woensdagnamiddag


woensdagnamiddag 1.0

((vooral) in België. Het woord is het BN nog volop in gebruik, terwijl het in het NN opvallend weinig opgetekend is en waarschijnlijk aan het verouderen is.)

namiddag van de woensdag
In Nederland het gedeelte van de dag dat ongeveer duurt van 16.00 tot 18.00 uur, maar in België gebruikt voor de periode tussen ongeveer 12.00 en 18.00 uur.

Algemene voorbeelden


Eerst moet de garage tot speelruimte worden omgebouwd en omdat we niet goed weten waar we dan met de fietsen moeten blijven, geraakt dat project maar niet van de grond. Wat een luxeproblemen op zo'n troosteloze woensdagnamiddag.

http://lichtindeduisternis.wordpress.com/2009/03/25/woensdagnamiddag/,

Nu en dan leed ik zelfs aan een van de oppervlakkige verliefdheden die iedereen van mijn leeftijd teisterden [...]. Ze vormden het onderwerp van de gesprekken die ik op woensdagnamiddag voerde met Emmeke.

Emmeke, Jan Lampo,

Op woensdagnamiddag, 's avonds, gedurende de weekends en vakantieperioden blijft de computerinfrastructuur van de scholen ongebruikt.

http://www.vvlg.be/beleid6.htm,

Vanaf woensdag 11 september vult VT4 de woensdagnamiddag met een reeks kinderprogramma's.

De Standaard,

Buiten was, ondanks de regen, de zon beginnen schijnen, een verschijnsel dat in de volksmond 'duiveltjeskermis' wordt genoemd en dat me, op een woensdagnamiddag in juli, toen ik acht, misschien negen jaar oud was, voor een eerste maal in mijn leven en volstrekt zonder aanleiding, de desolaatheid en nutteloosheid van Alles liet aanvoelen.

Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

Omdat wiskunde mijn zwakste vak was (rékenen zou 'k pas veel later leren), werd besloten de woensdagnamiddagen aan bijlessen te spenderen […]. Maar ik bezocht deze zinloze sessies steeds minder, en de ontsnappingsuren bracht ik thuis door met de zeer mooie extern Ronald D. […]. Hij wijdde mij in […]. Mijn blonde, atletische zaadbroeder trok mij af […]. En de woensdagnamiddag kreeg iets sakraals voortaan, mijn eigenste dag des jongeheren.

Het blije lijden, Alex Rosseels,

Sedert 3 oktober kan die doelgroep uit het basisonderwijs elke woensdagnamiddag ook de Sportacademie volgen in de sportzalen van de vrije basisscholen.

http://www.ieper.be/nl/

Gedurende twee seizoenen werd daar iedere woensdagnamiddag een openbare voorstelling gebracht.

http://www.pierke.be/index2.htm

Combinatiemogelijkheden


voorafgegaan door naamvalsgenitief


( Ook met weglating van 's in gebruik.)
  • 's woendagsnamiddags
  • 's woensdagnamiddags

Als ik mijn kinderen 's morgens na veel gezaag verplicht de televisie af te zetten, krijg ik veel gezaag terug. Als ik dan zeg dat er in mijne kindertijd enkel 's woensdagsnamiddags kinderprogramma's waren en al zeker niet 's morgens, kijken ze mij aan en denken ze waarschijnlijk: "onnozelaar, maak dat de kat wijs".

http://wimwienen.skynetblogs.be/archive-month/2006-04,

De opvang voor en na de school wordt georganiseerd door kinderclub "De Speling" en is een opvangdienst van de gemeente [...]. Hij is ook open 's woensdagsnamiddags en tijdens schoolvrije dagen.

http://www.sintjozefovermere.be/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=7

's Woensdagnamiddags hebben de jongeren vrij.

http://www.sarma.be/text.asp?id=281,

De dienst bevolking gebruikt de lokalen in de voormiddag terwijl de bibliotheek 's avonds open is. 's Woensdagnamiddags zijn beide diensten open.

Het Nieuwsblad,

Woensdagsnamiddags om 15.00 u worden er in de St. Niklaaskapel aparte vertoningen gegeven met Poppenspel voor Kinderen.

http://www.ocmw.antwerpen.be/Cultuurgids/thealg.htm

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


woensdagnamiddag 2.0

((vooral) in België. Het woord is het BN nog volop in gebruik, terwijl het in het NN opvallend weinig opgetekend is en waarschijnlijk aan het verouderen is.)

op de namiddag van de woensdag; op woensdagnamiddag; 's woensdagsnamiddags

Algemene voorbeelden


De ministerraad heeft via de schriftelijke procedure een spreidingsplan goedgekeurd voor de dag- en nachtvluchten van en naar de luchthaven van Zaventem. Dat laat premier Guy Verhofstadt woensdagnamiddag weten.

http://www.planetinternet.be/nl/magazine/nieuws/index.html,

Op het lichaam van Stacy Lemmens, dat woensdagvoormiddag werd gevonden bij een spoorweg in Luik, zal woensdagnamiddag een autopsie uitgevoerd worden.

Gazet van Antwerpen,

Woensdagnamiddag daagden bij de aanvang van de vergadering van de opleidingscommissie een goede 700 studenten op om te protesteren.

http://www.schamper.rug.ac.be/schamper387/387-psychologie.phtml,

Om die stelling te beklemtonen kwam Grijp, Brussels minister van Ambtenarenzaken, Brandweer en Buitenlandse handel, woensdagnamiddag inderhaast uit vakantie terug en riep de pers bijeen.

De Standaard,

De makers van de film Daens hielden woensdagnamiddag een korte manifestatie in Antwerpen waarbij ze zich distantieerden van "het misbruik dat het Vlaams Blok maakt van Daens".

De Standaard,

Dat er nog een andere kaper op de kust was, bleek pas toen Lafontaine woensdagnamiddag voor het eerst het spreekgestoelte beklom.

De Standaard,