zeemijn


zeemijn 1.0

afbeelding

Bron: User Nick Dowling
(Publiek domein)

bom die, explosief dat verankerd in zee drijft of op de zeebodem ligt en vijandelijke vaartuigen bij contact of bij nadering vernietigt; mijn in zee

Semagram


Een zeemijn…

is een mijn

  • [Deel] heeft een activeringsmechanisme dat de bom bij contact of bij nadering doet exploderen
  • [Geheel] behoort tot een militair arsenaal
  • [Functie] dient voor de vernietiging van vijandelijke vaartuigen
  • [Plaats] drijft verankerd in zee of wordt op de zeebodem geplaatst
  • [Wijze] explodeert door contact bij aanvaring door een schip, door verstoring van een magnetisch veld door een schip, door akoestische signalen zoals schroefgeruis, of door de drukgolf van een schip

Algemene voorbeelden


Immanuel Nobel verbleef eerst in Finland, daarna in Sint-Petersburg. In Zweden had hij zijn uitvinding van land- en zeemijnen bij de regering niet aan de man kunnen brengen, in Rusland daarentegen vond hij voor dat en ander oorlogstuig wel gehoor.

De Standaard,

In de ganse Noordzee wordt het aantal wrakken geschat op ettelijke tienduizenden, waarvan meer dan 90 % gezonken ten gevolge van oorlogsactiviteiten [...]. De meeste van deze schepen zijn gekelderd door torpedo's van Duitse duikboten, vernield door vliegtuigbommen, vergaan na aanvaringen met zeemijnen of getroffen door kanonvuur van vijandelijke kustbatterijen en oorlogsschepen.

http://www.vliz.be/docs/Nieuwsbrief/09_wrakken_n2_2001.pdf,

Zuid-Korea zegt dat het marineschip dat vrijdag in de Gele Zee is gezonken mogelijk op een Noord-Koreaanse zeemijn is gevaren.

http://nos.nl/artikel/147030-zuidkorea-schip-voer-mogelijk-op-zeemijn.html,