winnaar


winnaar 1.0

iemand die iets wint of heeft gewonnen, met name een wedstrijd of een spel; iemand die wint; ook: iemand die een prijs wint
In toepassing op een persoon of een groep personen, zoals een sportploeg.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een winnaar…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wint iets of heeft iets gewonnen, met name een wedstrijd of een spel; wint
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] wint; wint iets

    Algemene voorbeelden


    Een winnaar is niet alleen iemand die succes heeft, hij is beter gebleken dan anderen. Hij heeft van anderen gewonnen, hetzij in een directe competitie, hetzij doordat hij beoordeeld aan bepaalde maatstaven hoger gescoord heeft dan anderen.

    http://www.bezinningscentrum.nl/teksten/bert/succes.htm

    Het is dan ook uniek dat de jury van de vele inzendingen uit het hele land, twee rebussen die bij Eisses te Dwingeloo waren ingeleverd, met de derde prijs bekroonde. Aan de winnaars, te weten de heren H. Ballast en W.A. Teeuw uit Dwingeloo, werd in de showroom van het autobedrijf door de heer Eisses de prijs: een Nintendo spelcomputer, inclusief een opbergbox en het spannende racespel 'Nigel Mansell's World Championship' uitgereikt.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de winnaars bekendmaken

    Vorige week dinsdag werden de winnaars bekendgemaakt op de Nationale Projectenmarkt.

    Intermediair,

    met koppelwerkwoord


    • zijn

    Ieder kiest een van zijn gevechtskaarten, zet tot 5 invloedspunten in en gooit een dobbelsteen. Degene met het hoogste aantal is de winnaar, en hij krijgt direct een Troonpunt.

    http://www.gamepack.nl/gamepack/jdarc4.html

    Toch zal trainer Bert van Marwijk zijn mannen met een behoudend concept de arena insturen. "Omdat", vertelde hij voor de kraker, "wij tegen de top van Europa spelen. Bayern is de winnaar van de vorige Champions League, dat zaterdag nog het toptreffen tegen Borussia Dortmund (0-2) won. Wij kunnen dus onze borst natmaken."

    De Telegraaf,

    met adjectief ervoor


    • de gelukkige winnaar
    • de grote winnaar
    • de terechte winnaar
    • de uiteindelijke winnaar

    Van 235 ingezonden romans en verhalenbundels (en vier later toegevoegde boeken) bleven vierentwintig titels over die de komende maand door alle vijf juryleden gelezen worden. Op 31 maart volgt een lijst van zes nominaties en op 11 mei krijgt de gelukkige winnaar een oorkonde en een (belastbare) geldprijs van 50.000 gulden.

    NRC,

    Michael Schumacher is in alle opzichten de grote winnaar geworden van de Grand Prix van Amerika op het circuit van Indianapolis. De Duitse Ferrari-rijder won niet alleen de race, maar zag bovendien dat zijn grootste concurrent om de wereldtitel Mika Hakkinen de finish niet haalde.

    De Limburger,

    De grote winnaar van het debat is volgens de kijkers GroenLinks-leider Rosenmöller (7,2); CDA-lijsttrekker Balkenende eindigt als tweede.

    Reformatorisch Dagblad,

    Helaas moest Imke Wouters in de laatste ronde de wedstrijd staken, omdat ze bij het inturnen haar pols blesseerde. Maud Vermeulen werd met een puntentotaal van 31.70 derde, Auke Vaessen tweede (31.80) en Louise Reitsma mocht zich de terechte winnaar noemen in de categorie 4D.

    Meppeler Courant,

    Henk Baas uit Zuidwolde toonde zich de meest succesvolle ringsteker. Hij behaalde 120 punten, daarbij gade geslagen door een talrijk publiek. Uiteindelijk moest een barrage de uiteindelijke winnaar aanwijzen, want Baas en Willem Kloeze uit Zuidwolde waren samen met 80 punten geëindigd.

