ziekteverzuimpercentage


ziekteverzuimpercentage 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; business, economie en financiën)

percentage van ziekteverzuim; hoeveelheid, mate van verzuim door werknemers vanwege ziekte, gemeten voor een bepaalde periode en uitgedrukt in procenten; mate waarin een werknemer afwezig is door ziekte, in vergelijking met het het totale aantal te werken uren; verzuimgehalte in procenten
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als het grondwoord percentage.
Zie ook : percentage

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ziekteverzuimpercentage…

is een percentage; is een hoeveelheid

  • [Tijd] wordt gemeten voor een bepaalde periode, vaak voor een jaar
  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft betrekking op het ziekteverzuim van werknemers

    Algemene voorbeelden


    Het ziekteverzuimpercentage (ZVP) is gedefinieerd als het totaal aantal ziektedagen van de werknemers, in procenten van het totaal aantal beschikbare (werk-/kalender)dagen van de werknemers in de verslagperiode, inclusief het verzuim langer dan een jaar en exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof.

    https://www.kinderopvangtotaal.nl/verzuimcijfer-daalt-opnieuw/,

    In het eerste kwartaal van 2020 is het ziekteverzuim onder werknemers opgelopen tot 5,2 procent, het hoogste verzuim sinds het eerste kwartaal van 2003. De toename deed zich voor in vrijwel alle bedrijfstakken. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

    https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/19/ziekteverzuim-eerste-kwartaal-hoogste-in-17-jaar,

    In 2016 ging 3,9 procent van de te werken dagen van werknemers verloren aan ziekteverzuim. Dit ziekteverzuimpercentage is al enkele jaren vrij stabiel en verschilt sterk tussen verschillende bedrijfstakken. Het hoogst is het verzuim in het openbaar bestuur en de gezondheids­ en welzijnszorg. In de horeca verzuimen werknemers juist het minst.

    file:///C:/Users/TEMPEL~1/AppData/Local/Temp/ziekteverzuim.pdf,

    Werk is belangrijk, daarom zijn wij vóór een kortere werkdag. De hoge mate van stress, ziekteverzuimpercentages en het stijgende aantal burn-outs geven aanleiding tot het onder de loep nemen van het gegeven van de 8-urige werkdag. Het is hoog tijd voor dialoog en onderzoek.

    https://www.pwnet.nl/organisatie-strategie/artikel/2020/05/nut-en-noodzaak-van-werktijdverkorting-10134447?_ga=2.112618241.406634481.1594736469-491515988.1593703951,

    Een voorbeeld: we hebben zo'n 840.000 overheidsambtenaren in ons land. Door mediation kun je het situatieve arbeidsverzuim binnen deze sector fors beperken. Kun je zo het totale ziekteverzuimpercentage terugbrengen van bijvoorbeeld 6,5% naar 5,5%, dan praat je over een besparing van een half miljard!'

    http://www.cmpmediation.nl/index_mediation.html,

    Amsterdam blijkt met een ziekteverzuimpercentage van 12,9 procent in 1999 'lijstaanvoerder'. Een jaar eerder waren de ambtenaren in onze hoofdstad nog iets gezonder. Het verzuim bedroeg toen 11,1 procent. Amsterdam wordt op het lijstje gevolgd door Rotterdam, dat het ziekteverzuim onder ambtenaren zag stijgen van 9,7 procent in 1998 naar 10,3 procent vorig jaar. De gemeente Utrecht zag haar verzuimpercentage in een jaar tijd met 0,6 procent toenemen tot 9,8 procent. Den Haag ging van 8,9 naar 9,7 procent.

    De Telegraaf,

    De KB werkt samen met de arbodienst Relan bij de begeleiding van ziekteverzuim. Medewerkers met een opvallend ziektebeeld worden besproken in een maandelijks sociaal-medisch overleg om de eventuele oorzaken op te sporen en om oplossingen te vinden. Het ziekteverzuimpercentage was in het jaar 2000 weer hoger dan het voorgaande jaar. Die stijging wordt deels veroorzaakt door een klein aantal langdurig zieken, van wie de ziekte niet samenhangt met het werk. Momenteel zijn er vier medewerkers al langer dan een jaar ziek.

    http://www.kb.nl/kb/resources/frameset_organisatie.html

    Het ziekteverzuim in het voortgezet onderwijs van onderwijzend personeel (OP) is voor het derde achtereenvolgende jaar gestegen en van het onderwijsondersteunend personeel (OOP) voor het vierde achtereenvolgende jaar. [...]. Vanwege de lange griepgolf, die volgens het RIVM duurde van half december 2017 tot in april 2018, werd er rekening gehouden met een hoger ziekteverzuimcijfer. Dat er echter meer aan de hand is blijkt uit de ziekteverzuimcijfers in het primair onderwijs; daar daalde het ziekteverzuimpercentage en de meldingsfrequentie. Een eenduidige verklaring voor de stijging van het ziekteverzuim is echter niet te geven.

    https://www.voion.nl/nieuws/ziekteverzuim-in-voortgezet-onderwijs-gestegen/,

    Het ziekteverzuimpercentage (ZVP) wordt als volgt berekend: ZVP = (het totaal van de verzuimde dagen in periode t / potentieel beschikbare dagen in periode t) x 100%.

    https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_vo/5deded6a-916d-49a9-be23-412ee051b6cb/,