weduwnaar


weduwnaar 1.0

man van wie de echtgenote is overleden; echtgenoot van een overleden vrouw; in geval van een homohuwelijk ook: man van wie de partner is overleden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een weduwnaar…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is de echtgenoot van een overleden vrouw; is in geval van een homhuwelijk de echtgenoot van een overleden partner
  • [Geslacht] is een man

    Algemene voorbeelden


    In elke levensfase zijn er meer weduwen dan weduwnaars, en dat verschil loopt op bij het klimmen der jaren, blijkt uit de CBS-cijfers.

    NRC,

    Sommige senioren maken van de nood een deugd en gebruiken de levensloopverwarring in hun voordeel. Zoals die vrouw die op haar 62ste ging scheiden omdat ze ontdekt had dat ze 'eigenlijk' lesbisch was. Of de tachtigjarige weduwnaar die door zijn zoon met grote bossen bloemen op straat werd gesignaleerd en vrolijk aan de zwier bleek te zijn met zijn bridgevriendin.

    http://www.seniorweb.nl/nieuwstoon.asp?ArtikelID=6159,

    Vijf jaar geleden begon ze met de zelfhulpgroep binnen Seniorenpastoraal. Er kwamen meteen mensen op af: "Niet alleen weduwen, zoals we aanvankelijk gevreesd hadden, maar ook weduwnaars. (lachend) Voor de mannen moesten we soms wel verduidelijken dat we geen huwelijksbureau waren."

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • weduwnaar worden
    • weduwnaar zijn

    In januari 1992 werd de president weduwnaar toen zijn echtgenote Sally, waarmee hij 32 jaar gehuwd was, aan een nierziekte overleed.

    De Standaard,

    William Smart, een burgeroorlogveteraan, was weduwnaar geworden, nadat zijn vrouw (JB Dodds moeder) in het kraambed bij de geboorte van het 6e kind gestorven was. Meneer Smart bleef over om voor het pasgeboren kind en de overige 5 andere kinderen te zorgen op een pachthoeve ten oosten van Washington.

    http://www.dagvader.nl/subframe.php?url=aGlzdG9yeS5waHA==5

    De nieuwe president is weduwnaar en vader van drie kinderen.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • een oude weduwnaar

    Voor zijn mededaderschap aan de roofmoord op de 90-jarige Sooike Antonissen veroordeelde het assisenhof van Antwerpen Steve Roofthoofd gisteren tot 25 jaar. Het hof stemde daarmee in met de vordering van het openbaar ministerie. Hoewel hij in de nacht van 19 maart 1995 niet alleen bij de oude weduwnaar inbrak, verscheen de 21-jarige veroordeelde deze week als enige voor het assisenhof.

    De Standaard,

    Een oude weduwnaar die met een vrouw in het Tsjechische dorpje wil trouwen (zij wijst hem af, omdat ze geen zin heeft elke dag voor twee te koken) wordt een voyeur die met een verrekijker over de grens spiedt.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • weduwnaar van Anne Maria Craninx

    Jan Engelen, die op 10 september 1790 overleed, staat genoteerd als weduwnaar van Anne Maria Craninx.

    http://www.kelchterhoef.be/historie/Historie.htm

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een weduwe of weduwnaar
    • weduwen en weduwnaars

    D66 wil het bedrag dat een weduwe of weduwnaar aan eigen inkomen mag hebben zonder dat dit wordt gekort op de uitkering, verhogen. Volgens het regeerakkoord bedraagt dit 15 procent van het minimumloon en eenderde van wat de weduwe of weduwnaar nog meer verdient.

    NRC,

    Eem ziet het iedere week in haar rouwgroepen. Weduwen en weduwnaars hebben het benauwd, kunnen niet slikken, klagen over pijn in de borst. "Het typische geval van een gebroken hart." Rouwen doet zeer.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    weduwnaar 2.0

    (dieren; sport en recreatie)

    mannelijke duif die van zijn vrouwtje is afgezonderd om hem bij een wedstrijd sneller te laten vliegen; doffer die van zijn duivin is afgezonderd

    Betekenisbetrekking


    generalisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een weduwnaar…

    is een duif; is een dier

    • [Geslacht] is een mannetje
    • [Behandeling of bewerking] is afgezonderd van zijn vrouwtje met het doel hem sneller te laten vliegen bij een wedstrijd

      Algemene voorbeelden


      Beslist geeft het weduwschap voordelen, maar soms ook nadelen. Onder de voordelen speelt het rapper binnenvliegen bij aankomst een grote rol, terwijl een duiver op weduwschap gespeeld ook een paar jaren langer kan gespeeld worden. Hebt U ooit last gehad van weduwnaars die de eetlust verliezen? Verliezen niet, verminderen wel maar dan heb ik de remedie bij de hand en die is: de duur van de gedwongen oefenvluchten verhogen.

      http://www.pipa.be/artikels/bricoux.htm

      Er zijn drie hokken: één voor de weduwnaars, één voor de nestduiven en tenslotte één hok voor de jonge duiven. Een duivenhok moet geen paleis zijn, maar wel goed verlicht, goed verlucht en kraakdroog zijn.

      http://www.pipa.be/artikels/bricoux.htm

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • oude weduwnaars

      In tegenstelling met de handelswijze bij de oude duiven, worden de jongen niet verplicht te vliegen. De jonge worden trouwens op onregelmatige tijdstippen uitgelaten. Vroeger toen er meer met de jongen werd gespeeld werd hieraan veel meer belang gehecht, en werden de jongen dagelijks uitgelaten. En op de koop toe zeer vroeg aangeleerd, bij zoverre dat ze de leervluchten reeds voorgeschoteld kregen van zodra de oude weduwnaars werden aangeleerd.

      http://www.gyselbrecht.be/artikels/gyselbrechtmethode.htm

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen