vrederechter


vrederechter 1.0

((vooral) in België)

rechterlijk ambtenaar met een beperkt rechtsgebied die is bevoegd om uitspraak te doen in kleine privaatrechtelijke geschillen, soms ook in strafzaken; kantonrechter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vrederechter…

is een ambtenaar; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] beslecht burgerlijke en handelsgeschillen over een bedrag van maximaal 1860 euro

    Algemene voorbeelden


    De vrederechter is bevoegd om een uitspraak te doen over elke betwisting in verband met de medeëigendom.

    http://www.immo2000.be/nl/index.htm

    De vrederechter is ook bevoegd voor de aanstelling van een voorlopige bewindvoerder (beheerder) over de goederen van personen die om gezondheidsredenen niet meer in staat zijn hiervoor zelf in te staan.

    http://users.pandora.be/vredegerecht-hasselt-1/vrede.bevoegdheid.html

    Vooral in burgerlijke geschillen worden er tenslotte heel wat specifieke bevoegdheden onderscheiden, die ofwel aan de Vrederechter, ofwel aan de Rechtbank van Eerste Aanleg worden toegewezen. Het belangrijkste onderscheid is daarbij de zogenaamde bevoegdheid ratione summae: burgerlijke en handelsgeschillen over minder dan € 1.860 worden door de Vrederechter beslecht, geschillen over grotere bedragen zijn voor de Rechtbank van Eerste Aanleg.

    http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

    De Vrederechter is vooral gekend als gezinsrechter. Hij beslecht geschillen over onderhoudsuitkeringen, hij beslist over de rechten en plichten van echtgenoten tijdens het huwelijk door het nemen van voorlopige maatregelen, hij treedt op bij het overlijden van de ouders van minderjarige kinderen, hij komt tussen bij adoptie etc.

    http://www.advocaat.be/publiek/recht/r0008.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • behandelen
    • benoemen
    • bepalen
    • beslissen
    • (gegrond/ongegrond) verklaren

    Achter gesloten deuren behandelt de vrederechter heel wat materies die behoren tot het familierecht.

    http://users.pandora.be/vredegerecht-hasselt-1/vrede.bevoegdheid.html

    In uitzonderlijke omstandigheden kan de vrederechter de voogdij splitsen. Hij benoemt dan een voogd voor de goederen en een voor de persoon. Naast de voogd benoemt de vrederechter ook een toeziende voogd.

    http://www.notare.be/watnot.htm#h1,

    De echtelijke verblijfplaats wordt door beide echtgenoten in wederzijdse overeenstemming gekozen. Bij gebrek aan overeenstemming bepaalt de vrederechter de echtelijke verblijfplaats in het belang van het gezin.

    http://users.pandora.be/jan.fiers1/1ortho/

    De langstlevende partner mag, als hij of zij dit eist, in de gemeenschappelijk woning blijven wonen na een scheiding. Bij een konflikt beslist de vrederechter volgens de regels van de billijkheid. Bij dezelfde magistraat kan een van de partners, bij verbreking van het samenlevingskontrakt, ook een uitkering tot levensonderhoud vragen.

    De Standaard,

    Na de ontbinding van een financieringsovereenkomst te hebben bekomen tegen de schuldenaars en de veroordeling van hen tot betaling van een uit die overeenkomst voortvloeiende schuldvordering, had de financieringsmaatschappij de borg uitgenodigd tot het uitvoeren van zijn verbintenis. Omdat ze geen betaling verkreeg, vorderde ze de geldigverklaring van de loonoverdracht die voorzien was bij de borgstelling. De vrederechter verklaarde deze vordering ongegrond.

    http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

    als object bij een werkwoord


    • de vrederechter ingeschakelen

    Bij een minnelijke schikking komt de commissaris van een Comité van Aankoop of een andere deskundige met de eigenaar een prijs overeen. De financiële schadeloosstelling moet ten laatste drie maanden later in de handen van de onteigenden zijn. Komen de partijen niet tot een vergelijk, dan wordt de vrederechter ingeschakeld.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • aan de vrederechter

    Een andere mogelijkheid is om als er vermoedens zijn dat de andere echtgenoot de echtelijke woning zal verlaten, aan de vrederechter te vragen een inventaris te laten opstellen [...]. Een andere mogelijkheid bestaat erin aan de vrederechter te vragen de andere echtgenoot het verbod op te leggen bepaalde goederen te verplaatsen of te vervreemden.

    http://www.notare.be/watnot.htm#h1,

    • bij de vrederechter

    Een gedwongen opname kan enkel gebeuren op grond van een rechterlijke beslissing. Iedere belanghebbende kan bij de vrederechter een verzoekschrift indienen samen met een omstandig geneeskundig verslag dat ten hoogste vijftien dagen oud is.

    http://users.pandora.be/jan.fiers1/1ortho/

    • door de vrederechter

    De socialisten wijzen erop dat vooral huurders met kortlopende contracten de dupe zijn van de huurprijsverhogingen. Een van de oplossingen die ze voorstellen, is een verhoging enkel toe te laten na registratie hiervan door de vrederechter én het kadaster.

    De Standaard,

    • naar de vrederechter

    Wanneer een huurder door middel van een aangetekende brief verwittigd wordt dat hij tegen 's anderendaags het huis moet ontruimd hebben, dan is dit een onwettige handeling van de verhuurder. Mocht de huurder naar de vrederechter stappen, dan zou hij langer in het huis mogen blijven.

    http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

    • van de vrederechter

    W. geeft een limitatieve opsomming van de beslissingen waartegen beroep mogelijk is: het gaat om de beslissingen van de vrederechter en de politierechtbank en de beslissingen in eerste aanleg gewezen door een bureau bij een rechtbank van eerste aanleg, een arbeidsrechtbank of een rechtbank van koophandel.

    http://www.law.kuleuven.ac.be/jura/37n3/schollen.htm

    Naast de procedure van arbitrage of informele overeenkomst, bestaat er ook een verzoeningsprocedure voorzien in de rechtspleging. Die geldt o.a. voor de gevallen van echtscheiding en in vele gevallen die aan de bevoegdheid van de vrederechter werden overgelaten.

    http://users.skynet.be/sky50779/recht1.htm

    De voogd moet jaarlijks zijn rekening en een verslag over de opvoeding van de minderjarige overhandigen aan de vrederechter en de toeziende voogd. Wil hij een lening aangaan, de goederen van de minderjarige hypotheceren of een onroerend goed kopen, dan heeft hij de toestemming van de vrederechter nodig.

    http://www.notare.be/watnot.htm#h1,

    Theoretisch gezien is er tegen de uitspraak van de vrederechter geen beroep mogelijk. Je kan evenwel binnen de twee maanden een herziening voor de rechtbank van eerste aanleg vragen.

    De Standaard,

    Van het vonnis van de vrederechter kan herziening gevraagd worden bij de rechtbank van eerste aanleg, tegen wiens uitspraak tenslotte nog hoger beroep mogelijk is.

    http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

    • voor de vrederechter

    De buren eisten voor de vrederechter schadevergoeding, op grond van het vaak aangehaalde artikel 1382 van het Burgerlijk Wetboek.

    De Standaard,

    Zolang de echtgenoten niet gescheiden zijn is het immers niet van belang van wie de goederen precies zijn. En kunnen beide echtgenoten er rechten van gebruik op laten gelden. Wie zonder meubels achterbleef en die wil terugkrijgen, zal (al dan niet via een advocaat) een procedure moeten beginnen voor de vrederechter.

    http://www.notare.be/watnot.htm#h1,

    Bij ontstentenis van akkoord zal de zaak voor de vrederechter gebracht worden.

    De Standaard,

    De vrederechter wijst de voogd aan. Hij houdt rekening met de voorkeur die de ouders hebben bepaald in hun testament of verklaard voor de vrederechter of een notaris. Als de ouders geen voorkeur hebben uitgesproken, kiest de vrederechter de voogd bij voorkeur uit de naaste familieleden.

    http://www.notare.be/watnot.htm#h1,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding