vreemdeling


vreemdeling 1.0

iemand die ergens vreemd is; iemand voor wie een bepaalde plek of een bepaalde cultuur vreemd is; iemand voor wie de omgeving onbekend is; iemand voor wie een land, streek of stad nieuw is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vreemdeling…

is een persoon

  • [Plaats van herkomst] komt vaak uit een ander land; komt in elk geval uit een andere streek of uit een andere plaats
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kent een bepaalde plaats (land, streek of stad) niet goed; weet vaak de weg niet
  • [Geslacht] is een man of een vrouw

    Algemene voorbeelden


    'Excuse me, sir? Way to U-stations please?' Wanneer iemand mij de weg vraagt, ben ik blij voor hem dat hij mij heeft getroffen. Een vreemdeling de weg wijzen is een kunst die weinigen beheersen.

    Rupert: een bekentenis, Ilja Leonard Pfeijffer,

    Gedetailleerde stadsplannen en wegenkaarten zijn geen luxe. De eerste heeft men nodig om in de juiste richting de hoofdsteden te verlaten, want wat een hoofdrichting is, blijkt voor een vreemdeling allerminst vanzelfsprekend en de wegwijzers zijn schaars.

    De Standaard,

    Misschien valt dat de vreemdeling in Monaco nog het eerst op: de alomtegenwoordige politiemacht.

    De Standaard,

    Uiteindelijk is de pizza een eenvoudig gerecht voor de armen. Maar een vreemdeling die voor het eerst naar Napels komt zou niet te overhaast moeten oordelen en het gerecht afdoen als 'gastronomisch betwist'. Vergeleken bij de beste Napolitaanse pizza's smaakt alles buiten Italië naar een oude tabakszak.

    http://www.mammamia-vianen.nl/geschiedenis.php

    Toen Lisa begon te praten over mijn zuipende broers, over hoe bang ze waren in de grote stad en hoe het gevoel een vreemdeling te zijn hen uitholde, was er iets in haar woorden dat ik herkende, als een melodie die ik ooit had gekend.

    Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

    Geen vreemdeling komt er ooit behalve een enkeling die verdwaald is en in zijn paniek geen oog heeft voor de verblindende schoonheid van het panorama, de lieflijke heuvels, de glinsterende rivier, en bij helder weer de zee. Ik leidde er een rustig, teruggetrokken bestaan, en ik hield mijn adres evenals mijn telefoonnummer geheim.

    Het paradijs, Anton Haakman,

    Combinatiemogelijkheden


    voorafgegaan door als


    • als een vreemdeling

    Hij volgde slechts zijn voeten, dwalend door zijn stad als een vreemdeling die alles voor het eerst op het netvlies ving.

    Dwaalspoor, Jetteke van Wijk,

    Vaste verbindingen


    je (g)een vreemdeling voelen

    1. je ergens wel of niet thuis voelen
      Vaak in combinatie met in je eigen, in zijn eigen wijk e.d.

      "Ik ben er trots op dat ik Amerikaan ben, maar ik heb meer affiniteit met de Europese cultuur. Ik voel me beslist geen vreemdeling in Europa."

      De Standaard,

      Kort geleden nog organiseerde hij eigenhandig een project voor oudere immigranten; de eerste en vergeten groep van Italiaanse, Turkse en Griekse gastarbeiders die twintig tot dertig jaar in Duitsland hebben gewerkt en nu oud, ziek en uitgeblust aan de kant staan. In hun geboorteland voelen ze zich vreemdeling. Dat zijn ze ook in het Duitse bejaardenhuis omdat ze de taal vaak slecht spreken.

      NRC,

      Ik voelde me een vreemdeling in eigen land.

      De Standaard,

      Toen hij zich langzamerhand een vreemdeling in zijn eigen wijk begon te voelen, mocht hij dat niet voelen.

      http://www.filosofiemagazine.nl/

    een vreemdeling worden

    1. ergens niet meer thuishoren

      Ze deden hem denken aan zijn vader, die in zijn eigen Mexico-Stad even plotseling een vreemdeling was geworden als zijn zoon in de stad New York, ze vroegen zich alletwee af wat doen we hier, zijn we soms geboren om dit te doen, hadden we geen andere bestemming, wat is er gebeurd...?

      De grens van glas, Carlos Fuentes,

      Want 'thuis' bleek na al mijn omzwervingen niet meer te bestaan. Ik was een vreemdeling in mijn eigen cultuur geworden.

      http://www.achillevandenbranden.net/2012/12/palmwijn-adriaan-van-dis/,

    geen vreemdeling zijn

    1. ergens bekend mee zijn

      De voorzitter (en sociaal-psycholoog) dacht dat "gerechtshof' een net woord, zeg maar een stadhuiswoord was voor "rechtbank', zoals bij voorbeeld pantalon een net woord is voor broek. Wanneer men in de juristerij geen vreemdeling is, komt men dit soort fouten en misverstanden herhaaldelijk en tot in de hoogste kringen tegen.

      NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    vreemdeling 2.0

    iemand die, meestal vanwege een andere herkomst of achtergrond, niet direct tot een bepaalde groep mensen hoort; buitenstaander

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een vreemdeling…

    is een persoon

    • [Plaats van herkomst] komt soms uit een ander land of uit een andere streek (maar kan ook uit een andere familie komen of simpelweg andere dingen meegemaakt hebben)
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een andere achtergrond, herkomst of bloedband dan de groep mensen waar deze persoon zich in begeeft
    • [Geslacht] is een man of een vrouw
    • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] hoort niet direct tot een bepaalde groep mensen en hoort er daarom vaak ook niet helemaal bij; kent vaak bepaalde gewoontes of gebruiken niet

    Algemene voorbeelden


    Een kwetsuur aan de ruggengraat verhinderde de jonge Henry aan de Burgeroorlog deel te nemen. Het versterkte het door het vele reizen in hem gewekte gevoel dat hij een "vreemdeling", een buitenstaander was, voorbestemd om vanop de zijlijn toe te kijken en al wat rondom hem gebeurde, nauwlettend gade te slaan.

    De Standaard,

    Maar in Ithaca was hij geen vreemdeling, hij was een van hen, en daarom kwam niemand op het idee om tegen hem te zeggen: 'Vertel!'

    Onwetendheid, Milan Kundera,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • blijven

    Wat bindt mij aan het Ressedal, waar ik na al die jaren een vreemdeling gebleven ben?

    Ach, mijn dal, Jan Veulemans,

    Zelfs als hij ter plekke is geweest, zoals Ed Franck, blijft hij een vreemdeling. Hij schrijft over een cultuur die de zijne niet is.

    http://web.wanadoo.be/limburgradio/jeugdliteratuur/Index.html,

    voorafgegaan door als


    • als vreemdeling

    Mij was bij een politiecontrole in Bruchhausen, aan de weg naar de Rijn, trouwens ook gevraagd wat ik van plan was en of ik me als journalist kon legitimeren [...]. Ze kijkt alsof ze wil zeggen: u dacht als vreemdeling toch zeker niet dat wij ons carnaval door zo'n overstroming laten bederven?

    NRC,

    Een halfuur praatte ik over mijn familie in Nederland en vroeg hoe groot de familie in Italië al was [...]. Na het eten zat ik met mijn oom in de bibliotheek. Ik vertelde hem wat ik had meegemaakt en vroeg hem of hij mij uit wilde leggen waar dat alles toe diende: 'jij moet nog veel, heel veel leren,' zei hij, 'ga maar naar bed want je bent moe, maar begin me nooit meer over dit onderwerp... want daar begrijp jij als vreemdeling toch niets van!'

    De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

    Als vreemdeling heeft hij er helemaal niets mee te maken. Ja, waarom bijt hij zich vast in een verhaal dat niet het zijne is, maar het hunne?

    De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

    Wat zou u doen, wanneer een verkoper in een Parijse winkel zegt: "Dit flesje eau de cologne kost 898 francs en 96 centimes, maar als vreemdeling heeft u recht op 30% korting, want de btw gaat eraf'? U knikt natuurlijk instemmend. De koop is gesloten. Onder het inpakken vraagt de verkoper: "Uit welk land komt u? De regeling geldt helaas niet voor euromarktlanden.'

    Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    vreemdeling 3.0

    iemand die je niet kent; iemand die niet gekend wordt; iemand die voor anderen vreemd is; onbekend persoon; onbekende; vreemde

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een vreemdeling…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is onbekend voor bepaalde mensen
    • [Geslacht] is een man of een vrouw

      Algemene voorbeelden


      Een vreemdeling is iemand die je voordat je hem plotseling ontmoette nog niet kende. Dit kan zomaar gebeuren, in de supermarkt of bij het benzinestation. Hij of zij kan aardig of niet aardig zijn, vriendelijk of lastig.

      http://www.elim.nl/ned/platform.htm

      Hij richtte zich op, merkte dat zijn tranen niet hadden opgehouden te vloeien, hij ging naar de badkamer, bette zijn gezicht, dat in de spiegel dat van een vreemdeling was.

      Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

      'Het is onverantwoord een kind te hebben van een man wiens geschiedenis je niet kent.' Na de dood van mijn zoontje had iedereen aangenomen dat het aan hem lag. Hij was de onbekende, de vreemdeling, de indringer.

      Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

      Bij het pand Kalverstraat nummer 19 in Steenwijk - waar tegenwoordig Scheer en Foppen is maar vijftig jaar geleden Folkerts bouwmateriaal was gehuisvest - stopt een man en belt aan. Bewoonster van één hoog, Joukje Pit, is alleen thuis en doet open. 'Bent u mevrouw Pit?', vraagt de vreemdeling. 'Ik kom u de groeten overbrengen van de familie Starrevelt uit Zwolle. Is uw man ook thuis?' Nee, die was er niet, maar Joukje vraagt de vreemde gast binnen te komen.

      Meppeler Courant,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een volslagen vreemdeling

      Om haar verhaal kracht bij te zetten stapte ze warempel gelijk uit haar veel te korte rok, liet ze hem, een volslagen vreemdeling, meteen haar opgebolde kont zien en pakte ze uit met een heel verhaal over haar tanga, die weliswaar niet voor vrouwen van haar leeftijd was, maar die ze droeg omdat ze wist dat Jean-Claude gek was op dat soort lingerie.

      De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

      Op basis van onder meer dit experiment stelt Fehr dat mensen een aangeboren neiging hebben om met elkaar samen te werken. Dat beperkt zich niet tot de familie, zoals bij veel diersoorten, maar omvat ook niet-verwanten, zelfs volslagen vreemden [...]. Waarom zou iemand zichzelf benadelen ten koste van iemand anders, notabene een volslagen vreemdeling?

      http://www.nrc.nl/handelsblad/2008/05/03/hulp-en-straf-11531925,

      "Ouders kunnen inderdaad onnodig bang gemaakt worden. Want gevallen zoals van Samantha Runnion, waarbij een kind door een volslagen vreemdeling wordt ontvoerd en vermoord, zijn heel zeldzaam [...]." De groep kinderen die door een ouder ontvoerd wordt, is veel groter.

      http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2789633/2002/08/23/Amerika-in-de-greep-van-ontvoeringen.dhtml,

      voorafgegaan door als


      • als een vreemdeling

      "De koning herkent zijn eigen broer niet meer, hij is als een vreemdeling, een vijand."

      De Standaard,

      De kleuters staren mij aan als een vreemdeling, oom zeggen is een moeilijke opdracht voor deze dwergjes.

      Ach, mijn dal, Jan Veulemans,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      vreemdeling 4.0

      (politiek en bestuur)

      buitenlander die zich in een land wil vestigen zonder vooralsnog het recht daartoe te hebben; allochtoon die mogelijk terug moet keren naar het land van herkomst; migrant zonder permanente verblijfstatus

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 4.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een vreemdeling…

      is een persoon

      • [Uiterlijk] kan een getinte of donkere huidskleur hebben
      • [Plaats] verblijft in een land dat anders is dan het land van herkomst
      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft niet de nationaliteit van het land waar hij of zij zich wil vestigen
      • [Geslacht] is een man of een vrouw
      • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] wil zich graag permanent vestigen in het land waar hij of zij zich bevindt
      • [Legitimiteit] mag nog niet of niet blijven wonen in het land waar deze persoon zich bevindt
      • [Voorbeeld of specimen] is bv. een vluchteling die asiel aangevraagd heeft (asielzoeker), buitenlandse werknemer of illegaal

      Algemene voorbeelden


      Het bezit van nationaliteit brengt mee dat de persoon op volkomen wijze geniet van politieke en burgerlijke rechten die in de staat zijn voorzien. Een persoon zonder die nationaliteit, die gedurende korte of langere tijd op het grondgebied verblijft is een vreemdeling.

      http://users.pandora.be/jan.fiers1/1ortho/

      Mensen die in Nederland verblijven zonder Nederlandse nationaliteit worden vreemdelingen genoemd. Tot deze groep behoren illegalen, buitenlandse werknemers en asielzoekers.

      http://www.geocities.com/azckollum/default.htm

      Dat een vreemdeling [...], die geen vluchteling is, naar België komt - zonder daartoe de vereiste toelating te hebben verkregen - geeft hem toch geen recht om in België te blijven.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • een visum aanvragen
      • een asielverzoek indienen

      Op basis van die arbeidsvergunning kan de vreemdeling een visum aanvragen.

      http://meta.fgov.be/pc/pcc/nlcc10.htm

      Een vreemdeling, die een asielverzoek heeft ingediend, wordt niet langer vrijgesteld als hij tijdens deze procedure een reguliere aanvraag doet.

      http://ruljis.leidenuniv.nl/group/jfsa/www/migrecht/vernieuwing/nl%20versie/teksten_online.htm#scripties,

      als object bij een werkwoord


      • de vreemdeling terugsturen
      • de vreemdeling uitzetten

      Eerst wordt geprobeerd de vreemdeling terug te sturen naar het land van herkomst.

      http://www.nrc.nl/handelsblad/2012/12/14/kortkolom-binnenland-12591107,

      België is dus eveneens verantwoordelijk indien het een vreemdeling terugstuurt naar een land van waaruit hij vervolgens wordt teruggedreven naar een land waar hij zal worden blootgesteld aan behandelingen die in strijd zijn met artikel 3 EVRM.

      http://www.rvv-cce.be/sites/default/files/jaarverslag0910.pdf,

      Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft eerder geoordeeld dat het in bewaring stellen van een vreemdeling in strijd is met het EVRM als dat niet tot doel heeft de vreemdeling uit te zetten.

      http://www.nieuwsbank.nl/inp/2016/02/15/Y019.htm,

      Als de wet namelijk geen schorsende werking verbindt aan het instellen van het beroep op de Afdeling Rechtspraak (bijvoorbeeld omdat op het herzieningsverzoek is beslist conform het advies van de ACV) en de administratie wil de vreemdeling gaan uitzetten, dan is er geen bestuursrechtelijke rechtsgang om dit tegen te gaan.

      http://ruljis.leidenuniv.nl/group/jfsa/www/migrecht/vernieuwing/nl%20versie/teksten_online.htm,

      Hoewel de staat die de vreemdeling uitzet, niet zelf de dader is van die schending, zal hij door de uitzetting medeverantwoordelijk worden.

      http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/458/354/RUG01-001458354_2011_0001_AC.pdf,

      met adjectief ervoor


      • een illegale vreemdeling
      • een legale vreemdeling

      Als een illegale vreemdeling door de vreemdelingendienst wordt opgespoord, krijgt hij opdracht het land te verlaten.

      http://www.immigratiedienst.nl/

      Het zogenaamde "bevel om het grondgebied te verlaten", waarmee de illegale vreemdeling - vaak meerdere keren - op straat wordt gezet en aan zijn lot wordt overgelaten, is onwerkbaar en moet worden afgeschaft.

      http://www.vlaamsblok2003.be/pdf/verkiezingsprogramma.pdf

      Een legale vreemdeling die geen arbeidsvergunning heeft, laten werken, kost 170.000 tot 600.000 fr.

