wagen


A - Als substantief

wagen 1.0

door een lastdier of motorvoertuig voortgetrokken, zwaar voertuig met in de regel vier grote of stevige wielen, dat vooral dient voor vrachttransport en soms is ingericht voor personenvervoer
In een enkel geval bij uitbreiding in toepassing op een zichzelf voortbewegend voertuig zoals een zeilwagen; zie voor dit woord verder aldaar.

Semagram


Een wagen…

is een voertuig

 • [Afmeting] is groot en zwaar
 • [Deel] heeft in de regel vier wielen en een laadgedeelte of laadruimte voor vracht, of een zitgedeelte met zitplaatsen bij inrichting voor personenvervoer
 • [Materiaal] was oorspronkelijk vooral van hout gemaakt
 • [Functie] dient voor vervoer van vracht of soms van personen
 • [Werkende kracht] wordt meestal voortgetrokken door een of meer lastdieren of door een motorvoertuig zoals bijvoorbeeld een tractor
 • [Gelijkenis] lijkt op een kar
 • [Onderscheid of tegenstelling] heeft meestal vier wielen in tegenstelling tot een kar die gewoonlijk twee wielen heeft

Algemene voorbeelden


Zomers ging de sproeiwagen door de stad. Dit was een wagen, getrokken door een paard, waarop een grote stalen tank was gemonteerd. Deze werd gevuld met water. Aan de beide zijkanten waren ronde bussen met gaatjes bevestigd waardoor het water als uit een gieter op de straat liep.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • de, een wagen laden
 • de, een wagen lossen

Fons verhuisde op een zaterdag. Het was mooi weer. Samen met Jan en nog enkele vrienden hadden ze 's morgens de wagen geladen. Jan en de anderen reden per fiets naar Brasschaat, hij zat op de bok van de verhuiswagen naast de voerman.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

Tegen de tijd dat de laatste wagen in de schuur is gelost, is het al laat geworden en Louis moet op tijd de avondmelk rondbrengen, en in elk geval zijn we moe, daarom ga ik de kudde halen terwijl hij de melkmachine klaarzet.

De Standaard,

met adjectief ervoor


 • een hoge wagen
 • een houten wagen

Een hoge houten wagen met een paar gewone boerenpaarden er voor.

Nathalie, Ger Verrips,

 • een open wagen

De hekken waren anders vergrendeld en in de schuur stond een mooi versierde, maar open wagen klaar voor het vervoer van de Oranjevereniging en het gemeentebestuur.

Meppeler Courant,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


 • de, een gereedstaande wagen
 • dokkerende wagens

Ik nam twee koffers op en droeg ze naar de gereedstaande wagen. Het paard stond roerloos tussen de dissels en liet de neerplenzende regen gelaten over zich heen gaan. Otto wierp de derde koffer in de bak en hees zich naast mij op de bok.

https://books.google.nl/books?id=34NyBwAAQBAJ&pg=PT169&lpg=PT169&dq=%22bak+en+hees+zich+naast%22&source=bl&ots=fZDmM15UYM&sig=sASAYa-T0X9xg3BQycx5SEyDb6Q&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiA0tGR3-_MAhVgF8AKHT-HCNYQ6AEIHDAA#v=onepage&q=%22bak%20en%20hees%20zich%20naast%22&f=false,

Zodra de rooimachine vol was, werd hij geleegd in een gereedstaande wagen achter een tractor.

http://www.afanja.nl/lichtlijnig/tag/grimme/,

Elke morgen trokken de boeren naar het veld om klaver te halen voor de beesten. Het geluid van de op botte kasseien dokkerende wagens op de straatweg hoorde bij de stilte die er altijd was. Het schuren van het lederen tuig van de paarden herinner ik me ook.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • een bespannen wagen

Bacchus, als wijngod, een schoon, baardeloos, naakt jongeling [...]. Veelal komt hij voor gezeten op een met luipaarden of tijgers bespannen wagen, omringd of vergezeld door Saters en Faunen (bosgoden die er als halve bokken uitzien), door Bacchantinnen (jonge vrouwen, bekranst met klimop en een Thyrsusstaf in de hand), en door Silenus, zijn opvoeder en leermeester.

http://www.schilderwerk-restaureren.nl/zinnebeelden.htm

 • een te hoog geladen wagen
 • een volgeladen wagen

Vooral tractors met aanhangwagen rijden aan met te veel vracht. Dat kan bij controles door politie of rijkswacht onderweg tot problemen leiden. De veiligheid komt immers in het gedrang. Bovendien vallen bieten gemakkelijk van te hoog geladen wagens, wat gevaar inhoudt voor andere weggebruikers.

De Standaard,

Haar ouders kwamen met vier zakken aardappels en de oude Anna met drie legkippen en een hanenkuiken. Zelfs Joel Eriksson dook op met paard en een met hooi volgeladen wagen.

Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

met voorzetselgroep


 • wagens met graanmeel

Via een koker valt het meel in zakken. Onder de maalzolder vind je de graanzolders waar vroeger het maalgoed werd opgeslagen. Door grote deuren op de begane grond reden wagens met graanmeel in en uit.

http://www.simav.nl/molentypen/molentypen.htm

in voorzetselgroep


 • in de wagens kruipen
 • in de wagens zitten

Hier stonden vier landauers gereed. Het neusje van de zalm wat Rome aan kunstenaars te bieden had zat in de wagens. Vier van de twaalf man waren met hun eigen vrouw gekomen. Dan waren er nog tien prachtige meisjes waarvan ik niet weet waar ze vandaan kwamen en wat hun eigenlijke bedoelingen waren [...]. We kropen met zijn allen in de wagens, de koetsiers knalden met hun zweep en weldra liepen de paarden in draf.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

 • op een wagen zittten

Het vliegtuig had grote delen van de vlucht getrild, alsof ze op een wagen zaten die over een onverharde weg werd getrokken door een halsstarrig paard, en toen het landde, voelde het alsof er hardhandig aan de teugels werd getrokken om het af te remmen en tot stilstand te brengen.

De langverwachte, Abdelkader Benali,

 • voor de wagen

Het is een geweldig schouwspel om vier zulke enorm grote paarden voor de wagen te zien lopen. Het zijn trekpaarden van zo'n 1.90 meter groot en ze wegen ieder bijna duizend kilo.

Meppeler Courant,

met ander, nevengeschikt substantief


 • paard en wagen
 • tractoren en wagens
 • trekker en wagen

De boeren brachten de honing met paard en wagen aan de markt.

Meppeler Courant,

Met vijf tractoren en wagens gaan de jongelui huis-aan-huis materialen ophalen in de gemeente Ruinerwold.

Meppeler Courant,

De groepen 6 en 7 van de basisschool werden die middag opgehaald met trekker en wagen van de gemeente wat leidde tot een geweldig enthousiasme.

Meppeler Courant,

Vaste verbindingen


de wagen aan het rollen brengen


  Zie: de wagen aan het rollen brengen

platte wagen


  Zie: platte wagen

het paard achter de wagen spannen


  Zie: het paard achter de wagen spannen

het spel is op de wagen


  Zie: het spel is op de wagen

het spel op de wagen brengen


  Zie: het spel op de wagen brengen

het vijfde wiel aan de wagen


  Zie: het vijfde wiel aan de wagen

Spreekwoorden


krakende wagens lopen het langst


  Zie: krakende wagens lopen het langst

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


 • wagentje

Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als deel van een samenstellende afleiding


 • wagenmakerij

wagen 1.1

versierde wagen in een optocht; praalwagen

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

Semagram


Een wagen…

is een voertuig

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectivisch voltooid deelwoord


   • een opgesmukte wagen
   • een versierde wagen

   De weergoden hadden blijkbaar een bewonderend respect voor de met veel vlijt en artistieke vermogens opgesmukte wagens en de uiteenlopende actuele en soms ook wat frivole en tot de verbeelding sprekende onderwerpen.

   Meppeler Courant,

   Hoogtepunt van de festiviteiten vormde de optocht van versierde wagens, andere voertuigen en individuen die zaterdagmorgen werd gehouden.

   Meppeler Courant,

   met voorzetselgroep


   • een wagen met een lengte van 20 meter

   Naast de ereprijs waren er ook bekers voor algehele indruk en afwerking. Van alle soorten materiaal was een kolosale wagen met een lengte van 20 meter en een hoogte van ongeveer 8 meter opgebouwd. Er waren zo'n 140.000 bloemen in verwerkt, een record voor het corso, en tevens een complete boom.

   Meppeler Courant,

   • de wagen van
   • de wagens van

   Het meest opvallend was de wagen van de groep 'De Vereniging' die Carnaval in Rio uitbeeldde. De wagen van deze groep was in stijl, maar de Antilliaanse figuranten gaven het geheel een Zuidamerikaans karakter dat nooit eerder vertoond was in Vollenhove.

   Meppeler Courant,

   Om 20.00 uur, voor de finale, maakt de jury de prijzen van de wagens van het grote corso, welke van 19.00 tot 20.30 uur te bewonderen zijn, bekend.

   Meppeler Courant,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   • wagentje

   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   wagen 1.2

   wagen die dient voor transport van vracht of dieren voor rondreizende attracties zoals kermissen en circussen, dan wel is ingericht als woonwagen voor hun exploitanten, artiesten en medewerkers; circuswagen

   Betekenisbetrekking


   specialisering
   Betrokken betekenissen1.0 : 1.2

   Semagram


   Een wagen…

   is een voertuig

     Combinatiemogelijkheden


     met voorzetselgroep


     • een wagen met tralies

     Het tweede deel van de circusvoorstelling was begonnen met klappen van cimbalen en slagen op een gong, en hij was nog steeds van plan om naar een tijgerkooi te zoeken. Hij tuurde in een wagen met tralies aan de zijkanten [...]. In de volgende wagen stonden wollige dieren met lange nekken, die hij niet kende. En de laatste wagen in de rij was vol papegaaien en ara's, die beledigingen naar hem krijsten in allerlei talen.

     https://books.google.nl/books?id=-tFgQdd0XsIC&pg=PT16&lpg=PT16&dq=%22+tweede+deel+van+de+circusvoorstelling%22&source=bl&ots=XS3UCaou0m&sig=6aUmgkPJC14pSoiD4-LjHnXqkFA&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjSxpuP4-_MAhVpL8AKHfB_BmQQ6AEIHDAA#v=onepage&q=%22%20tweede%20deel%20van%20de%20circusvoorstelling%22&f=false,

     • de wagens van de circusartiesten

     Circusartiesten uit twaalf landen hebben elkaar deze week voor het eerst getroffen in Waalwijk. Daar is vanavond de première van het wintercircus Martin Hanson, in Theater De Leest. Ook de wagens van de circusartiesten en de stallen voor de dieren staan op het Vredesplein, evenals het mobiele schooltje voor de circuskinderen.

