die je voorgangers in de muren hebben gekrast.

        Hier ben ik, Donald Niedekker,

        Combinatiemogelijkheden


        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: van

        • de voorganger van de huidige bestuursvoorzitter
        • de voorgangers van de huidige staatssecretaris

        De raad van bestuur van Daimler-Benz stuurde Liener in juli de laan uit. Liener, die toen als adviseur aan het concern was verbonden, had forse kritiek geleverd op Ezard Reuter, de voorganger van de huidige bestuursvoorzitter Jürgen Schrempp.

        Meppeler Courant,

        André Geens wenst gehoord te worden door de kamercommissie, niet alleen over dit dossier, maar ook over alle andere Abos-perikelen. "Het is trouwens totaal onbegrijpelijk dat u de voorgangers van de huidige staatssecretaris (Reginald Moreels, CVP) nog steeds niet hebt gehoord, of willen horen", schrijft Geens aan commissievoorzitter Van der Maelen.

        De Standaard,

        • de voorganger van Sorgdrager

        Girjasing wees erop dat hij met de voorganger van Sorgdrager, Hirsch Ballin, een heel goede band had die er regelmatig in resulteerde dat er langs informele weg informatie over het drugsonderzoek werd uitgewisseld.

        NRC,

        met bezittelijk voornaamwoord


        • haar voorganger
        • zijn voorganger
        • zijn voorgangers

        GroenLinks-leider Femke Halsema strooide met folders in de hal van Utrecht Centraal. Haar voorganger Paul Rosenmöller werd na 6 mei veelvuldig bedreigd. Een van de belangrijkste redenen zich uit de politiek terug te trekken.

        Trouw,

        Eerder deze maand zei president George W. Bush van de Verenigde Staten dat hij zich niet gebonden voelde aan het Kyoto-akkoord, afgesloten onder zijn voorganger Clinton. Hoewel Clinton in 1997 instemde met het akkoord is het tot op de dag van vandaag nooit geratificeerd door het Amerikaanse Congres.

        De Telegraaf,

        Het valt te hopen dat de nieuwe researchbaas Brown van ABN Amro steviger in zijn schoenen staat dan zijn voorgangers, die te vaak bang waren om een negatief advies te geven over aandelen van grote klanten.

        http://www.intermediair.nl/index.shtml?http://www.intermediair.nl/Weekblad/weekblad/mei02/21banken.html/URL,

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        voorganger 3.0

        editie, uitgave, uitvoering die voorafging aan de huidige editie, uitgave, uitvoering; iets wat een vergelijkbare zaak voorging; datgene wat een vergelijkbare zaak is voorgegaan

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een voorganger…

        is een zaak

            Algemene voorbeelden


            In de eerste periode van zijn bestaan werd Jeu de Paume uitsluitend met de blote hand gespeeld, maar in de loop van de tijd werd er ook van hulpmiddelen gebruik gemaakt. Eerst een handschoen, later ook een slaghout, dat zich rond 1500 ontwikkelde tot een met schapedarm bespannen racket met een lange steel. Dit racket - de naam is afgeleid van het Arabische woord voor handpalm - is de directe voorganger van alle moderne rackets bij tennis, badminton, squash, etcetera.

            http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

            Het museum, dat het leven met het water op levendige wijze in beeld brengt, werd woensdag geopend door prins Claus. De prins opende in 1976 ook de voorganger van het museum. Dat was het Informatiecentrum Nieuw Land.

            Meppeler Courant,

            The Guardian was het strengst: Martin Guerre zal de val van de Britse musical alleen maar versnellen, was het oordeel uit die hoek. Zulke uitspraken hoeven niet tot een flop te leiden. De grootste voorganger van Martin Guerre, Sunset Boulevard van 1993, begon ook niet onder een goed gesternte, maar staat dit seizoen nog steeds op het programma.

            De Standaard,

            De ontwikkeling van onze auto's is een weloverwogen proces waarin onze filosofie een belangrijke rol speelt. Design. Net als hun voorgangers van vijftig jaar geleden, hebben de huidige Saab-modellen een geheel eigen identiteit. Een Saab wordt van oudsher beschouwd als een eigentijdse auto met een klassieke vormgeving.

            http://www.saab.be/home/BE/du/philosophy.xml

            Combinatiemogelijkheden


            met voorzetselgroep


            Voorzetsel: van

            • de voorganger van de piano

            De clavecimbel is eigenlijk de voorganger van de piano. De meeste klavierwerken van Bach worden tegenwoordig vaak gewoon met piano uitgevoerd terwijl ze eigenlijk geschreven zijn voor clavecimbel.

            http://members.chello.nl/~p.christians/bach.htm

            met bezittelijk voornaamwoord


            • zijn voorganger
            • zijn voorgangers

            De nieuwe Espace ligt een stuk serener op de weg dan zijn voorganger. Stabiel, ook in scherp wegdraaiende bochten. Vlotte besturing met prima servo-ondersteuning.

            De Standaard,

            De prijs van de Audi A6, die vanaf eind juni te koop is, wordt pas volgende maand bepaald. Vast staat de de nieuwe A6, gelijk model en gelijke uitrusting, niet duurder wordt dan zijn voorganger.

            De Standaard,

            De eenentwintigste druk van het Kramers Handwoordenboek Nederlands is, zoals zijn voorgangers, een woordenboek op middelbareschoolniveau. De woordenschat is beperkt tot 75.000 trefwoorden, de verklaringen zijn bondig en helder. Het boek telt 1.520 bladzijden.

            De Standaard,

            Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, siert het bankbriefje van 200 dat u vanaf vandaag in handen kan krijgen. Net als zijn voorgangers, de biljetten van 100 en 2.000 frank, kreeg het jongste briefje van de Nationale Bank felle kleuren en slimme veiligheidskenmerken mee.

            De Standaard,

            Woordfamilie


            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            voorganger 4.0

            (religie, mystiek en mythologie)

            iemand die voorgaat in een religieuze dienst; iemand die een religieuze dienst leidt

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een voorganger…

            is een persoon

            • [Geslacht] is een man of een vrouw
            • [Activiteit of handeling] leidt een dienst; leidt een viering; gaat voor in gebed; leidt het kerkelijk deel van een uitvaart

              Algemene voorbeelden


              Voorganger is hij of zij die een protestantse eredienst leidt, in de meeste gevallen zal dat de predikant(e) zijn, al kunnen ook niet-predikanten door de kerkenraad gevraagd worden in een dienst voor te gaan.

              http://www.vpkb.be/

              Een 'voorganger' van een gemeente wordt meestal aangesproken met Herder. Sommige gemeenten hebben een priester als voorganger. In 1991 is voor het eerst een vrouw als voorganger benoemd.

              http://www.apgen.nl/

              Sommige jonge priesters verlaten de kerk omdat ze niet meer bereid zijn celibatair te leven. Zou een gehuwde man of vrouw dan geen goede voorganger zijn? Wat primeert uiteindelijk: het recht van de gemeenschap op een eucharistieviering of de regel dat eucharistievieringen moeten voorgegaan worden door een gewijde, celibataire man? Deze vragen en moeilijkheden verdienen een grondige reflectie.

              http://www.theo.kuleuven.ac.be/ogtpc/project/teksten/tgl%20042001%20-%20brabant.html

              Afhankelijk van de voorganger hebben de weekendvieringen een verschillend karakter. Gemiddeld wordt er maandelijks drie weekeinden eucharistie gevierd en één weekeinde zijn er vieringen van woord en communie.

              http://www.bethlehemparochie.nl/

              Zondag wordt een kerkdienst van de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) via de radio uitgezonden. Deze uitzending zal plaatsvinden via Radio 5 en begint om 17.00 uur. De voorganger in de kerkdienst is Ds. L. Sollie.