    Meppeler Courant,

    • tweevoudig winnaar

    De Embassy, het officieuze wereldkampioenschap voor darters, begint op 6 januari. Tweevoudig winnaar Van Barneveld, komend weekeinde actief tijdens het The Hague World Top Darts Tournament, speelt zijn eerste partij op 7 januari.

    De Telegraaf,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • de verrassende winnaar

    Jonathan Stark werd de verrassende winnaar van het tornooi in Singapore. De Amerikaan versloeg in de eindstrijd in twee sets (6-4, 6-4) zijn landgenoot en topfavoriet Michael Chang.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de winnaar van de eerste etappe
    • de winnaar van de Elfstedentocht
    • de winnaar van de finale
    • de winnaar van de marathon van New York
    • de winnaar van de partij

    De winnaar van de eerste etappe, de Italiaan Dotti, blijft leider in het algemeen klassement.

    NRC,

    De winnaar van de Elfstedentocht, Henk Angenent, neemt vandaag deel aan de tweede Zwinstedentocht. Tweehonderdvijftig wedstrijdschaatsers gaan de uitdaging aan over driemaal de afstand Sluis-Brugge en terug.

    De Standaard,

    In haar serie finishte zij in de scherpe tijd van 2.21.41. Achteraf een nog snellere tijd dan de uiteindelijke winnaar van de finale.

    Meppeler Courant,

    German Silva, de winnaar van de marathon van New York, start zondag 23 april in de Rotterdamse marathon.

    NRC,

    Het dames enkelspel, dames dubbelspel en het gemengd dubbelspel gaat tot 11 punten. Het is echter mogelijk om bij 10-10 met 3 punten te verlengen. Degene die 2 games gewonnen heeft, is winnaar van de partij.

    http://www.westhoekbadminton.be/,

    ( (vooral) in België)
    • de winnaar van de match

    John Parrott is bij de Britse bookmakers tot titelfavoriet gebombardeerd. Hij snookert de halve finale tegen de winnaar van de match Drew Henry-Paul Hunter.

    De Standaard,

    • de winnaar van de Champions League

    De winnaar van de Champions League en de houder van de Europa Cup voor bekerwinnaars hebben elkaar dinsdag in een redelijk vriendelijk onderonsje in evenwicht gehouden. Ajax en Real Zaragoza kwamen in het oefenduel op 1-1 uit.

    Meppeler Courant,

    • de winnaar van de playbackshow

    De winnaar van de Playbackshow ontvangt uit handen van Rene Schuman de Wilhelminapark Trofee en een draagbare tv.

    Meppeler Courant,

    • (de) winnaar van de Ako literatuurprijs
    • (de) winnaar van de Nobelprijs
    • (de) winnaar van de prijs

    Jeroen Brouwers is de winnaar van de Ako literatuurprijs 2001. In een rechtstreekse uitzending met Sonja Barend vanuit theater De Rode Hoed in Amsterdam werd zaterdag 20 oktober de AKO-Literatuurprijs uitgereikt.

    http://www.ako.nl/ako/assets/siteconfig/world14.asp?world=14,

    Wu doceerde aan verscheidene Amerikaanse universiteiten. Polykarp Kersch, een collega van haar aan de Columbia University en zelf winnaar van de Nobelprijs, prees de kwaliteit van haar experimenten die "ontworpen werden met grote elegantie".

    De Standaard,

    Vlaamse cineasten krijgen de kans hun werk aan buitenlandse professionelen te tonen. En de winnaar van de prijs voor de beste korte film krijgt 1 miljoen frank als ruggensteun voor een volgende productie.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • voor de winnaars

    Zaterdagvond zal dan als hoogtepunt van de feestavond bekend worden, welke beide paren zich voor dit dansseizoen 'het danspaar van het jaar' mogen noemen. Voor de winnaars is een wisselbeker, een aandenken en een leuke attentie beschikbaar gesteld en waarbij ook de overige genomineerde en niet gekozen paren een aandenken aan deze avond in ontvangst mogen nemen.

    Meppeler Courant,

    met telwoord ervoor


    • de eerste winnaar

    "Hij is de eerste winnaar die zowel een groot sportman als een groot mens is", zei voorzitter Herb Douglas van de IAAF. De 26-jarige Koss won vorig jaar in eigen land drie gouden medailles op de Olympische Spelen in Lillehammer met wereldrecords op de 1.500, 5.000 en 10.000 meter.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • winnaar en verliezer
    • winnaars en verliezers

    Een goed spel is leuk voor winnaar én verliezer. De dagen zijn kort, de avonden lang. Tijd om een spel uit de kast te trekken en vrienden, familie, of collega's uit te dagen. Steeds meer mensen doen dat, omdat ze weer eens wat anders willen dan eenzaam voor de tv of achter de computer te hangen.

    News.nl,

    Winnaars en verliezers drommen na afloop van het tiende Sportgala samen in de foyer van schouwburg Ogterop. Hoewel, zijn er eigenlijk wel verliezers op dit grootse feest? Is het al niet een hele eer om aanwezig te mogen zijn? De sporters zijn unaniem in hun mening: wie een uitnodiging ontvangt voor het Sportgala hoort erbij.

    Meppeler Courant,

    • de winnaar of winnares

    Het fraaiste gedicht wordt op een t-shirt gedrukt en dat t-shirt zal op Moederdag, de tweede zondag van mei, aangeboden worden bij aankoop van een Aimez-Moi-geurtje. Behalve de eer om gepubliceerd te worden ontvangt de winnaar of winnares ook nog parfums van Caron ter waarde van 15.000 frank.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als winnaar

    Als winnaar kwam in deze klassieker te voorschijn Wopke Veenstra, die de sprint won van een kopgroep van 28 renners.

    Meppeler Courant,

    Pete Sampras heeft afgerekend met de slechte tijden. Zondag incasseerde hij, als winnaar van het tennistoernooi van Antwerpen, een cheque van 165.000 gulden.

    Meppeler Courant,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    winnaar 1.1

    iemand die een kansspel of een (geld)prijs wint

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een winnaar…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wint een kansspel; wint een (geld)prijs

      Algemene voorbeelden


      Het geluk van een Spanjaard die de hoofdprijs van de lotto in de wacht had gesleept, is van korte duur geweest. Het winnend lot zat in een broek en belandde in de wasmachine. Van het lot, waarmee hij vijf miljoen peseta (ruim 1,25 miljoen frank) had gewonnen, bleef slechts een onherkenbaar papierlapje over. De onfortuinlijke winnaar uit het Noord-Spaanse wijngebied La Rioja had na de trekking van zijn winnend lot bij de traditionele "loterij van het kindje Jezus" zijn kameraden wel al met champagne getrakteerd.

      De Standaard,

      De synode van de Anglicaanse Kerk van Engeland heeft de Britse regering opgeroepen een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de nationale loterij. De kerkvergadering is vooral bezorgd over het effect van de gigantische geldprijzen op de winnaars en de enorme winsten die de exploitant van de succesvolle loterij opstrijkt.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • de gelukkige winnaar

      Een Palestijnse bouwvakker uit Gaza heeft 3,5 miljoen gulden gewonnen in de Israelische loterij. Door de afgrendeling van de Gazastrook kan de gelukkige winnaar zijn geld niet op het bureau van de loterij in Tel Aviv ophalen.

      NRC,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de winnaar van de hoofdprijs
      • de winnaar van de jackpot

      Vele loten gingen bij de BIM-tankstations de deur uit. Winnaar van de hoofdprijs is de familie I.I. Hagenouw uit Tolbert.

      Meppeler Courant,

      De onderneming die de lotto organiseert, gaf de winnaar van de jackpot tot vorige week de tijd om zich te melden.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      winnaar 1.2

      iemand die de verkiezingen wint; verkiezingswinnaar
      Ook wel in toepassing op een (politieke) partij.

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een winnaar…

      is een politicus; is een persoon

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wint de verkiezingen

        Algemene voorbeelden


        Want de drie aspirant-coalitiepartners zullen het over één ding eens zijn: hun kabinet moet het minstens een aantal jaren volhouden. Zij hebben daarvoor electorale motieven, CDA en LPF zouden immers van snelle nieuwe verkiezingen moeten vrezen dat zij hun hoge scores van 15 mei jongstleden dan niet opnieuw zouden halen. Wat dat betreft lijkt het inmiddels vrijwel zeker dat Balkenende als grote winnaar dadelijk premier zal worden en niet als jonge fractieleider zal wachten op een volgende gelegenheid, want wie weet wat er over een paar jaar over is van zijn 43, deels in de slipstream van wijlen Fortuyn behaalde, Kamerzetels?

        NRC,

        Combinatiemogelijkheden


        met koppelwerkwoord


        • zijn

        De PvdA moet de ingetogenheid van de afgelopen maanden zie vast te houden. Dat zou kunnen betekenen dat men Hans van Mierlo het initiatief gunt bij de informatie. D66 is de winnaar van deze verkiezingen en verdient een cruciale rol bij de kabinetsvorming.

        NRC,

        met adjectief ervoor


        • de grote winnaar

        In januari van dit jaar vermoordde de ETA Gregorio Ordóñez, partijgenoot van Aznar en kandidaat voor het burgermeesterschap van de Baskische stad San Sebastián. Verwacht wordt dat de conservatieve PP bij de komende verkiezingen de grote winnaar zal zijn.

        NRC,

        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: van

        • de winnaar van de Griekse verkiezingen
        • de winnaar van de parlementsverkiezingen
        • de winnaar van de verkiezingen

        De winnaar van de Griekse verkiezingen - naar alle waarschijnlijkheid de socialist Andreas Papandreou - zal bij het opstellen van de begroting, waarmee hij meteen wordt geconfronteerd, moeten worstelen met het ontzaglijke begrotingstekort van ruim vier biljoen drachmen (32 miljard gulden).

        NRC,

        De Turkse president Suleyman Demirel gaf vrijdag de islamitische leider Necmettin Erbakan de opdracht een nieuwe regering te vormen. Erbakan, de winnaar van de parlementsverkiezingen van 24 december, krijgt daarmee een tweede kans om aan de macht te komen.

        De Standaard,

        Het CDA, de grote winnaar van de verkiezingen, haalt ook met dit akkoord de meeste punten binnen.

        NRC,

        Vaste verbindingen


        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        winnaar 1.3

        de vertegenwoordigers van een land die (iets) winnen; land dat (iets) wint

        Betekenisbetrekking


        metonymie
        Betrokken betekenissen 1.0 : 1.3

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een winnaar…

        is een land

        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wint; wint iets

          Algemene voorbeelden


          Duitsland is winnaar geworden in groep C, maar er was weinig reden tot vreugde na de 3-2 zege op Zuid-Korea, gisteravond in Chicago. De Duitsers mogen van geluk spreken, want na een ruime voorsprong van 3-0 kropen ze in de slotfase verscheidene keren door het oog van de naald.

          NRC,

          Combinatiemogelijkheden


          met koppelwerkwoord


          • zijn

          Frankrijk en Schotland zijn de winnaars op de eerste dag van het Vijflandentornooi rugby. Voor 48.000 toeschouwers behaalde Frankrijk een krappe 15-12 winst tegen Engeland in een wedstrijd die nooit echt topniveau haalde. Zowel technisch als taktisch bleven beide teams beneden de verwachting.

          De Standaard,

          winnaar 2.0

          iemand die iets overwint; iemand die iets heeft overwonnen; iemand die een overwinning behaalt of heeft behaald; overwinnaar

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een winnaar…

          is een persoon

          • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] overwint iets of heeft iets overwonnen; behaalt een overwinning
          • [Geslacht] is een man of een vrouw

            Combinatiemogelijkheden


            met koppelwerkwoord


            • zijn

            Jeroen is een winnaar. Hij heeft zijn verslaving aangepakt, doet vrijwilligerswerk, heeft goede vrienden en eindelijk ook zijn kinderen, een weekeinde per veertien dagen. Hij leeft.

            NRC,

            voorafgegaan door als


            • als winnaar

            Het is een nachtelijke wereld van pooiers en casino's, van gewetenloze doders en sensuele danseressen, van rijke oplichters en goedkope hoeren. Die duistere wereld slaat natuurlijk ook op de ziel van de held: de meest donkere krochten van zijn persoonlijkheid worden verkend, hij balanceert konstant op de grens van de transgressie. Als hij dan ten koste van vele doden en gedeeltelijk ook van zichzelf, als winnaar te voorschijn komt, is het slechts een pyrrhusoverwinning. Het gevaar is even geluwd, zijn eerlijkheid heeft voorlopig alle beproevingen doorstaan; maar zal hij de volgende keer, en een volgende keer komt er zeker, ook nog winnen?

            http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/veto2315/filmno.html,

            winnaar 3.0

            dier dat iets wint; dier dat wint

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een winnaar…

            is een dier

            • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wint; wint iets

              Algemene voorbeelden


              'Vandaag betuigen we eer aan niet alleen een plaatselijke kampioen, maar een hond van nationale faam – winnaar in Lubbock als Best of Breed op de prille leeftijd van veertien maanden; winnaar in de Hound Division van de Steel City Kennel Club zes maanden later; winnaar als Best of Show in Louisville in oktober 1988; en op tweeëneenhalfjarige leeftijd winnaar van Best of Breed en Best in de Sight Hound Division tijdens de honderd en twaalfde Westminster Kennel Club show in New York City.'

              De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

              Van Grunsven is er van overtuigd dat zijn karakter Cocktail over de hartstoornissen heeft heengeholpen. "Hij is een eersteklas showbink", zegt zij, "een paard met enorm veel vechtlust. Dat maakt van een paard een winnaar in de ring, maar kennelijk ook een winnaar bij ziekten."

              NRC,

              Combinatiemogelijkheden


              met koppelwerkwoord


              • de winnaar zijn

              In het kader van Alkmaar 750 jaar werd op zondag 29 augustus de langste draverij (4500 meter van Europa gereden. Spanning alom! De winnaar was de achtjarige hengst Nozem Alki, gereden door Karin Schuring.

              http://www.alkmaar.nl/gemeente/webcms/site/750jaar/evenement/augustus/1620.shtml

              Woordfamilie


              Als deel van een afleiding


              winnaar 4.0

              bedrijf dat in de natuur aanwezige stoffen wint, zoals gesteenten en mineralen; bedrijf dat delfstoffen wint

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een winnaar…

              is een bedrijf

              • [Activiteit of handeling] wint in de natuur aanwezige stoffen

                Combinatiemogelijkheden


                met voorzetselgroep


                Voorzetsel: van

                • winnaars van bruinkool

                De bruinkoolgroeven Schöningen en Helmstedt worden geëxploiteerd door het bedrijf Braunschweigische Kohlen Bergwerke AG. Dit uit 1873 stammende bedrijf is één van de grootste winnaars van bruinkool in dit gebied. De bruinkool werd vroeger met name gewonnen door mijnbouw, maar al vanaf 1874 vond er ook al dagbouw zoals in Schöningen plaats.

                http://www.leidenuniv.nl/archeologie/excursie/duitsland/di29ex.htm,