wilfen


wilfen 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

surfen op het internet waarbij iemand steeds doorklikt en uiteindelijk niet meer weet naar welke informatie hij oorspronkelijk op zoek was; internetsurfen zonder bestemming
Het werkwoord is geleend uit het Engels waarin de letterreeks wilf voor what was I looking for staat.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Wilfen…

is surfen; is een handeling

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft surfen op het internet waarbij iemand steeds doorklikt en daarbij vergeet waarnaar hij oorspronkelijk op zoek was

    Hoofdsemagram: surfen


    Algemene voorbeelden


    'Wilfers' raken weg kwijt op internet. Een groot deel van de internetgebruikers laat zich tijdens het surfen op het internationale web zo afleiden, dat ze uiteindelijk niet meer weten wat ze eigenlijk zochten. Zeven op de tien mensen erkennen dat ze wel eens 'wilfen', wat een afkorting is voor 'What was I looking for?'. De afkorting staat voor: wat zocht ik eigenlijk? Uit een enquête van het Britse onderzoeksbureau YouGov blijkt dat een kwart van de internetgebruikers twee dagen per maand 'wilft'.

    Leidsch Dagblad,

    Of wilfen de productiviteit aantast, ik denk het niet. Werknemers zijn gemotiveerd genoeg om op resultaat te zoeken. Bij thuis gebruik weet ik wel zeker dat het gebeurt. Of dit wilfen nu slecht is, dacht het niet want dat levert soms zeer leuke sites op. Ik ken ondernemingen die voor bepaalde werknemers internet afsluiten en enkel e-mail toegankelijk maken.

    http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?t=49993

    Ik heb een uurtje of drie gespendeerd aan het installeren van Linux Ubuntu 10.4. Kwartiertje installatie, en meer dan 2.5 uur prutsen aan een internetinstallatie en een printer die nu nog steeds niet werken. Hoewel ik wel denk te weten hoe dat komt, heb ik helaas zo lang moeten prutsen om tot deze, vermoedelijke, conclusie te komen. Natuurlijk heb ik wel wat gewilft op deze systemen, zou ik in een middagje al heel wat gebruikervriendelijkheid kunnen verzinnen met wat kleine hulpstukken. Je wordt echt aan je lot overgelaten als je iets wilt doen, te vaak werkt het tegendraads, en gebeurt er juist niet wat je wilt of wat er wordt gezegd dat er moet gebeuren.

    http://sites.google.com/site/md0000001/linux/meer

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2007
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal wilf
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden Het woord wilfen is geleend uit het Engels, met een Nederlandse werkwoordsuitgang -en. Het Engelse wilf is een letterwoord dat staat voor what was I looking for.