zevenvinker


zevenvinker 1.0

(neologisme)

man met zeven specifieke kenmerken die bijdragen aan de mate waarin iemand maatschappelijk geprivilegieerd is, waardoor hij relatief gemakkelijk een machtige positie kan verkrijgen; man die zeven privilegiërende kenmerken kan 'afvinken'
Het boek De zeven vinkjes van journalist Joris Luyendijk veroorzaakte begin 2022 enige ophef. Het gaat erover dat de macht altijd in handen is van dezelfde geprivilegieerden met de volgende zeven 'vinkjes': 1) minstens één hoogopgeleide en/of welgestelde ouder; 2) minstens één in Nederland geboren ouder; 3) man; 4) hetero; 5) wit; 6) gymnasium of vwo; 7) universiteit.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zevenvinker…

is een man; is een mens; iemand

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] voldoet aan de volgende zeven kenmerken: 1) minstens één hoogopgeleide en/of welgestelde ouder; 2) minstens één in Nederland geboren ouder; 3) man; 4) hetero; 5) wit; 6) gymnasium of vwo; 7) universiteit
  • [Geslacht] is een man
  • [Gevolg of resultaat] zou relatief gemakkelijk een machtige positie kunnen verkrijgen

    Algemene voorbeelden


    Dembélé raakte bij Barcelona, ondanks zijn exceptionele kwaliteiten, onmiddellijk verbrand onder het vergrootglas van zijn reusachtige transfersom van meer dan honderd miljoen euro. Bovendien kwam hij veelvuldig te laat op training, propte zich vol met fastfood en voetbalde meer op zijn Playstation dan in het ware leven, zo werd gretig aan de pers gelekt door zevenvinkers uit het bestuur van Barça. [...] Steeds vaker zijn ook voetbaltrainers zevenvinkers - de Duitse laptopcoaches maken school. Toch zal het welslagen van de carrière van die bollebozen afhangen van hoe ze erin slagen in het hoofd van de twee-, drie- of viervinkers onder hun spelers te kruipen.

    De Standaard,

    Joris Luyendijk zorgde voor veel opschudding met de publicatie van zijn boek De Zeven Vinkjes, over zijn eigen privileges als zevenvinker, en die van ongeveer een half miljoen Nederlanders met hem.

    https://www.nporadio1.nl/nieuws/cultuur-media/6a67c403-cd9e-4033-8ade-91a4ad753b7e/joris-luyendijk-de-zevenvinker-is-niet-neutraal,

    Een tip: stoor u niet aan de typische Nederlandse zaken die hij aanhaalt. Wij kennen bijvoorbeeld geen gymnasium maar ons aso is vergelijkbaar. Ook hoef je niet alle vinkjes te kunnen aankruisen om te begrijpen wat deze 'zevenvinker' wil zeggen.

    Het Nieuwsblad,

    Luyendijk schrijft keer op keer: "mannen zoals ik". Maar uiteindelijk zijn er net iets te veel mensen die qua vinkjes net als Luyendijk scoren maar toch hun eigen strijd vechten en niet erkend worden. Ik heb het natuurlijk over de stotterende zevenvinker. En de gepeste zevenvinker. De rouwende, angstige, mishandelde of misbruikte zevenvinkers die geen liefde kenden. De zieke, gehandicapte, depressieve, autistische of verslaafde zevenvinkers. Ook zij willen gezien worden.

    NRC Handelsblad,

    Ik trek de methode van de onwetendheid slecht, iets waarvan Joris Luyendijk overigens zélf ruiterlijk toegeeft dat het iets is wat alleen een zevenvinker zich kan permitteren.

    NRC Handelsblad,

    Ik dacht na over sleutelfiguren in mijn leven, en kwam uit op twee – inderdaad op mij gelijkende – vrouwen (vijfvinkers), en op vier mannen (zevenvinkers). Een van hen is Pieter Steinz, voormalig chef Boeken van NRC, hij overleed ruim vijf jaar geleden. Hij nam de moeite mij het recensievak te leren, zocht mij op in Limburg ("je kent dus niemand nog uit de grachtengordel, dat is fantastisch").

    NRC Handelsblad,

    Frenkie de Jong [...] zou zo getypecast kunnen worden in een polder-remake van Dead Poets Society. Met zijn blonde haar en wakkere blik belichaamt hij de perfecte student zoals wij zevenvinkers die ons onbewust voorstellen.

    De Standaard,

    Hoe zelfbenoemd 'zevenvinker' Joris Luyendijk het middelpunt werd van een mediastorm. [...]. Op zaterdag 4 februari begon de boekpromotie met een interview in het Volkskrant Magazine en een essay in NRC Handelsblad. Daarin ontvouwde hij de kerngedachte: mannen zoals hij beschikken over 'zeven vinkjes', waardoor ze probleemloos, en zonder oog voor minder geprivilegieerden, door het leven glijden en overal de hoogste positie bemachtigen. De vinkjes: man, wit, hetero, minstens één hoogopgeleide ouder, minstens één in Nederland geboren ouder, een vwo-diploma en een diploma van de universiteit.

    https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/hoe-zelfbenoemd-zevenvinker-joris-luyendijk-het-middelpunt-werd-van-een-mediastorm~b6035fe3/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2022
    Periode opkomst Genomineerd voor het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2022 in Nederland.
    Benoemingsmotief Naar de titel van het boek De zeven vinkjes van journalist Joris Luyendijk.
    Neologisme van de week 7 februari 2022
    Samenhangende woorden (betekenis) drievinker; een vinkje hebben; goudvinkje; groenevinkjestering; intersectionaliteit; kansenongelijkheid; mindervinker; oldboysnetwerk; old boys network; privilegepiramide; tweevinker; veelvinker; viervinker; vijfvinker; vinkje; vinkjesdebat; vinkjesmens; vinkjestering; vinkjesverliezer; wensziekte; zesvinker; zevenvinkerigheid; zeven vinkjes; zevenvinkjesman; zevenvinkjesmannenclub