weigerpastoor


weigerpastoor 1.0

(neologisme)

pastoor die weigert om handelingen te verrichten die volgens hem in strijd zijn met het rooms-katholieke geloof

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een weigerpastoor…

is een pastoor; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] weigert om handelingen te verrichten die volgens hem in strijd zijn met het rooms-katholieke geloof

    Hoofdsemagram: pastoor


    Algemene voorbeelden


    In het Brabantse Liempde weigerde pastoor Norbert van der Sluis een uitvaart omdat de overledene door euthanasie om het leven kwam. Liempdenaren reageren woedend en vinden het middeleeuws. Maar de 'weigerpastoor' heeft geen spijt.

    http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/08/iedereen-boos-op-weigerpastoor,

    We kenden al de weigerambtenaar. Trouwambtenaren die uit hun geloof weigeren homoseksuele stellen te trouwen. Nu is onder de weigeraars een categorie bijgekomen: De weigerpastoor. Vorige week weigerde pastoor Norbert van de Sluis uit Liempde een begrafenisdienst. De overledene in kwestie had gekozen voor euthanasie. Volgens van der Sluis is dit in strijd met de Bijbel en de regels van de kerk. Dus kon er geen Katholieke uitvaart plaatsvinden. De familie moest uiteindelijk uitwijken naar de kerk van Sint-Oedenrode. De plaatselijke pastoor daar had minder moeite met de materie en voerde de uitvaart zonder problemen uit.

    http://www.godsmarketing.nl/2011/08/24/nieuw-de-weigerpastoor-norbert-van-der-sluis-euthanasie-liempde/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2011
    Omstandigheden opkomst De eerste weigerpastoor die als zodanig in het nieuws kwam, was pastoor Norbert van der Suis uit het Brabantse Liempde die in augustus 2011 weigerde om een begrafenismis te houden voor iemand die na euthanasie was overleden en eveneens weigerde om dat in zijn kerk door een andere pastoor te laten overnemen.
    Benoemingsmotief Het woord is gevormd naar analogie van weigerambtenaar.