      De Standaard,

      • een Egyptische vreemdeling
      • een Indonesische vreemdeling
      • een Somalische vreemdeling

      Gelet op het bovenstaande was de president van oordeel dat de partner van de Egyptische vreemdeling die de Nederlandse nationaliteit bezit, niet is aan te merken als gemeenschapsonderdaan in de zin van de Vreemdelingenwet en dat de vreemdeling niet voor vrijstelling van het MVV-vereiste in aanmerking kon komen.

      http://ruljis.leidenuniv.nl/group/jfsa/www/migrecht/vernieuwing/nl%20versie/teksten_online.htm#scripties,

      Een voorbeeld van deze Amsterdamse lijn is een uitspraak van de nevenzittingsplaats Amsterdam in een zaak van een Indonesische vreemdeling, die een aanvraag had ingediend voor een vergunning tot verblijf en een beroep deed op de hardheidsclausule vanwege de dreigende situatie in Indonesië.

      http://ruljis.leidenuniv.nl/group/jfsa/www/migrecht/vernieuwing/nl%20versie/teksten_online.htm#scripties,

      Somalië heeft [...] geen autoriteit meer die een Somalische vreemdeling van papieren kan voorzien.

      http://ruljis.leidenuniv.nl/group/jfsa/www/migrecht/vernieuwing/nl%20versie/teksten_online.htm#scripties,

      met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


      • een hier illegaal verblijvende vreemdeling
      • een illegaal in Nederland verblijvende vreemdeling
      • een wettig verblijvende vreemdeling

      In een zolderkamer huisde nog een hier illegaal verblijvende vreemdeling.

      De Standaard,

      De illegaal in Nederland verblijvende vreemdeling heeft hier te lande een bestaan en staat er niet om te springen om voor langere tijd (toch minimaal zo'n zes tot negen maanden) terug te gaan naar zijn land van herkomst.

      http://ruljis.leidenuniv.nl/group/jfsa/www/migrecht/vernieuwing/nl%20versie/teksten_online.htm#scripties,

      Indien de uitgeprocedeerde asielzoeker reeds gehuwd is of op het punt staat te huwen met een Belgische onderdaan of een wettig verblijvende vreemdeling, is gedwongen uitwijzing niet wenselijk.

      http://www.aivl.be/ShowPage.cfm?PageID=965

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • een gedetineerde vreemdeling

      Het kamerlid Van Hamel dient een amendement in, dat ertoe moet leiden dat een gedetineerde vreemdeling een beroep kan instellen op de rechtbank en zijn invrijheidsstelling kan verzoeken.

      http://ruljis.leidenuniv.nl/group/jfsa/www/migrecht/vernieuwing/nl%20versie/teksten_online.htm,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: uit

      • een vreemdeling uit een land
      • een vreemdeling uit Somalië

      Een vreemdeling uit een land dat niet tot de Europese Unie behoort mag zich, in het kader van een gezinshereniging, slechts bij de echtgenoot voegen indien beiden ook feitelijk samenwonen.

      De Standaard,

      Een samenstel van belemmeringen met betrekking tot de terugkeer van een vreemdeling uit Somalië of een buurland leidt tot vrijstelling van het MVV-vereiste op grond van de hardheidsclausule.

      http://ruljis.leidenuniv.nl/group/jfsa/www/migrecht/vernieuwing/nl%20versie/teksten_online.htm#scripties,

      in voorzetselgroep


      • de identiteit van de vreemdeling
      • de nationaliteit van de vreemdeling

      Voor de daadwerkelijke terugkeer is een laisser-passer (LP) noodzakelijk. Over het algemeen werken de buitenlandse autoriteiten mee bij het verstrekken van dergelijke inreisdocumenten. Belangrijk hierbij is dat nationaliteit en identiteit van de vreemdeling bekend zijn, veelal is dit echter niet het geval.

      http://www.juridisch.nl/index.html,

      Een gelovige beperkt zich niet tot de waarden die algemeen aanvaard worden binnen het brede veld van mensen die zich inzetten voor de opvang en begeleiding van migranten: ons christelijk geloof en onze traditie vragen om een visie op de mens die ook de morele en spirituele identiteit van de vreemdeling respecteert.

      http://users.pandora.be/arseen.de.kesel/migratie.htm,

      In samenwerking met China, Nigeria en Angola zijn vorig jaar pilot-projecten gestart, waarbij immigratiedeskundigen uit deze landen in Nederland zijn ingezet om de nationaliteit en identiteit vast te stellen. Gate-controles in het kader van grensbewaking hebben als doel zo snel mogelijk na aankomst de identiteit van de vreemdeling vast te stellen en te controleren of de vreemdeling beschikt over de juiste documenten.

      Staatscourant,

      voorafgegaan door als


      • als vreemdeling

      Hun status als vreemdeling geeft ze eveneens minder mogelijkheden, omdat ze door de wetgeving ter zake niet over een vergelijkbare politieke invloed kunnen beschikken als autochtonen.

      http://www.fsw.leidenuniv.nl/~shadid/Publicaties/publicaties.html,

      Vrijgesteld van het MVV-vereiste is tevens iedereen die voor zijn 19e jaar gedurende vijf achtereenvolgende jaren rechtmatig in Nederland heeft gewoond (als Nederlander of als vreemdeling).

      http://www.netherlands-consulate.org/consular/OudNed.pdf,

      Ook al raakte hij, als vreemdeling die gebrekkig de taal van de streek sprak, moeilijk ingeburgerd, toch mocht iedereen hem graag omwille van zijn rustige en beschaafde manieren.

      Wij, heksen, Roger Pieters,

      Vaste verbindingen


      ongewenst vreemdeling; ongewenste vreemdeling

      1. ( (vooral) in Nederland)
        iemand die naar een bepaald land wil emigreren maar daar niet mag blijven; buitenlander zonder verblijfstatus en zonder mogelijkheid die te verkrijgen; illegale allochtoon

        Illegalen die niet uit zichzelf vertrekken worden consequent tot ongewenst vreemdeling verklaard en vervolgens in vreemdelingenbewaring gesteld tot uitzetting mogelijk is.

        http://www.e-stem.nl/

        De illegalen kunnen hun gewenningsperiode [...] niet in de Nederlandse samenleving doorlopen omdat zij na hun straf als ongewenste vreemdeling direct het land worden uitgezet.

        De Telegraaf,

        De bolletjesslikkers worden ook nog eens ongewenst vreemdeling, waardoor ze het niet nog eens kunnen proberen.

        Het Parool,

        Technisch gesproken wordt hij niet vrijgelaten; zodra zijn status als ongewenste vreemdeling door Madrid wordt bevestigd en het uitwijzingsbevel door Audiencia National naar de directie van La Modelo wordt gefaxt, wordt hij als ongewenste vreemdeling uitgewezen en door de Guardia Civil op het eerste vliegtuig naar Italië gezet.

        Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

        Alleen in het geval van (zeer) zware criminaliteit kan het voorkomen dat de betrokkene een zelfstandige verblijfsstatus wordt onthouden (en daarentegen tot ongewenst vreemdeling wordt verklaard) en daarmee in feite als ongewenste vreemdeling wordt bestempeld.

        http://www.groenlinksamsterdam.nl/binnenstad/

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als deel van een samenstellende afleiding