wasbuiltje


wasbuiltje 1.0

(neologisme)

builtje met geconcentreerd vloeibaar wasmiddel dat wordt omhuld door in water oplosbaar materiaal en dat voldoende is voor één wasbeurt; capsule met vloeibaar wasmiddel; waspod; wascapsule; waskussentje

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wasbuiltje…

is een wasmiddel; is een middel

      Hoofdsemagram: pod


      Algemene voorbeelden


      De wasmiddelen-maffia heeft het antwoord gevonden op de slimmeriken die een lagere dosis wasmiddel gebruiken om milieu en geld te besparen of een stinkende was te voorkomen. De losse wasmiddelen worden steeds meer vervangen door "handige" wasbuiltjes. Zo word je wel gedwongen om de door de fabrikant gewenste dosis te gebruiken. De losse waspoeder en vloeibaar wasmiddel zullen binnenkort wel geheel uit de schappen zijn verdwenen, want de markt wordt beheerst door een maffia van 1 of 2 fabrikanten. Ik roep bij deze op om de wasbuiltjes te boycotten.

      https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/huishouden-energie/wasbuiltjes,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2013

      wasbuiltje 2.0

      wasmiddel in de vorm van een driehoekig zakje met een geperforeerde buitenkant, dat gevuld is met een mild zuur, soda en wasactieve stoffen, voldoende voor één wasbeurt; driehoekig zakje wasmiddel

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een wasbuiltje…

      is een wasmiddel; is een middel

      • [Constructie] wordt omsloten door een geperforeerde buitenwand en bestaat uit twee delen, gescheiden door temperatuurgevoelige lijm
      • [Ingrediënt] bevat in het ene gedeelte een mild zuur en in het andere gedeelte soda en wasactieve stoffen
      • [Functie] dient als wasmiddel in een wasmachine
      • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is fosfaatvrij
      • [Gebruikswijze] wordt in de wasmachine bij de was gedaan en na afloop leeg eruitgehaald en weggegooid, zoals een theezakje

      Algemene voorbeelden


      Het wasbuiltje van Driehoek wast grondig, maar zónder fosfaten. Dat helpt dus om de kwaliteit van ons oppervlaktewater te verbeteren. [...]. Het wasbuiltje bevat verschillende bestanddelen die na elkaar werken. Daarom mag u het wasbuiltje niet openknippen. Gebruik altijd een heel wasbuiltje. Ook bij een halfvolle trommel. Was klaar? Dan kan het lege wasbuiltje gewoon weg. Het is onschadelijk in de vuilverbranding.

      Algemeen Dagblad,

      De eerste echte "milieuminister" die ons land kende, Irene Vorrink, vond dat er gezocht moest worden naar een fosfaatloze zeep. [...]. Eergisteren opende de nieuwe staatssecretaris voor het milieu, Lambers-Hacquebard, een nieuwe zeepfabriek bij Nijmegen waar een heel ongewoon wasmiddel wordt geproduceerd. Het Driehoek Wasbuiltje. De hengelsportverenigingen en waterschappen kunnen tevreden zijn. Om te beginnen is het met het wasbuiltje niet meer mogelijk een flinke extra scheut waspoeder in de automaat te doen. Er zit een afgepaste hoeveelheid zeep in. Die zeep is gemaakt op basis van soda.

      de Volkskrant,

      Een van de eerste vernieuwers was Driehoek, die het wasbuiltje bedacht. Een prachtig theezakje met twee soorten wasmiddel erin, dat in gebruiksgemak nog steeds niet is overtroffen.

      De Volkskrant,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • het fosfaatloze wasbuiltje

      Door het enthousiasme van milieu-staatssecretaris Lambers-Hacquebard voor het fosfaatloze wasbuiltje kan de indruk zijn ontstaan dat er nog geen fosfaatloze zeep bestond.

      de Volkskrant,

      in voorzetselgroep


      • de uitvinding van het wasbuiltje

      De uitvinding van het wasbuiltje komt er op neer dat in de machine eerst een zuur vrijkomt dat de aanslag van de vorige wasbeurt verwijdert. Het eigenlijke wasmiddel met de soda komt pas daarna tevoorschijn en doet de was.

      de Volkskrant,