              Meppeler Courant,

              Bij een overlijden wordt in veel gevallen de federatiepastoor verwittigd door de begrafenisondernemer (naar keuze). In samenspraak wordt dan de datum en het uur van begrafenis vastgelegd. Nadien neemt de voorganger contact op met de familie van de overledene voor een gesprek over het verloop van de kerkelijke dienst.

              http://www.federatiemerchtem.be/mollem/mollemvierendegem.htm

              Volgens het gesprek dat De Standaard had met Boon zijn de francofone gelovigen nochtans inschikkelijk en bereid om naar nederlandstalige vieringen te komen, wanneer er deels in het Frans gebeden kan worden door de voorganger.

              http://www.vlaamsbrabant.net/vvb/pers280303.htm,

              In de loop der jaren hebben de voorgangers in de Bethlehemparochie een eigen stijl van voorgaan en vieren ontwikkeld. De vieringen in onze kerken willen een rustpunt zijn. Ruimte bieden voor bezinning. Ze worden gekenmerkt door soberheid en stilte.

              http://www.bethlehemparochie.nl/

              Combinatiemogelijkheden


              met koppelwerkwoord


              • voorganger zijn

              Dit weekend gaat het jeugdwerk van start van het Christelijk Jeugdwerk Staphorst. In verband hiermee wordt zondagmorgen in Rouveen een jeugddienst gehouden die om 9.30 uur begint. Voorganger is evangelist Jurgen Zomer.

              Meppeler Courant,

              Ook zondagmorgen was de tent vol toen er een jeugddienst werd gehouden. Voorganger was mevrouw E.P. Muilwijk-Huis.

              Meppeler Courant,

              Zondagmorgen werd begonnen met een gezamenlijke kerkdienst in de tent. Voorgangers waren ds. L. Lingen en ds. J.F. de Vlieger en met medewerking van gospelgroep Light Tunes uit Steenwijk.

              Meppeler Courant,

              met adjectief ervoor


              • een goede voorganger

              Sommige jonge priesters verlaten de kerk omdat ze niet meer bereid zijn celibatair te leven. Zou een gehuwde man of vrouw dan geen goede voorganger zijn? Wat primeert uiteindelijk: het recht van de gemeenschap op een eucharistieviering of de regel dat eucharistievieringen moeten voorgegaan worden door een gewijde, celibataire man? Deze vragen en moeilijkheden verdienen een grondige reflectie.

              http://www.theo.kuleuven.ac.be/ogtpc/project/teksten/tgl%20042001%20-%20brabant.html

              • een islamitisch voorganger
              • een islamitische voorganger

              De islam heeft geen priesters. Een islamitisch voorganger wordt imam genoemd. In de Arabische landen is de imam theoloog van opleiding. Daar wordt hij als een soort ambtenaar door de staat betaald.

              http://www.pienternet.be/ArabischeCultuur/Islam.pdf

              De plechtigheid vindt plaats op een weiland voor het oude kampterrein van Dutchbat. Vrouwen en mannen zitten gescheiden op hun knieën te luisteren naar een islamitische voorganger.

              Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

              • een muzikale voorganger

              Een cantor is een muzikale voorganger die diensten leidt of voorzingt.

              http://www.pienternet.be/ArabischeCultuur/Jodendom,

              met voorzetselgroep


              Voorzetsel: in

              • voorgangers in een gebedsviering

              Voorgangers in deze gebedsviering zijn Jan Voeten en Franck Ploum. Het Bethlehemkoor zal zingen.

              http://www.bethlehemparochie.nl/

              voorafgegaan door als


              • als voorganger

              'Ik ben volledig bevoegd theoloog', aldus Voordewind. Hij studeerde theologie in Utrecht, maar deed geen kerkelijk examen. Hij belandde daarna als voorganger in een Amsterdamse pinkstergemeente.

              Meppeler Courant,

              Inmiddels hebben meerdere gemeenten een vrouw als voorganger en zijn in veel gemeenten vrouwen aangewezen als priester of mededienende.

              http://www.apgen.nl/

              Woordfamilie


              Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen