whitepaper


whitepaper 1.0

(wetenschap; business, economie en financiën; neologisme)

gedetailleerd rapport dat informatie biedt over een specifiek onderwerp, probleem of technologie, vaak met het doel om inzicht te verschaffen, nieuwe onderzoeksresultaten te presenteren, discussie te stimuleren of een bepaald standpunt te verdedigen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een whitepaper…

is een rapport; is een document

      Hoofdsemagram: witboek


      Algemene voorbeelden


      Hoe vaag de ambities voor 6G ook zijn, bij Nokia zien ze het alvast erg ambitieus. In een whitepaper dat het bedrijf opstelde, droomt het van een versmelting van de fysieke, digitale en biologische werelden.

      De Standaard,

      De adviseurs van Zicht begonnen tien jaar geleden al met het actief informeren over de risico's van cyberaanvallen. We werden de eerste vijf jaar bij wijze van spreken weggehoond, maar de laatste jaren zie je dat het van een brengproduct naar een haalproduct is gegaan. Nu worden we gebeld omdat ze weten dat wij er verstand van hebben. Zo hebben we er bijvoorbeeld ook een whitepaper over geschreven. Ik denk dat het de nieuwe basis-hygiëne wordt, net zo logisch als de aansprakelijkheidsverzekering dus: een 'no brainer' voor iedere ondernemer.

      Algemeen Dagblad,

      Ook experts die kritisch zijn voor het huidige beleid waren welkom, zoals gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) en infectioloog Jean-Luc Gala (UCL). Ze lieten zich niet onbetuigd. Ondanks die kritische geluiden was er volgens de organisatoren een grote consensus over de aanpak van de coronacrisis. Die inzichten worden nu gebundeld in een whitepaper. Mogelijk volgt over enkele maanden een nieuwe editie.

      De Standaard,

      Bedrijven die een ICO doen geven geen prospectus uit, maar een whitepaper met hun ambities. Dat klinkt dodgy, en dat blijkt het soms ook te zijn.

      NRC Handelsblad,

      In een nieuwe whitepaper staan de krijtlijnen voor een Europees AI-beleid uitgetekend, en daar werd internationaal fel (en wat angstig) naar uitgekeken.

      De Standaard,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2017
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal whitepaper
      Betekenis in brontaal idem