     http://www.bd.nl/regio/tilburg-e-o/chinese-slangenmeisjes-oefenen-voor-premi%C3%A8re-1.929442,

     in voorzetselgroep


     • in zijn wagen onderbrengen

     Het circus heeft momenteel haar tenten opgeslagen in Dedemsvaart in Hardenberg. Daar woei het vrijdagmiddag zo hard dat de complete staltent van olifant Buba in tweeën werd gescheurd [...]. Zolang het droog is, kan Buba prima even in de buitenlucht staan, maar zodra het weer gaat regenen, zal het beest noodgedwongen in zijn wagen worden ondergebracht.

     http://www.telegraaf.nl/binnenland/20191124/__Storm_blaast_circustent_weg__.html,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     • wagentje

     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     wagen 1.3

     wagen die is ingericht voor ambulante handel, zoals op markten, en die daartoe aan één zijde geopend kan worden, bijvoorbeeld met een luik, waar klanten aanschuiven voor het bestellen en aannemen van hun koopwaar; verkoopwagen

     Betekenisbetrekking


     specialisering
     Betrokken betekenissen1.0 : 1.3

     Semagram


     Een wagen…

     is een voertuig

       Algemene voorbeelden


       De open wagens van Haverkate Marktwagens zijn compact en handig in gebruik, de maximale lengte is 10 meter. Met onze open wagens heeft u op de markt uw kraam in een oogwenk ingericht. Door de lage kostprijs is een open wagen eveneens een ideale oplossing voor de beginnende marktverkoper.

       http://www.haverkate.eu/marktwagens/nl/producten_service/verkoop_en_marktwagens/open_wagen/,

       Boxveld laat zich door de kou overigens niet weerhouden de markt op te gaan. "Vorige week kwam een vaste klant, een dametje van 70, bij mijn wagen. Nou, als zij de kou trotseert om bij mij te komen, kan ik het toch niet maken verstek te laten gaan."

       Meppeler Courant,

       Woordfamilie


       Als deel van een afleiding


       • wagentje

       Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


       • frietwagen
       • gebakswagen
       • groentewagen
       • ijscowagen
       • kaaswagen
       • marktwagen
       • patatwagen
       • snackwagen
       • viswagen

       wagen 1.4

       hoeveelheid die in of op een wagen kan worden geladen; hoeveelheid ter grootte van een wagenlading

       Betekenisbetrekking


       metonymie
       Betrokken betekenissen1.0 : 1.4

       Semagram


       Een wagen…

       is een hoeveelheid

       • [Aantal of hoeveelheid] is de hoeveelheid die in of op een wagen kan worden geladen

        Combinatiemogelijkheden


        met substantief erachter


        • een wagen mest

        Minstens drie voet spitten en dan een flinke laag koemest er over. Er zijn hier in de buurt wel boeren die je een wagen mest willen verkopen.

        Meppeler Courant,

        wagen 2.0

        spoorrijtuig dat wordt voortgetrokken door een locomotief of door een motorwagen van een tram; wagon van een trein of tram

        Semagram


        Een wagen…

        is een voertuig

        • [Geheel] is deel van een trein of van een tram
        • [Functie] dient om personen of goederen te vervoeren
        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] rijdt over rails
        • [Gebruikswijze] wordt aan andere spoorrijtuigen gekoppeld

        Algemene voorbeelden


        De conducteur kwam zuchtend de wagen in. Hij klopte de heer op zijn schouder en zei: 'Meneer, u ergert mijn passagiers. Ik verzoek u de tram te verlaten.'

        Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • blauwe wagens
        • losse wagens

        Een kruier zet haar met stickers beplakte koffer in het gangpad. Ze rekent af en zonder om zich heen te kijken, stapt ze in de trein. Het is een trein met blauwe wagens.

        Weerloos, Jan Siebelink,

        Hij plaatst wel kanttekeningen bij de opmerkingen van de commissie dat het rijden met losse, te rangeren wagens commercieel geen perspectief heeft [...]. We hebben ook maar één rangeerterrein over. Maar naast het gesystematiseerde vervoer ontkom je niet aan het rijden met losse wagens. En die moet je toch samen brengen in hele treinen.

        NRC,

        • de achterste wagen
        • de voorste wagen

        Het Haags gemeenteraadslid Bart de Liefde (VVD) denkt dat tramcontroleurs van de HTM vaak de achterste wagen van de trams mijden.

        http://www.htmfoto.net/nieuws/tonen.php?datum=20081122&item=250,

        'De tram!' riep Hanna nu keihard. Maar er was geen tram. Niettemin ging mijn vader aan de gang om de koffers zo te plaatsen dat we ze direct op het achterbalkon van de voorste wagen zouden kunnen schuiven. Toen het zo ver was kreeg de conducteur een stuiver fooi.

        Het schot, Hilbert Kuik,

        met voorzetselgroep


        • een wagen met chloor
        • een wagen met grind

        Per jaar vinden enkele tientallen ongevallen en kleinere incidenten plaats met goederentreinen. Door een rood sein rijden komt het meest voor, soms wel twintig keer per jaar. Eigenlijk mag het nooit gebeuren, maar meestal loopt het toch goed af [...]. De gevolgen van een dergelijk ongeval zijn onder meer afhankelijk van de lading. Ontsporing van een wagen met grind geeft rotzooi, maar is doorgaans niet gevaarlijk. Ontsporing van een wagen met chloor kan daarentegen leiden tot een ramp die duizenden mensenlevens bedreigt.

        NRC,

        in voorzetselgroep


        • voor in de wagen

        Hij sloot het coupéraampje half en ging zitten. Alleen voor in de wagen zaten enkele mensen, onzichtbaar pratend achter de hoge leuningen van de banken.

        Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

        Vaste verbindingen


        platte wagen


         Zie: platte wagen

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        • wagentje

        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        wagen 3.0

        (formeel. Algemeen gangbaar in Nederland maar prominenter in Vlaanderen)

        vierwielig motorvoertuig voor personenvervoer dat is ontworpen voor wegverkeer en een carrosserie heeft met een vast of neerklapbaar dak, zitruimte voor enkele passagiers alsook ruimte voor bagage in de koffer; auto

        Semagram


        Een wagen…

        is een motorvoertuig; is een voertuig; is een voorwerp

          Hoofdsemagram: auto


          Algemene voorbeelden


          Er stopte een wagen voor de deur. Vraag me niet wat voor een wagen het was. Ik zie hem weliswaar nog in gedachten als een donkere schim stilhouden achter de ruit, doch het kan net zo goed een glanzende Rolls als een afgejakkerde Chevrolet van voor de oorlog zijn geweest.

          De zoon van meneer Davidson, Hubert Lampo,

          Gedurende de eerste 8 maanden van 1996 controleerden de ordediensten bijna 45.000 wagens op snelheid.

          De Standaard,

          Combinatiemogelijkheden


          als subject bij een werkwoord


          • geparkeerd staan

          Tijdens een uitvaart bij de H. Joannes Parochie in Oisterwijk heeft een dief het tasje van de kleindochter van de overledene gestolen. Dat tasje lag in de de auto van de ouders van het meisje. De wagen stond geparkeerd in de tuin van de pastorie, op privé-terrein.

          http://www.bd.nl/regio/tilburg-e-o/oisterwijk/dief-steelt-tasje-van-kleindochter-overledene-tijdens-uitvaart-in-oisterwijk-1.5626253,

          • wegrijden
          • zoeven

          Toen Cyvat de auto ingeschoven was, werd de deur met een klap dichtgeslagen. De wagen reed weg, maar de mensen bleven staan.

          Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

          Op de snelweg bij het raam zoefden de wagens voorbij.

          Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

          • ergens belanden
          • in een slip raken
          • inrijden op
          • over de kop gaan
          • slingeren
          • uitbranden

          Op de A27 bij Houten is dinsdagmiddag een automobilist door nog onbekende oorzaak van de weg geraakt. De wagen belandde uiteindelijk op z'n kant in een klein slootje langs de snelweg.

          http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1413686/auto-belandt-in-slootje-langs-a27-bij-houten.html,

          Daar verloor een 40-jarige inwoner van Drachten door een nat wegdek de macht over het stuur van zijn auto. De wagen raakte in een slip en belandde in een sloot naast de weg.

          Meppeler Courant,

          De twee verongelukten maandag op de E34 bij Retie in België. Een derde inzittende van de auto raakte gewond. Hun wagen reed in op een stilstaande file.

          http://www.ed.nl/regio/kempen/bergeijk/ook-voetbalclubs-in-rouw-na-dood-van-twee-bergeijkenaren-1.4319091,

          Met de tuimelwagen simuleren we een ongeval waarbij de wagen een keer over de kop gaat.

          De Standaard,

          Ze keek in haar spiegel: de wagen slingerde heftig, raakte van de weg en knalde tegen een boom. Op dat moment ontplofte een tweede hoeveelheid springstof op de benzinetank. Die scheurde, de benzine vloog in brand en de auto vloog in lichterlaaie.

          Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

          Hij was onderweg naar huis [...] toen z'n auto vlam vatte. In allerijl wist de bestuurder zijn papieren in veiligheid te stellen, maar moest wel lijdzaam toezien hoe zijn wagen snel uitbrandde.

          Meppeler Courant,

          als object bij een werkwoord


          • de, een wagen aan de kant zetten
          • de, een wagen besturen
          • de, een wagen gebruiken
          • de, een wagen halen
          • de, een wagen in de achteruit zetten
          • de, een wagen in de garage zetten
          • de, een wagen keren
          • de, een wagen neerzetten
          • de, een wagen ophalen
          • de, een wagen parkeren
          • de, een wagen starten

          Timmer liep naar buiten, keek naar de lucht, zocht zijn auto op en verliet de stad in zuidelijke richting [...]. Aan de overkant verrees met sombere torens slot Loevestein. Nadat hij zich door de bochten bij het Vurens fort gewrochten had, zette hij de wagen aan de kant.

          De hangende man, Koos van Zomeren,

          Alleen diegene die op het huurcontract vermeldt staat met naam en rijbewijsnummer mag de auto besturen. Derden die de wagen besturen zijn niet verzekerd en eventuele schaden zullen worden verhaald op de contractant(en).

          http://docplayer.nl/1743471-In-geval-van-schade-aan-de-wagen-en-bij-een-ongeval-aanrijding-is-de-huurder-verplicht.html,

          Zodra de anesthesist de toelating geeft, mag u naar huis vertrekken. Dit is meestal 2 à 3 uren na de behandeling. U mag echter niet zelf de wagen besturen!

          http://urologiehasselt.be/patienten.html

          Tijdens de komende zomermaanden zal de NMBS opnieuw goedkope "ozontickets" verkopen. Dat heeft de federale regering gisteren beslist om de burger aan te sporen de wagen minder te gebruiken.

          De Standaard,

          Lloyd straalde. 'Perfect! Ik haal meteen de wagen.'

          Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

          Toen agenten hem aan de kant wilden zetten en klemreden, zette hij z'n wagen plotseling in de achteruit en ging de andere kant op. Hij keerde en scheurde weg met de politie in zijn kielzog. Onder het rijden sprong hij uit de auto en ging er rennend vandoor. De wagen knalde tegen een lantaarnpaal. De stuntman had echter pech want het had gesneeuwd waardoor hij voetsporen achterliet en gemakkelijk te traceren was [...]. De auto waarin hij reed, bleek begin januari te zijn gestolen.

          De Telegraaf,

          Ik parkeer de auto vlak vóór onze deur, waar het eigenlijk niet mag, en help de pakken binnenbrengen. Met de lift zal alles vlug boven zijn. "Zet ik de wagen in de garage?"

          Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

          Nog voor ik het portier had dichtgeslagen, had ze de wagen al gekeerd.

          Crisis four, Andy McNab,

          Het houdt in dat ik eigenlijk om de twee uur naar m'n auto zou moeten lopen om de parkeerschijf te veranderen. Of ik moet de wagen heel ergens anders neerzetten, terwijl ik hier al 35 jaar lang zonder problemen m'n auto heb kunnen parkeren.

          Meppeler Courant,

          Hij reed in de nacht van zaterdag op zondag zodanig onzeker door de Domstad dat surveillerende agenten de auto aanhielden. De bestuurder bleek de Bob te zijn en had [...] geen druppel op. Een rijbewijs had hij echter nooit gehaald. De jongen kreeg daarom een bekeuring en moest samen met zijn vrienden naar huis lopen. Een Bob met rijbewijs heeft de wagen later opgehaald van het politiebureau.

          Sp!ts,

          De automobilist moet nog altijd wat dieper in de buidel tasten als hij op het terrein bij NS station centrum zijn wagen wil parkeren.

          http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/2138617/2008/06/17/Parkeren-bij-station-Schiedam-centrum-nog-steeds-duurder.dhtml,

          Je parkeert je wagen het best in Nederbeert, dat is de lager gelegen straat naast de kerk.

          De Standaard,

          Voordat de eigenaar van de auto zijn wagen kan starten moet hij even diep uitademen in het mondstuk van het ademanalyse-apparaat dat vergelijkbaar is met de blaastest van de politie.

          Brabants Dagblad,

          • de, een wagen aanschaffen
          • de, een wagen huren
          • de, een wagen kopen
          • de, een wagen lenen
          • de, een wagen verkopen
          • de, een wagen verzekeren

          Ik hield van autorijden en zou nooit een zelfsturende wagen aanschaffen.

          https://books.google.nl/books?id=JrtQCgAAQBAJ&pg=PT125&lpg=PT125&dq=%22wagen+aanschaffen%22+-zich&source=bl&ots=kWoT2JhjT9&sig=tf37uagPX4kI7OYvSve7rgWzDK4&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiU2s-Xt-PMAhUsBsAKHZrUCvA4ChDoAQghMAE#v=onepage&q=%22wagen%20aanschaffen%22%20-zich&f=false,

          Sinds 1 juni kunnen passagiers voor het eerst ook via internet tickets boeken, hotelkamers reserveren en een wagen huren.

          http://www.gva.be/dossiers/-s/sn/kaap.asp,

          De politie richtte de recherchegroep 'Klompenteam', vernoemd naar een van de hoofdverdachten die vrijwel altijd op klompen rondliep, op naar aanleiding van de illegale autohandel van lokale woonwagenbewoners. Zij kochten en verkochten op grote schaal wagens, terwijl ze gelijktijdig een uitkering opstreken.

          Meppeler Courant,

          Ik kan altijd een wagen lenen van mijn familie en heb die niet zo vaak nodig hier.

          http://www.wereldwijzer.nl/showthread.php?t=191447,

          De Europese Commissie zet de manier waarop autofabrikanten in Europa hun wagens verkopen en laten onderhouden, op zijn kop. Hun recht om uit te maken welke dealer voor welke prijs een auto mag verkopen, verdwijnt. Dat opent in heel Europa de weg voor autosupermarkten en verkopers van nieuwe wagens op internet.

          Het Parool,

          Een voordelige autoverzekering bestaat helaas niet. Een wagen verzekeren is nu eenmaal een dure aangelegenheid.

          http://goedkoopsteverzekeringauto.be/tag/2/Autoverzekering-vergelijken,

          • de, een, mijn auto repareren
          • de, een, mijn auto wassen

          Hij sluit voor zijn wagens een bijkomende verzekering af, zodat dealers die een wagen onder fabrieksgarantie repareren tegen de gangbare klantenprijs vergoed worden.

          De Standaard,

          Ze vonden niets, behalve de remsporen van zijn auto. Ook in het tarweveld was niets te zien op de plek waar het object gehangen had. Morris' bumper vertoonde drie aparte deuken - die er voorheen nog niet waren en wat krassen. Voordat onderzoekers hem contacteerden, had hij de wagen al gewassen, en mogelijke fysieke resten waren zo allang weggespoeld.

          http://users.pandora.be/laura1/2.Spooklifters%20en%20UFO's.htm

          • zijn wagen in de prak rijden

          Het is een dermate absurde gang van zaken dat men de neiging voelt opkomen om zich geërgerd af te keren en te zeggen: wel, ga jullie gang. Rij jullie wagen in de prak en jezelf in een ziekenhuisbed. Voor ons niet gelaten.

          De Standaard,

          • de, zijn wagen achterlaten
          • de, zijn wagen inleveren

          Misschien valt dat de vreemdeling in Monaco nog het eerst op: de alomtegenwoordige politiemacht [...]. En waar geen mens staat, neemt een camera de functie over. Big Brother is watching you. Maar wel een absolute garantie voor veiligheid. In Monaco kan je je wagen gerust ongesloten achterlaten.

          De Standaard,

          De belastingplicht loopt af wanneer een autobezitter zijn wagen plus kenteken inlevert bij een erkende sloperij.

          NRC,

          • wagens bouwen
          • wagens terughalen naar de garage

          Het eerste streefdoel was zo snel mogelijk een grote hoeveelheid zuinige en voor Indiase normen betaalbare wagens te bouwen.

          De Standaard,

          Het Franse autoconcern Renault haalt over de hele wereld bijna 265.000 wagens van het type Kangoo terug naar de garage.

          De Telegraaf,

          • wagens wegslepen
          • wagens weren

          Wie dacht dat de Mechelse Nekkerhal op tweede kerstdag rond de klok van tien nog desolaat zou ogen, had het mis. De politie liet toen al vrolijk wagens wegslepen, in de immense hal zelf troepten al een paar duizend fanaten samen.

          De Standaard,

          Antwerpen wil vervuilende wagens weren uit de stadskern.

          http://www.groen7.nl/antwerpen-wil-vervuilende-wagens-weren-uit-de-stadskern/,

          met adjectief ervoor


          • de, een compacte wagen
          • de, een dure wagen
          • de, een eigen wagen
          • de, een energiezuinige wagen
          • de, een goedkope wagen
          • de, een kleine wagen
          • de, een milieuvriendelijke wagen
          • de, een nieuwe wagen
          • de, een onverzekerde wagen
          • de, een oude wagen
          • (de) ongevalvrije wagens
          • (de) schonere wagens
          • (de) tweedehands wagens
          • (de) zuinige wagens

          Met de Mini werd in 1959 het oermodel van de compacte wagen geboren.

          De Standaard,

          Voor een gewone arbeider een erg dure wagen, want hij moest daar toentertijd al gauw dertig maandlonen voor neertellen.

          De Standaard,

          Heel wat pendelaars stapten gisteren noodgedwongen in de eigen wagen.

          De Standaard,

          Het was echter, naar de lengte en de bouw te oordelen, geen goedkope wagen; het leek wel een Lincoln.

          https://books.google.nl/books?id=Zn_BBgAAQBAJ&pg=PT54&lpg=PT54&dq=%22goedkope+wagen%22&source=bl&ots=hEi4M50J4p&sig=NXjyeLhoq6N7ZztN4vQBdzFfPH0&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjZ9Kf31ePMAhUICMAKHehjAjE4ChDoAQgqMAQ#v=onepage&q=%22goedkope%20wagen%22&f=false,

          Wij soldaten renden naar buiten en zaten meteen in de kleine wagen. We reden snel weg. De achtervolging werd ingezet. Na acht kilometer op topsnelheid te hebben gereden kon de kleine auto niet meer verder: het koelwater was op en de motor leek een stuk roodgloeiend staal van honderd kilo.

          De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

          De databank milieuvriendelijk voertuig is een instrument dat de consument ondersteunt bij de aankoop van een nieuwe personenwagen om op zoek te gaan naar de meest energiezuinige en milieuvriendelijke wagen die aansluit bij zijn behoeften.

          http://www.emis.vito.be/boss/,

          Voor veel gezinnen betekent de aankoop van een nieuwe wagen de grootste uitgave na de aankoop van een woning.

          De Standaard,

          Ze werd aangehouden, omdat ze reed in een onverzekerde wagen, die tevens in een erg slechte staat van onderhoud verkeerde.

          Meppeler Courant,

          Volgens de consumentenorganisatie is het niet erg interessant een oude wagen door een merkgebonden dealer te laten overnemen.

          De Standaard,

          Bovendien is het aanbod van ongevalvrije tweedehandse wagens tamelijk groot, onder meer door het toenemende aantal leasingwagens die van de hand gedaan worden.

          De Standaard,

          Deze vorm van 'moderne' tolheffing zet immers aan tot het versneld op de markt komen van schonere en zuinigere wagens en tot een verantwoorder gebruik daarvan.

          http://www.bondbeterleefmilieu.be/theme.php/4

          • de, een gele wagen
          • de, een groene wagen
          • de, een lichtblauwe wagen

          Hij gooide het peukje uit het open raam en zag uit zijn ooghoek een gele wagen langzaam aan komen rijden en een eind achter hun auto stoppen.

          Ritueel des doods, Willem Zebregs,

          Hij keek over zijn schouder en de groene wagen was er nog, hij kroop traag verder op de rijstrook langs het trottoir.

          http://www.stephenking.nl/skogenvanvuur.htm

          De oude, onopvallende lichtblauwe wagen bleef voor de flat geparkeerd staan.

          Ritueel des doods, Willem Zebregs,

          • een Japanse wagen

          Samen met zijn vrouw haalde hij boodschappen uit de kofferbak van een kleine Japanse wagen.

          Blanco, Peter Terrin,

          • de achterste wagen
          • de voorste wagen

          Op de A-28 bij Staphorst zijn afgelopen zaterdag drie auto's met elkaar in botsing gekomen. De wagens reden op de linker baan achter elkaar. De achterste wagen, bestuurd door een inwoner uit Sneek, zag niet dat de voor hem rijdende auto remde; de bestuurder en de andere inzittenden keken namelijk naar een langs de kant staande wegenwachtauto.

          Meppeler Courant,

          De achterste auto had forse schade en is door een bergingsbedrijf getakeld en afgevoerd, de voorste wagen had wat meer geluk en bleef nagenoeg zonder schade.

          http://112-brabantnieuws.nl/2016/05/04/kop-staart-botsing-baarleseweg-chaam/,

          met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


          • de, een brandende wagen
          • de, een dwarsende wagen
          • de, een gereedstaande wagen
          • de, een passerende wagen
          • de, een stilstaande wagen
          • de, een tegemoetkomende wagen
          • de, een volgende wagen
          • de, een wachtende wagen
          • blinkende wagens
          • rijdende wagens
          • stoppende wagens
          • voorbijrazende wagens
          • voorbijrijdende wagens
          • wegrijdende wagens

          Daar was vlot de attent reagerende mede-weggebruiker aanwezig, die Koops uit de reeds brandende wagen haalde.

          Meppeler Courant,

          Uit die analyse blijkt dat voertuig 1, dat was uitgerust met ABS-remmen en dat na reflexuitwijking in de flank van een dwarsende wagen terecht kwam (en waarin dan drie doden vielen), met identiek dezelfde reactie tot remming en uitwijking achter de dwarsende wagen zou doorgegaan zijn, indien het geen ABS-remmen had gehad. Het is dus niet al goud dat blinkt bij ABS-remmen.

          http://users.skynet.be/exp.christiaens/hoofdstuk5.htm,

          Een filiaal van winkelketen Action werd zaterdagmorgen rond half twaalf overvallen door drie personen waarbij zowel winkelpersoneel als winkelend publiek werd bedreigd met een vuurwapen. De mannen zijn ervandoor gegaan in een gereedstaande wagen aan de achterzijde van de winkel.

          http://www.112brabant.nl/news/972-overvallers-bedreigen-klanten-en-personeel-action/,

          Enkele uren na het gevecht werd Knight's auto op de Strip in Las Vegas vanuit een passerende wagen onder vuur genomen.

          De Standaard,

          De eerste aanrijding ontstond nadat een 56-jarige automobiliste uit Leidschendam net voorbij de kruising sterk afremde en de auto in de berm zette. Een achter haar rijdende auto kon de stilstaande wagen maar net ontwijken.

          Meppeler Courant,

          Het dodelijke ongeval gebeurde op het moment dat de vrouw [...] een tegemoetkomende wagen zag.

          Meppeler Courant,

          Met een ruk aan het stuur manoeuvreerde hij zich tussen de Citroën en de volgende wagen, een Fransman, die als een gek begon te toeteren en een wijsvinger in zijn eigen voorhoofd probeerde te boren.

          De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

          Opdat het verkeerslicht goed zichtbaar zou zijn van de wachtende wagen, is het wenselijk dat er enkele meters afstand is tussen de stoplijn en het verkeerslicht.

          http://www.fietsvlaanderen.be/Default.asp?pageurl=./Vademecum/Vademecum.asp,

          En de zon schijnt [...]. Doch hier wordt ze duizendmaal weerkaatst in blinkende wagens, in etalages, in de ogen van de vrouwen, die al een vermoeden van de verre lente opwekken.

          Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

          In dit jaar, waarin mensen voor het eerst gewandeld hadden op de maan, zou de tunnel niet door een stoet van rijdende wagens worden ingehuldigd maar door een massa wandelende kinderen.

          Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

          Eén chauffeur ging vierklauwens aan de haal toen de agenten naar de stoppende wagens snelden.

          http://www.gva.be/cnt/aid519729/politie-klist-roemeense-inbrekers,

          Tegen een achtergrond van voorbijrazende wagens hebben donderdagmorgen zo'n 200 slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners de catastrofale kettingbotsing van 27 februari 1996 op de E17 in Nazareth herdacht.

          De Standaard,

          We worden omgeven door ontelbare geluidsbronnen: fluitende vogels, voorbijrijdende wagens, ruisende bladeren en … overvliegende vliegtuigen.

          http://www.brusselsairport.be/environment/,

          Ik hou de wegrijdende wagens in de gaten. Het duurde bijna vijftien minuten voordat ze het parkeerterrein hadden afgezocht, waarna ze in het winkelcentrum zelf gingen zoeken.

          Ritueel des doods, Willem Zebregs,

          met adjectivisch voltooid deelwoord


          • de, een gestolen wagen
          • de, een volgetankte wagen
          • ontvreemde wagens

          Als er onvoldoende benzine in een gestolen wagen zat, werd deze niet meegenomen en werd er een andere auto ontvreemd.

          Meppeler Courant,

          De waterstofauto is er, nu de markt nog [...]. Waterstof stroomt naar binnen. 73 kilo - geen liter - gaat er in. Als de volgetankte wagen vertrekt, klinkt er alleen maar een licht gierend geluid van de elektromotor.

          Rotterdams Dagblad,

          Het takenpakket van de douane moet daarvoor worden uitgebreid met het gericht opsporen van gestolen voertuigen. Ook moeten auto's beter worden beveiligd. De politie krijgt modernere technieken om ontvreemde wagens te achterhalen.

          De Telegraaf,

          met voorzetselgroep


          • de tweede wagen in de file

          De tweede wagen in de file liet al ruimte vrij om in te voegen. Door de hoge snelheid slaagde L. M. daar evenwel niet in, zodat hij gedwongen was de voorste auto toch te passeren. Daarbij botste hij frontaal op een hem tegemoet komende vrachtwagen.

          https://t80s.wordpress.com/auto-ongelukken-jaren-80/,

          • een wagen in elke prijsklasse

          Kleine winstmarges, verplicht een jaar garantie op een wagen in elke prijsklasse.

          http://www.autoforum.be/showthread.php?64963-Korting-koper-zoekt-super-stockpromoties-SUV-of-monovolume/page4,

          • een wagen met twee inzittenden

          Een postbode werd klemgereden door een wagen met twee inzittenden.

          De Standaard,

          • de, een wagen met airco
          • de, een wagen met dergelijke gordels
          • de, een wagen met klassieke remmen
          • wagens met een katalysator
          • wagens met schone motoren
          • een wagen met een vals kenteken

          In de schaduw parkeren en een zonnescherm is dus ook in een wagen met airco een must!

          http://www.auto-on-net.com/ld/ADB.nsf/InfoID/6B0EB037CCEF01EB?Open=NL,

          Van een wagen met dergelijke gordels is het achteraf makkelijk na te gaan of de voorste inzittenden al dan niet de gordel droegen.

          http://users.skynet.be/exp.christiaens/hoofdstuk5.htm,

          Veel personenwagens van de top- en de middenklasse zijn tegenwoordig uitgerust met een ABS-remsysteem [...]. Een wagen met klassieke remmen schuift bij een noodremming nagenoeg rechtdoor (zelfs al stuurt men bij om uit te wijken).

          http://users.skynet.be/exp.christiaens/hoofdstuk5.htm,

          Moderne veelzijdige brandstof besparende motorolie SAE 10W-40 geschikt voor alle benzine- en dieselmotoren met en zonder turbo. Voor alle personen- en bestelwagens. Ook geschikt voor wagens met een katalysator.

          http://www.jongste.nl/

          Wagens met schone motoren worden fiscaal aangemoedigd.

          De Standaard,

          Bij een controle aan de Chileens-Peruviaanse grens vond de politie in een wagen met een vals kenteken massa's geld

          http://www.digibron.nl/search/detail/43c915ac131fcc64e815c1a693acf933/geheime-politie-overviel-bank,

          • de wagens op de parking

          De rijkswachters vonden in de disko en in de wagens op de parking nog andere verboden wapens zoals messen, busjes traangas en knuppels.

          De Standaard,

          • de, een wagen op elektriciteit
          • de, een wagen op waterstof
          • de, een wagen op zonne-energie

          Wat na het tijdperk van benzine en diesel? Dan treedt de wagen op waterstof of elektriciteit aan, antwoorden de ingenieurs.

          De Standaard,

          Studenten gaan voor overwinning in Solar-Race. Een team van acht Nederlandse studenten werkt al een jaar aan een wagen op zonne-energie.

          NOS Nieuws,

          • een wagen uit deze prijsklasse

          De inhoud van de kofferruimte is toereikend, zeker voor een wagen uit deze prijsklasse.

          http://www.2cv.nl/publicaties/kampioen/,

          • wagens van de zaak
          • wagens van toeristen

          Opgewekt begroette hij zijn broer Absalom die hem in een van de wagens van de zaak kwam halen, wuifde naar zijn medescholieren [...], en reed languit op de achterbank liggend een stralende zomermiddag binnen.

          Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

          In de zomermaanden staan er honderden wagens van toeristen te glimmen.

          Ach, mijn dal, Jan Veulemans,

          • een wagen van een duurdere klasse

          Een huurauto kiezen is niet zo moeilijk. De lijsten vermelden indicatief bepaalde merken en types. Het is lang niet zeker dat je ter plaatse ook met die wagen zal rijden [...]. Ook kan het zijn dat je ter plaatse, zonder meerprijs, een wagen van een duurdere klasse krijgt omdat het geselecteerde type niet beschikbaar is.

          http://reizenenverkeer.clickx.be/public/verderweg/N02060304.asp?SID=4E292A4A-CE18-4F74-BFD0-16A74D523FE1

          • de wagen voor hem

          Een bestuurder is aansprakelijk voor de schade die hij aanricht wanneer hij op een voorligger inrijdt. Zijn verzekeraar betaalt dus de schade aan de wagen voor hem, terwijl hij zelf de schade moet vergoeden aan zijn eigen wagen.

          De Standaard,

          • een wagen zonder vierwielaandrijving
          • een wagen zonder lading of passagiers

          Door de slechte wegen bedraagt de levensduur van een wagen zonder vierwielaandrijving gemiddeld achttien maand.

          De Standaard,

          Volgens de wetten van de kinetische energie, heeft een wagen die zwaar geladen is een langere remafstand dan een wagen zonder lading of passagiers.

          http://www.bivv.be/main/VeiligRijden/Verkeerstips.shtml?language=nl

          in voorzetselgroep


          • vernielingen aan hun wagen

          De politie kreeg van vier eigenaren melding van vernielingen aan hun wagen en daarbij ging het meest om vernielde spiegels, krassen op de motorkap en lek gestoken banden.

          Meppeler Courant,

          • achter de wagen

          De mensen die achter de wagen stonden opgesteld, hadden de autoklep versierd met slingers [...] en ze hadden op de achterruit ballonnen geplakt vergezeld van een tekst in het Surinaams en Nederlands.

          De langverwachte, Abdelkader Benali,

          • de CO-uitstoot bij wagens

          Als de CO-normen door de Europese Commissie zijn vastgelegd, kan met dit systeem op afstand ook de CO-uitstoot bij wagens worden nagegaan.

          De Standaard,

          • in de, dezelfde wagen wachten
          • in de, dezelfde wagen zitten

          Als de moeder op bezoek ging bij haar kinderen, bleef Drazen beneden wachten in de wagen.

          http://www.knack.be/nieuws/belgie/knack-medewerkster-anna-luyten-wint-mercurprijs-met-moeder-en-kind-moord-op-een-levend-standbeeld/article-normal-120818.html,

          Zijn tweede rijinstructeur ging zo ver dat hij schriftelijk weigerde met mijn vader in dezelfde wagen te zitten.

          Russendisco, Wladimir Kaminer,

          'Wat weet je van die Boedoeft?' vroeg ze hem, toen ze net in de wagen zaten.

          De langverwachte, Abdelkader Benali,

          • in een wagen rijden

          Een Eindhovense autodief heeft zondagmorgen een aanrijding veroorzaakt toen hij op de vlucht was voor de politie. De 29-jarige man reed in een wagen die zaterdag was weggehaald in Eindhoven.

          http://www.omroepbrabant.nl/?news/7363432/Eindhovense+autodief+botst+op+wagen.aspx,

          • in de, een wagen springen
          • in de, een wagen stappen

          Ze trok het portier van haar auto open en sprong in de wagen.

          De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

          Buiten was het oude vrouwtje in een lichtblauwe wagen gestapt en had lachend de pruik van haar rode haren getrokken en achterin gegooid voordat ze wegreed.

          Ritueel des doods, Willem Zebregs,

          • naar de, zijn wagen lopen
          • naar de, zijn wagen teruglopen

          Zodra hij Lin over het trottoir naar zijn wagen zag lopen leefde hij op, maar zijn geslotenheid kon hij niet zomaar doorbreken.

          Hokwerda's kind, Oek de Jong,

          Ze weet dat ze er verstandig aan zou doen nu met hem mee terug te lopen naar de auto [...]. We hebben een eend aangereden [...]. Ze tilt de vogel op en loopt terug naar de wagen.

          De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

          • tussen honderden andere wagens

          Onze hotels liggen meestal vlak bij de conferentiecentra en we parkeren de auto tussen honderden andere wagens.

          De jongen die alles goed wou denken, Ben Faccini,

          • uit zijn wagen stappen

          Agenten zagen de bestuurder onvast uit zijn wagen stappen. De blaastest toonde aan waarom.

          http://www.bndestem.nl/regio/breda/rijverbod-voor-beschonken-bestuurder-1.691304,

          • de bestuurder van de wagen
          • de eigenaar van de wagen

          Het korps moest terstond uitrukken richting de Gemeenelandseweg, er lag een auto ondersteboven in de sloot [...]. Aan de hand van het kenteken wordt er contact gezocht met de mogelijke bestuurder van de wagen om de oorzaak toe te kunnen lichten.

          http://www.wieringernieuws.nl/nieuws/7588/Auto_in_sloot_Gemeenelandsweg.html,

          Wat de aan de onderhavige prejudiciële verwijzing ten grondslag liggende feiten betreft, moet rekening worden gehouden met het feit dat de verwerende handelsonderneming verbonden is met het zogeheten Uber-platform [...]. Dit platform richt zich voornamelijk op het leveren van [...] middelen om het gebruikers en eigenaars van motorvoertuigen (wagens) mogelijk [...] te maken om voor stedelijke verplaatsingen met elkaar in contact te komen. Dit is een dienst waarvoor zowel het dienstverlenende platform als de eigenaar van de wagen een vergoeding krijgen.

          www.minbuza.nl/binaries/content/.../c-434-15-verwijzingsbeschikking.doc,

          • de achterbank van zijn wagen
          • het getoeter van wagens

          Met de kinderen op de achterbank van de wagen schuim ik de winkels af.

          Die kleine dingen, Helene Hemelaers,

          De hoofdstraat zag zwart van het volk en de lucht was vol van het getoeter van wagens.

          Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

          • controle van de wagen

          Een agent zag maandagavond rond 20.00 uur een auto in het donker geparkeerd staan in een buitengebied. Bij controle van de wagen werden de fazanten aangetroffen.

          http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/35-door-politie-geredde-fazanten-alsnog-afgemaakt,

          met ander, nevengeschikt substantief


          • wagens en bedrijfsvoertuigen

          In vergelijking met die cijfers liet de thuismarkt het wat afweten voor Volkswagen. De constructeur wist er slechts 2,8 procent meer wagens en bedrijfsvoertuigen te verkopen.

          De Standaard,

          Vaste verbindingen


          elektrische wagen


           Zie: elektrische wagen

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          • wagentje

          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          wagen 3.1

          grote en/of krachtige, snelle auto; soms met de bijgedachte van duur, luxueus
          In deze toepassing wel te scheiden maar niet altijd duidelijk te onderscheiden van betekenis 3.0

          Betekenisbetrekking


          specialisering
          Betrokken betekenissen3.0 : 3.1

          Semagram


          Een wagen…

          is een motorvoertuig; is een voertuig; is een voorwerp

            Algemene voorbeelden


            Vorig jaar was het seizoen ontsierd door talrijke incidenten en werd het wereldkampioenschap beslist doordat Schumacher in de laatste wedstrijd zijn concurrent Hill hardhandig van de baan reed. Volgens de regels mogen de wagens alleens loodvrije benzine tanken die ook aan de pomp verkrijgbaar is. In het verleden gebruikten alle teams speciale brandstof, die per liter ruim 300 gulden kostte. Daardoor ging het vermogen van de motor omhoog met ongeveer 30 PK.

            NRC,

            Combinatiemogelijkheden


            als subject bij een werkwoord


            • passeren
            • tot stilstand komen
            • voorbijscheuren
            • voorrijden

            Soms werd ik het slachtoffer van steelse blikken wanneer ik arriveerde zonder smoking. De oude Lord Bath ontving me op Longleat [...] in een frock coat [...]. Aan het eind van een - helaas - vruchteloos gesprek, schelde hij voor de bediende en droeg hem op mijn wagen voor te doen rijden. Hij stond erop met mij mee te lopen tot de voordeur. De treden naar de oprijlaan werden aan weerskanten geflankeerd door een rij lakeien in livrei. In plaats van mijn chauffeur in uniform was het een extra lakei die mijn fiets tot onderaan het bordes voorreed. Ik schudde mijn gastheer de hand, daalde het bordes af en besteeg mijn karos.

            NRC,

            Om zes voor vijf kwam er een taxi aanrijden. De wagen passeerde de poort zonder vaart te minderen, reed ook Bijman voorbij, en verdween achter hem om de hoek.

            Spitzen, Thomas Rosenboom,

            Over de Kromme Steeg kwam hem een VW-Golf tegemoet. De bestuurder scheen nogal haast te hebben. Toen hij ter hoogte van Bart was ging hij met zijn volle gewicht op de rem staan. Met krijsende banden kwam de wagen tot stilstand.

            De hangende man, Koos van Zomeren,

            als object bij een werkwoord


            • de, een wagen kopen

            Prachtig glanzende wagens met een elegante dame erbij. Moet de kooplustige man de indruk geven dat hij er de dame bijkrijgt als hij de wagen koopt. Zo werkt de reclame.

            Mise-en-scène, Axel Bouts,

            • een wagen sturen

            Vroeger werd er bij een burenruzie een wagen gestuurd. Dan waren er twee agenten minstens een uur van de straat. Pas als de zaak eindelijk gesust was werden er weer arrestaties verricht. En de volgende dag konden ze van voren af aan beginnen.

            Het Financieele Dagblad,

            met adjectief ervoor


            • een comfortabele wagen
            • een dure wagen
            • een grote wagen
            • een koninklijke wagen
            • een mooie wagen
            • een peperdure wagen
            • een snelle wagen
            • een sportieve wagen
            • een stevige wagen
            • (de) blitse wagens
            • (de) peperdure wagens

            Bestax rijdt al jaren met Volvo en Mercedes voor het vervoer van 1 t/m 4 personen. Zoveel comfort en veiligheid vindt u vrijwel nergens [...]. De wagens zijn voorzien van alle noodzakelijke communicatie-apparatuur [...]. Vervolgens wordt de deur voor u geopend en stapt u in een veilige en comfortabele wagen.

            http://www.bestax.nl/

            Hij gaf de indruk bepaald welgesteld te zijn, bezat ook een florissante zaak, een ongemeen knappe vrouw, een dure wagen en een stel bedienden.

            De groene leeuw, Herman Vos,

            'Het is niet waar!' riep zijn moeder uit. 'Wat?' 'Maar kijk dan toch!' 'Waar?' 'In die grote wagen.' 'Wat is daarmee?' 'Dat is Johan Cruijff.' De voetballer lachte breed en hij zwaaide terwijl de limousine afsloeg.

            Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Hans Münstermann,

            Op vijftien meter volgt de officier-standaarddrager met zijn wacht die uit twee hoofdonderofficieren is samengesteld. Dit trio berijdt schimmels en gaat de te begeleiden wagens onmiddellijk vooraf. De commandant van het Koninklijk Escorte bevindt zich ter hoogte van het rechterachterportier van de koninklijke wagen.

            http://www.belgianstamps.eu/BELGIUM/1988/be1988-20.html,

            We willen ook een mooie wagen, geld, roem, draadloze telefoons en alles anders wat anderen ook hebben.

            http://www.isshin.nl/HTML/index-2.html

            Vanaf het balkon kijken we uit over de Perzische Golf, het strand en de peperdure wagens die voorbij komen scheuren.

            Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

            Om een rally te winnen, moet je niet alleen over een snelle wagen beschikken, maar je moet ook wat kunnen rekenen en redeneren.

            http://www.katho.be/vhti/automechanica/autosport/

            Het is een sportieve wagen, maar die in tegenstelling tot een echte sportwagen niet volledig gericht is op prestaties ten nadele van comfort.

            https://nl.wikipedia.org/wiki/Gran_Turismo_%28auto%29,

            Het dier kwam frontaal in botsing met een jeep, bestuurd door een 24-jarige inwoner van Silvolde. De man had het geluk dat hij in een stevige wagen reed met aan de voorkant een stalen beugel. Daarvoor bleef voor hem de schade beperkt. Voor de koe evenwel niet.

            Meppeler Courant,

            De yuppies [...] en blitse wagens verdwenen weer even snel als ze gekomen waren toen de aandelenmarkt in 1987 instortte en in haar kielzog ook de vette City-bonussen en hoge huizenprijzen omlaag haalde.

            De Standaard,

            Autoliefhebbers konden zondag hun hart ophalen in Nijmegen. Daar werd [...] de jaarlijkse Supercar-meeting gehouden. Op het parkeerterrein stonden zo'n 65 peperdure wagens, onder meer Ferrari's, Lamborghini's en Porsches.

            http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2108962/Peperdure-auto-s-trekken-veel-bekijks-Nijmegen,

            • Amerikaanse wagens
            • Duitse wagens
            • Engelse wagens
            • Italiaanse wagens

            Ze hadden twee enorme Amerikaanse wagens voor de deur staan en een stuk bos in plaats van een tuin.

            De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

            Op het parkeerterrein stikte het van de dure Duitse, Engelse en Italiaanse wagens.

            De vijfde macht, Pieter Aspe,

            met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


            • de, een glanzende wagen
            • de, een glimmende wagen
            • de, een klaarstaande wagen

            Die middag was de dure auto de straat in komen rijden. Een blinkende slee die over de straatstenen gleed, geluidloos door de sneeuw schoof. Voor de lijstenmakerij van nijgh hield de glanzende wagen halt. De geüniformeerde chauffeur hielp de dame op de achterbank met uitstappen.

            De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

            Het huis dat ik nu in de verte zag liggen kon wel het paleis uit mijn dromen zijn. Het was blinkend wit en er stonden grote pilaren aan weerszijden van de brede trappen. Zwarte, glimmende wagens reden tot voor de trappen. Ze lieten mensen uit die naar boven liepen.

            Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

            Hij was het volmaakte voorbeeld van een volmaakte gentleman. Hij nam me bij de arm en leidde me naar zijn klaarstaande wagen, een zwarte mercedes. Een chauffeur in livrei opende en sloot de portieren voor ons.

            Iks, Johan Van Nijen,

            met voorzetselgroep


            • een wagen met chauffeur

            De voorzitters van Kamer en Senaat hebben bovenop hun riant maandinkomen een prestigieuze ambtswoning, een groot secretariaat en een wagen met chauffeur.

            De Standaard,

            • de wagen met een kapotte versnellingsbak

            In de 24e ronde kon hij de wagen met een kapotte versnellingsbak nog net in de pitstraat rijden.

            NRC,

            • een wagen met een waarde van

            We hoorden dat [...] Milow gecrasht is met de Jaguar C type, een wagen met een waarde van boven de 5 miljoen euro.

            http://mgcarclub.be/ritverslagen.php?id=2592,

            • de wagen van Benetton

            De Engelsman Johnny Herbert bemant het komende Formule I-seizoen de tweede wagen van Benetton.

            NRC,

            in voorzetselgroep


            • de schade aan de wagen

            Aangezien Monnets pols geblesseerd was, moest hij terugkeren naar de startplaats terug om zich te laten verzorgen. Na het herstel van de wagen keerde ook Schlesser terug. Zwaar ontgoocheld. De schade aan de wagen viel mee.

            De Standaard,

            • in de overige wagens

            Met de nieuwe techniek kan de centralist in de meldkamer de hele dag exact zien waar alle politieauto's zich bevinden. Door de pijlsnelle routeplanner wordt de agent die zich het dichtst bij bevindt naar de plaats delict gestuurd. Andere agenten kunnen in de overige wagens op hun beeldscherm altijd de auto's van de collega's volgen.

            De Telegraaf,

            • in de wagen zitten

            Om tien over drie kwam er een grote zwarte Minerva-limousine aanrijden [...]. Een vrouw in een grijs mantelpak met grijze uniformpet stapte uit [...]. De artiestendeur was opengeklapt. Paula Birell kwam het eerst naar buiten en bleef bij de deur staan, terwijl de dames van het orkest haar ijlings passeerden en in de auto verdwenen. Zo ook de violiste. Ze zat al in de wagen voor Torben iets kon zeggen. Birell stapte in naast de chauffeuse en keek hem nog even nors aan door het raampje. Weg.

            Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

            Giuseppe werd [...] bij Bombazzo geroepen en ging naast hem in de wagen zitten. De directeur tastte naar het dashboard: een zwarte kap richtte zich geluidloos op en strekte zich over de auto, vier raampjes gleden omhoog. Maar ondanks deze voorzorgsmaatregelen was het duidelijk hoorbaar hoe Bombazzo onverwijld een knetterende scheldkanonnade begon en hoe Giuseppe weldra op volle kracht terugvuurde. Na een paar minuten sprong Giuseppe vloekend uit de wagen, trapte ziedend van woede het diepglanzende portier dicht en spuwde enkele malen krachtig op de breedgewelfde voorruit van Bombazzo's dierbare automobiel.

            De hemelvaart van Massimo en Lui oog, Oek de Jong,

            Hij draaide zich half om en kon zo net de rode Mustang zien staan. Het was onmogelijk te zien wie er in de wagen zaten, maar hij zag wel dat het twee mannen waren.

            Ritueel des doods, Willem Zebregs,

            • met hun wagen

            De betreffende surveillanten zijn met hun wagen voor verzoekster gaan rijden en hebben haar een stopteken gegeven.

            http://www.ombudsman.nl/jaarverslag2001/jv2001.pdf,

            • de achtervleugel van de wagens

            Zelfs voor ervaren ontwerpers [...] was het even puzzelen met de nieuwe reglementen die onder straffe regie van Max Mosley, de voorzitter van de internationale autosportfederatie (FIA), zijn doorgevoerd [...]. De achtervleugel van de wagens zit een stuk lager waardoor de neerwaartse druk van de bolides is teruggebracht.

            NRC,

            Woordfamilie


            Als deel van een afleiding


            • wagentje

            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            wagen 4.0

            groot vierwielig motorvoertuig met een vrij groot of groot laadvermogen of draagvermogen, zoals bijvoorbeeld een ambulance, bestelwagen, motorhome, brandweerauto, vrachtwagen enz.

            Semagram


            Een wagen…

            is een motorvoertuig; is een voertuig; is een voorwerp

            • [Afmeting] is groot of zeer groot
            • [Deel] heeft vaak een afgescheiden cabine of compartiment voor de bestuurder en begeleider, en een aparte ruimte voor de uitrusting, lading of vracht
            • [Functie] dient om een aanzienlijke last, uitrusting, apparatuur, goederen, vracht enz. te vervoeren
            • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een aanmerkelijk of groot laadvermogen
            • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een ambulance, bestelwagen, motorhome, brandweerauto, vrachtwagen

            Algemene voorbeelden


            Vooral vrachtwagens uit het buitenland worden onderzocht [...]. Eén wagen ging voor een periode van acht uur aan de kant om de chauffeur rust te gunnen.

            Meppeler Courant,

            In het Franse compromis wordt uitzondering gemaakt voor een soort 'business-class' veewagens voor varkens. Deze wagens hebben airconditioning en voorzieningen voor het automatisch voeden en drenken van de dieren.

            NRC,

            Ze sloten hun toespraakje af met de leus: 'Lang leve de dode-hoekspiegel'. Met een emotionele oproep vroeg vrachtwagenchauffeur Jan van Heeswijk al zijn collega’s hun wagen een uur stil te zetten. Ze zouden deze tijd moeten gebruiken om hun vrachtauto te voorzien van veiligheidsvoorzieningen waarmee kan worden voorkomen dat fietsers onder de wagen terecht komen.

            Haarlems Dagblad,

            Als het aan burgemeester en wethouders [...] ligt krijgt het plaatselijke brandweerkorps zo snel mogelijk de beschikking over een nieuwe brandweerauto. Met de aanschaf van deze wagen is een investering van 330.000 gulden gemoeid [...]. Volgens het college is het niet langer verantwoord met de oude wagen te blijven uitrukken.

            Meppeler Courant,

            Combinatiemogelijkheden


            als subject bij een werkwoord


            • geparkeerd staan

            In Utrecht heeft zondagochtend een busje in brand gestaan. De wagen stond geparkeerd onder een appartementencomplex aan de Kroonsteeg.

            http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1420242,

            Een busje is gisteravond zwaar beschadigd geraakt door een brand. De wagen stond geparkeerd in de Tuinbouwstraat in Oost.

            http://www.at5.nl/artikelen/149426/busje_in_vlammen_op_in_betondorp,

            • optrekken
            • rijden
            • stoppen

            Hij hoorde de motor van de ambulance harder en zachter ronken als de wagen optrok en stopte.

            https://books.google.nl/books?id=edaWYUp58eIC&pg=PT33&lpg=PT33&dq=%22wagen+optrok%22&source=bl&ots=DuZB0Gqdjf&sig=0VdGL0Rj-NM2OtWICJDfWEFcMjk&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiC7sjP49TMAhUrAsAKHVPrDZUQ6AEIKDAD#v=onepage&q=%22wagen%20optrok%22&f=false,

            De SWAT-man draaide zich om alsof hij door een ratelslang gebeten was en rende bijna de bestelwagen in. Binnen enkele seconden reed de wagen weg en draaide enkele tientallen meters verderop een steeg in.

            Ritueel des doods, Willem Zebregs,

            Bij aankomst en vertrek worden de vrachtwagens op de weegbrug elektronisch gewogen. De weeggegevens worden digitaal opgeslagen; vervolgens elektronisch verzonden, waarna de administratieve verwerking kan plaatsvinden. Het legen van de vrachtwagens. Nadat toestemming van de bedrijfsleiding is verkregen geeft de beveiligingsbeambte de instructie waar moet worden gelost. Wanneer de eerste deur is geopend, rijdt de wagen naar binnen tot de volgende deur.

            http://www.scherpenzeeloudpapier.nl/begin.html

            Volgens de wethouder zijn er klachten binnengekomen over de hoorbaarheid van de bel, die de burger op het naderen van de chemocar moet attenderen [...]. Wanneer de mensen afval hebben kunnen ze een vlaggetje plaatsen. De wagen stopt dan voor de deur en zal een signaal geven.

            Meppeler Courant,

            als object bij een werkwoord


            • de, een wagen raken

            In de buurt van de Van Brienenoordbrug botste een vrachtwagenchauffeur tegen een stilstaande vrachtwagen die met pech langs de weg stond. "Hij raakte de wagen vol waardoor de lading van de vrachtauto met flessen wasverzachter op de weg terechtkwam", aldus een politiewoordvoerder.

            http://frontpage.fok.nl/nieuws/archief/2005/05/02,

            met adjectief ervoor


            • een luxe wagen
            • (de) gemeentelijke wagens
            • (de) gewone wagens
            • (de) kleine wagens
            • (de) luxe wagens
            • (de) volle wagens

            Toen de sleutel werd afgegeven aan Sophia mocht zij een rondje rijden met de bus, dat liet ze zich geen twee keer zeggen [...]. Sophia: "Doodeng, maar gigantisch, dat zit en dat rijdt, een ongekende luxe wagen, het is niet te vergelijken met de huidige bus." Namens alle vrijwilligers van de Dierenambulance: "Hartelijk dank aan de sponsoren".

            http://www.a1.nl/homepages/dbalmelo/boekje_sept_2000.htm,

            De gemeente [...] kiest voor een nieuwe brug waarover zwaar vrachtverkeer kan gaan (ook de gemeentelijke wagens van de reinigingsdienst en die van de brandweer) mèt bredere voetpaden onder meer ten gunste van rolstoelgebruikers.

            Meppeler Courant,

            Inwoners van Den Haag die de spoedgevallendienst opbellen, kunnen binnenkort een verpleger op een motorfiets tegemoet zien in plaats van een ambulance op vier wielen [...]. De gewone wagens ondervinden steeds meer hinder van files, verkeersdrempels, paaltjes en andere obstakels die de snelheid drukken.

            De Standaard,

            Brandweer heeft kleine wagens nodig. De brandweer heeft kleinere spuitwagens nodig. Ze verwacht nog meer verkeersdrempels op straat als grote delen van Amsterdam veranderen in een woonerf met een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur. Desnoods laat het korps nieuwe voertuigen bouwen.

            Het Parool,

            Kampeerwagens en motorhomes zijn in alle Australische staten te huur. Kampeerwagens hebben twee of drie slaapplaatsen, motorhomes vier tot zes [...]. Sommige luxe wagens zijn uitgerust met douche en toilet.

            http://www.austemb.be/dutch/toerisme/firstpage.htm

            Dat het stallen van volle vrachtwagens stank geeft lijkt vrij logisch. Het is dan ook terecht dat er maximaal drie volle wagens op het terrein mogen staan.

            Meppeler Courant,

            • de achterste wagen
            • de voorste wagen

            Twee vrachtwagens zijn dinsdagmorgen rond 11.40 uur op elkaar gereden op de Vuurijzer in Deurne. De voertuigen reden achter elkaar toen de voorste wagen begon te remmen. De achterste wagen remde niet hard genoeg mee, en reed daardoor op het voorste voertuig.

            http://www.ed.nl/regio/deurne-e-o/deurne/botsing-van-twee-vrachtwagens-in-deurne-1.5355576,

            Een konvooi legerwagens, kapot zeildoek fladderend in de wind, de voorruiten kapotgeschoten [...]. De colonnecommandant op de voorste wagen staarde met bevroren blik voor zich uit.

            De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

            met adjectivisch voltooid deelwoord


            • een gebruikte wagen

            Er komt binnenkort een goede, gebruikte wagen met een dubbele cabine te koop, die precies aan de eisen van de brandweer voldoet.

            Meppeler Courant,

            • geklimatiseerde wagens
            • gekoelde wagens

            Hij vindt dat in het huidige voorstel te weinig prikkels zitten voor veetransporteurs om dergelijke geklimatiseerde wagens te gaan gebruiken.

            NRC,

            In gekoelde wagens gaat de biologische melk naar de winkels, waar het ligt te wachten totdat het gekocht wordt en bij jou thuis op tafel staat.

            http://www.ecomel.nl/homepage/index.html

            met voorzetselgroep


            • de, een wagen met de zware slangen
            • de, een wagen met bier
            • wagens met buitenlandse cameraploegen

            De openbare waterleiding gaf onvoldoende water. Het pompen uit een vijver en het kanaal kwam laattijdig op gang. De brandweer zal de wagen met de zware slangen nu steeds uitsturen naar een brand in de omgeving van het kanaal.

            De Standaard,

            Enkele uren voor de aftrap van de oefenpartij Gent-Go Ahead Eagles, maakten Nederlandse supporters amok in de buurt van het Ottenstadion. Ze richtten schade aan en plunderden een wagen met bier.

            De Standaard,

            Toen de inwoners van Ochten in snel tempo hun dorp moesten verlaten omdat even buiten het dorp een dijk op springen stond, reden de wagens met buitenlandse cameraploegen even snel in omgekeerde richting het dorp in.

            NRC,

            • wagens van de brandweer
            • wagens van de politie
            • wagens van het Rode Kruis
            • wagens van de televisie
            • wagens van kranten

            De oude dorpskern van Erpel is al tien dagen praktisch afgesneden van de buitenwereld en nog slechts per boot of via een hooggelegen omweg [...] te bereiken [...]. In door Anton Pieck getekende bochtige straatjes bespreken zij de toestand, tussen wagens van de brandweer, de politie, het Rode Kruis en het Technisches Hilfswerk (THW), een gespecialiseerde dienst van de Duitse nationale overheid.

            NRC,

            Achter hen ziet ze enkele politieauto's en wat wagens van de televisie en kranten.

            Vertezucht, Jef Aerts,

            In de strenge winter van '47 kreeg de directie toch een beetje medelijden met de verpleegsters. Toen werd er een wagen van het Rode Kruis ingezet om hen te halen en brengen.

            Meppeler Courant,

            • wagens van dit type
            • wagens van maximum 3
            • wagens van 1 ton brutogewicht

            Bij het separatieschot achter de chauffeur had men daarom ook hier het middendeel open gelaten. In 1951 werden acht wagens van dit type tot touringcar verbouwd.

            http://members.lycos.nl/busgeschiedenis/NZH09.htm

            Met Renault gaat GM-Europe een bestelwagen van 2,5 tot 2,8 ton brutogewicht ontwikkelen en bouwen. De wagen zou tegen het jaar 2000 in productie gaan [...]. In afwachting levert Renault aan GM-Europe de "Trafic", een wagen van maximum 3,1 ton brutogewicht.

            De Standaard,

            in voorzetselgroep


            • de reparatie aan de wagen

            De truck met oplegger is gekanteld en beschadigd [...]. Beschadigingen aan de inhoud van de wagen lijken mee te vallen [...]. De reparatie aan de wagen is inmiddels ook gestart.

            Meppeler Courant,

            • in de wagen

            De (zware) zakken kleingeld die de geldtransporteurs hinderen bij het in- en uitladen en die een relatief geringe waarde vertegenwoordigen, moeten volgens de minister apart worden vervoerd [...]. De minister stelt ook voor dat het vervoer in een wagen plaatsvindt waarvan alleen de cabine is bepantserd. In de wagen zitten in zijn plannen twee personen. Op het ogenblik dat de begeleider met de geldzakken op straat verschijnt, moet de chauffeur uit de wagen springen om de begeleider te beschermen.

            De Standaard,

            • op de eerste wagen

            De brandweer beaamt wel dat er te weinig brandweermannen op de eerste wagen zaten.

            de Volkskrant,

            • een karavaan van wagens

            Enige dagen hierna trok een hele karavaan van wagens met mensen van de plantsoenendienst, gemeentewerken en een elektriciteitsbedrijf door de straten en werden de bomen op de bekende plaatsen in de grond gezet en aangesloten op het elektriciteitsnet.

            Meppeler Courant,

            • het onderhoud van de wagens

            Op 27 september 1977 ging in 5 gebieden het eerste buurtbusprojekt van start. Daartoe werden 5 Mercedes busjes van het type 208 met benzinemotor aangekocht, waarvan er twee bij de ZO en telkens een bij WN, FRAM en BBA in gebruik genomen werden [...]. Het onderhoud van de wagens werd verricht door de streekvervoerbedrijven en de busjes werden gespoten in de bekende gele kleur.

            http://members.brabant.chello.nl/~vanderwerfm/bussen/buurtbel.htm,

            met telwoord ervoor


            • drie wagens
            • 170 wagens

            Dat het stallen van volle vrachtwagens stank geeft lijkt vrij logisch. Het is dan ook terecht dat er maximaal drie volle wagens op het terrein mogen staan.

            Meppeler Courant,

            De vervoerders van geld en waardepapieren zullen van vrijdagavond tot zaterdagmiddag niet uitrijden, en houden vanaf maandagmorgen een 24-urenstaking [...]. De sektor stelt 1.200 tot 1.500 mensen te werk en er rijden ongeveer 170 wagens van de firma GMIC, ongeveer 250 van de firma Securitas, een vijftigtal van de firma Brinks en een vijftal van een nieuwe onderneming.

            De Standaard,

            Vaste verbindingen


            van de wagen gevallen zijn


             Zie: van de wagen gevallen zijn

            Woordfamilie


            Als deel van een afleiding


            • wagentje

            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            Als deel van een samenstellende samenstelling


            • duizendwielenwagen

            wagen 5.0

            vervoermiddel met in de regel vier, kleine wielen, vaak zwenkwielen en een of meer laadplatformen of laadvakken binnen een frame, dat is voorzien van handvatten of een beugel om te duwen, trekken en sturen
            Vaak in de verkleinvorm

            Semagram


            Een wagen…

            is een voertuig

            • [Deel] heeft vier kleine wielen, vaak zwenkwielen, en handvatten of een stang of beugel om te duwen, trekken en sturen, en een of meer laadplatformen of laadvakken e.d. binnen een frame om voorwerpen op of in te leggen
            • [Functie] dient om iets te vervoeren
            • [Behandeling of bewerking] wordt met de handen voortgeduwd of voortgetrokken
            • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een winkelwagen of een serveerwagen

            Algemene voorbeelden


            Universele wagen 150kg 785x500mm [...]. - 3 etages - van spaanplaat met kunststof coating. Onderstel: - onderstel van stalen buizen, met poedercoating. Banden: - 4 zwenkwielen met niet-strepende massief rubberen banden.

            https://magazijnwagenwinkel.nl/products/universele-wagens/831084.html,

            De Clax is een handig transportmiddel voor zowel particulieren als bedrijven [...]. Door de grote achterwielen is geen enkele stoeprand of drempel een probleem voor deze wagen. Ook in een nauwe omgeving, zoals een volle lift of een drukke rij voor de kassa, past de Clax zich aan: door een druk op de knop zet u het handvat verticaal. Deze verticale stand is tevens geschikt om op te leunen.

            http://www.claxwagen.nl/gebruik.htm

            Woordfamilie


            Als deel van een afleiding


            • wagentje

            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            wagen 5.1

            voort te duwen, vaak van een gedeeltelijke overkapping voorzien vervoermiddel voor baby's en kleine kinderen; kinderwagen

            Semagram


            Een wagen…

            is een voertuig

            • [Deel] heeft vier doorgaans vier wielen, een overkapping en een handvat om te duwen en te sturen
            • [Functie] dient om baby's en kleine kinderen in te vervoeren
            • [Behandeling of bewerking] wordt voortgeduwd

             Algemene voorbeelden


             Wagens, buggies en autostoelen [...]. Wij zijn tevreden als u goed en vertrouwd zelf uw wagen kan bedienen en in en uit kan klappen.

             http://www.moedersmooiste.eu/Over_Ons/Producten/Wagens_buggies_en_autostoelen/,

             Combinatiemogelijkheden


             als object bij een werkwoord


             • de wagen achterlaten

             Dagenlang, wekenlang gingen er berichten over het kind het land door, maar het bleef onvindbaar en de vrouw die ruzies kreeg met haar echtgenoot (hij kon maar niet begrijpen, dat zij de wagen onbeheerd had achtergelaten zodat zijn nageslacht met een wollen mutsje en wit jasje daar zomaar voor het grijpen lag) riep: "Zolang als mijn kind er niet is, zal ik geen hap meer eten."

             Alle verhalen, Manon Uphoff,

             • de wagen op de rem zetten

             Op de dag voor haar zoontjes verjaardag, toen de mussen dood van de daken vielen en het leek of de aarde smolt, wandelde de vrouw – zwetend en plakkend van de hitte – met het wagentje door het park. Daar zag ze een ijscokarretje, dus zette ze de wagen op de rem, liep over het heuveltje naar de ijscoman en bestelde een vanillehoorntje. Toen zij terugkwam, was haar baby weg en lag er een briefje op het kussen.

             Alle verhalen, Manon Uphoff,

             Woordfamilie


             Als deel van een afleiding


             • wagentje

             Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


             Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


             • wagenbak

             wagen 6.0

             onderdeel van een machine of constructie dat op wielen of rollen voortbeweegt

             Semagram


             Een wagen…

             is een onderdeel

             • [Deel] heeft wielen of rollen
             • [Geheel] is een deel van een machine
             • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] beweegt zich voort, vaak in een heen en weer gaande beweging
             • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een onderdeel van een fotokopieermachine, van een mechanische schrijfmachine e.d.

             Algemene voorbeelden


             Toen ze alles bekeken had en ik achter mijn werktafel ging zitten, bleef ze me met helle ogen peilend opnemen, daarna liep ze zelfverzekerd op me af, klom langs mijn broekspijp omhoog alsof het een boomstammetje was en ging naast mijn schrijfmachine liggen terwijl ze fel naar mijn over de toetsen bewegende vingers keek [...]. Maar al gauw was ze te zwaar geworden zodat de wagen van de schrijfmachine tegen haar mollige bont vastliep.

             De Junival, Jan Wolkers,

             Maarten volgde hem naar de kopieermachine [...]. Naast elkaar keken ze naar het opflitsende licht en het heen en weer rollen van de wagen. Uit de machine schoof een kopie.

             Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

             Uiteraard is een ambachtelijke keuken voorzien van hedendaags comfort. In principe kan alle verkrijgbare apparatuur met moderne systemen zoals apothekerskasten, uitrijdbare wagens, carrousels etc. geheel onopvallend worden ingebouwd.

             http://www.mertenskeukenambacht.nl/index-meer.html

             Woordfamilie


             Als deel van een afleiding


             • wagentje

             B - Als werkwoord

             wagen 1.0

             iets blootstellen aan risico of gevaar; iets in de waagschaal stellen; iets op het spel zetten

             Semagram


             Wagen…

             is een handeling

               Combinatiemogelijkheden


               met object


               • zijn geld wagen
               • zijn leven wagen

               Of zijn ondernemers toch net iets verstandiger dan nu hun geld te wagen in een project waarvan de uitkomst allerminst vaststaat?

               NRC,

               Lorenz zegt ergens dat dieren nogal domme, emotionele mensen zijn. Ik zou dat 'dom' willen vervangen door 'conservatief': ze treden niet graag buiten het collectief. Des te opmerkelijker de uitvinders onder hen, zij wagen hun leven, maar dat gold ook voor Galileï.

               Het geminachte kind, Guus Kuijer,

               Vaste verbindingen


               iets ergens aan wagen


                Zie: iets ergens aan wagen

               iets ergens voor wagen


                Zie: iets ergens voor wagen

               Woordfamilie


               Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


               • waaghals

               wagen 2.0

               iets doen hoewel dit risico's en moeilijkheden met zich meebrengt; iets ondernemen ondanks de daaraan verbonden risico's en moeilijkheden; iets aandurven zonder zekerheid over de goede afloop
               Zowel aangetroffen in bedrijvend gebruik, waarbij dat wat risico's of moeilijkheden inhoudt, in het lijdend voorwerp wordt uitgedrukt, als in wederkerend gebruik waarbij het betreffende wordt vermeld in de voorzetselbepaling ingeleid door aan.

               Semagram


               Wagen…

               is een handeling

                 wagen 2.1

                 verrichten, proberen, aandurven wat in het lijdend voorwerp wordt genoemd, hoewel dit risico's en moeilijkheden met zich mee brengt; het genoemde verrichten, proberen, aandurven ondanks de daaraan verbonden risico's en moeilijkheden
                 Vaak gebruikt met betrekking tot handelingen.

                 Combinatiemogelijkheden


                 met object


                 • de overtocht wagen
                 • een uitval wagen

                 Af en toe zien we nog beelden van gestrande Afrikanen die de overtocht vanuit Noord-Afrika waagden in gammele bootjes, en aan de overzijde steevast door de politie worden opgewacht.

                 De Standaard,

                 Na een studieronde van zowat twee kilometer, waarbij good old Jos Maes eventjes een uitval waagde, ging Mohammed Mourhit meteen hard door, op weg naar zijn eerste nationale titel.

                 De Standaard,

                 • de overstap wagen
                 • de stap wagen
                 • de sprong wagen

                 Verschillende deelnemers waagden in de afgelopen jaren [...] de overstap naar een conservatoriumopleiding of werden professional in de musicalwereld.

                 http://www.nme-productions.nl/

                 De Delftse drukkers Jacob Jacobszoon van der Meer en Mauricius Yemantszoon van Middelborch waagden in 1477 de stap en brachten een gedrukte bijbel op de markt.

                 http://www.bijbelsmuseum.nl/

                 We waagden de sprong en maakten goede afspraken: allebei gewoon blijven werken met een oppas in huis [...] en vooral tijd blijven vrijmaken voor elkaar.

                 http://www.ouders.nl/xinz2000-02.htm

                 • de gok wagen
                 • een gokje wagen
                 • een poging wagen

                 Men waagde in 1972 de gok door Sztani als trainer aan te duiden.

                 http://home2.pi.be/smetstef/informatie/kaagent/glorie.htm

                 Het zijn geen gemakkelijke beleggingsinstrumenten, maar wie ze onder de knie heeft, ziet de voordelen ervan gauw in: als relatief goedkope "verzekering" tegen onverwachte koersbewegingen, of om af en toe een gokje te wagen op de koersevolutie van aandelen, beursindices, metalen of munten.

                 De Standaard,

                 Iedereen die regelmatig de computer gebruikt, kan een poging wagen om de test - die uit zeven modules bestaat - te halen.

                 NRC,

                 Bij de eerste opgravingsput langs de Julianastraat is al gebleken dat de rivier veel van de Romeinse oever heeft weggespoeld. Toch wilde het team een poging wagen de poort of grachten te vinden.

                 http://194.158.189.194/functies/pagfunctie.cfm?parameter=379

                 met voorzetselgroep


                 • een poging wagen voor

                 Onlangs toen we het er weer eens met elkaar over gehad hadden besloot ik om eens een serieuze poging te wagen voor een nieuwe vereniging.

                 Meppeler Courant,

                 met infinitief


                 • wagen een enkeltje te kopen
                 • wagen één stap te nemen
                 • wagen iets te bestrijden

                 Wie het waagt een enkeltje te kopen, is exorbitant duur uit: 389 euro, exclusief toeslagen, aldus internet.

                 Het Parool,

                 Ook had ik het idee dat de bomen zich als barricades voorover zouden buigen zodra ik het waagde één stap te nemen.

                 Het schot, Hilbert Kuik,

                 Het ethisch monopolie dat de kerk heeft verloren, is aan de staat toegevallen: alles is politiek. Dit laatste waag ik te bestrijden. Moraliteit is een persoonlijke aangelegenheid.

                 NRC,

                 Vaste verbindingen


                 het erop wagen


                  Zie: het erop wagen

                 zijn geluk wagen


                  Zie: zijn geluk wagen

                 zijn kans wagen


                  Zie: zijn kans wagen

                 Spreekwoorden


                 wie niet waagt, die niet wint


                  Zie: wie niet waagt, die niet wint

                 wagen 2.2

                 verrichten, proberen, aandurven wat in de aan-bepaling wordt genoemd, hoewel dit risico's en moeilijkheden met zich mee brengt; het genoemde verrichten, proberen, aandurven ondanks de daaraan verbonden risico's en moeilijkheden; zich verstouten tot
                 Vaak gebruikt met betrekking tot handelingen.

                 Semagram


                 Wagen…

                 is een handeling

                   Combinatiemogelijkheden


                   met voorzetselgroep


                   • zich wagen aan het vertalen
                   • zich wagen aan het werk van het regeren
                   • zich wagen aan een militair optreden
                   • zich wagen aan een portret
                   • zich wagen aan futuristische spelletjes

                   Jammer dat Wilmink zich daartoe niet heeft beperkt en zich ook aan het vertalen waagde van bijvoorbeeld enkele gedichten van Elisabeth Eybers en eentje van William Blake.

                   De Standaard,

                   Voor Tsjernomyrdin is Gaidar een teoreticus die zijn radikale schokterapie voor Rusland in de studeerkamer had moeten laten en zich niet had moeten wagen aan het modderige werk van regeren.

                   De Standaard,

                   Hierbij doet zich het probleem voor dat door de defensieve strategie van Saddam, er langzamerhand een gebrek aan militaire doelen ontstaat, aangezien hij zich niet waagt aan een grootschalig militair optreden in open terrein.

                   NRC,

                   Op de Oostendse zeedijk was er veel belangstelling voor de 130 amateurschilders die zich waagden aan een portret van de vuurtoren.

                   De Standaard,

                   Er komt ook een familiepark [...] een familietuin met ruimte voor een barbecue of een partijtje tafeltennis en een WonderWorld waar de bezoeker zich kan wagen aan allerlei futuristische spelletjes.

                   De Standaard,

                   wagen 3.0

                   (Met betrekking tot een plaatsbepaling of een bepaling die een situatie of toestand uitdrukt)
                   zich op een bepaalde plaats of in zekere situatie of omstandigheden begeven ondanks de daaraan verbonden risico's of moeilijkheden; het aandurven om zich aan zekere omgeving, situatie of omstandigheden bloot te stellen

                   Semagram


                   Wagen…

                   is een handeling

                     Combinatiemogelijkheden


                     met voorzetselgroep


                     • zich wagen buiten de Avenida Revolucion
                     • zich in het koude water wagen
                     • zich diep in het bos wagen
                     • zich op het ijs wagen
                     • zich op de straat wagen

                     Toeristen krijgen de raad zich niet te wagen buiten de Avenida Revolucion waar donkere kinderen aan je lijf klitten in de hoop je een van hun prullen te kunnen slijten en waar gladpratende mannen je hun snuisterijenwinkeltje pogen te lokken.

                     De Standaard,

                     Om deze scènes leuk aan te kleden hebben we een aantal figuranten bereid gevonden zich te wagen in het koude water.

                     http://www.costamovie.com/h-index.html

                     Wie zich te diep in het bos waagde, stierf aan malaria of zwartwaterkoorts.

                     NRC,

                     Toen, van de ene dag op de andere, vroor het dat het kraakte, en Fons waagde zich op het ijs van het ven en zakte erdoor.

                     Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

                     Wie zich op straat waagt, ademt uitlaatgassen in.

                     Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

                     • zich in de handel wagen
                     • zich in zeker marktsegment wagen
                     • zich op het terrein van de theoretische reflectie wagen

                     Zij moeten vermijden dat er te veel kortetermijnschuld wordt opgestapeld, voorkomen dat de particuliere sector zich te zwaar in de schulden steekt of zich te ver waagt in de handel van labiele, afgeleide producten, enz.

                     http://www.wereldwijd.be/archief/9909-069.htm,

                     Het nieuwste Rover-product is de mini-Range, waarmee Rover zich voor het eerst waagt in het populaire marktsegment van vrijetijds-auto's zoals de Toyota RAV4 of de toekomstige M-klasse van Mercedes.

                     De Standaard,

                     De vakhistorici die zich hier in hun geschriften durven te wagen op het terrein van de teoretische reflektie, zijn inderdaad schaars.

                     De Standaard,

                     Vaste verbindingen


                     zich op glad ijs wagen


                      Zie: zich op glad ijs wagen

                     wagen 4.0

                     opgewassen zijn
                     Aangetroffen in de onderstaande verbinding.

                     Vaste verbindingen


                     aan elkaar gewaagd zijn


                      Zie: aan elkaar gewaagd zijn