zondagopening


zondagopening 1.0

het geopend zijn van winkels op zondag; zondagopenstelling
De zondagopening is zowel in België als in Nederland een omstreden zaak en stuit op sociaal-economische en religieuze bezwaren.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zondagopening…

is een opening, openstelling

      Algemene voorbeelden


      "De zondagopening is bedacht door het grootwinkelbedrijf, dat donders goed weet dat de kleine winkelier niet 7 dagen per week geopend kan zijn. Want dat zou betekenen dat papa en mama altijd aan het werk zouden moeten zijn" zegt lijsttrekker van het CDA, Martijn Weenink.

      http://www.deweekkrant.nl/artikel/2010/februari/15/kleine_winkelier_de_pineut_bij_zondagopening/,

      De VVD in Deventer voert zondag actie om de scheve situatie rond de zondagsopening van Deventer supermarkten aan de kaak te stellen.

      De Stentor,

      De zelfstandigenorganisatie NCMV zegt bereid te zijn een compromis te aanvaarden en het aantal zondagen dat mag worden geopend te willen houden binnen de vork van 3 en 15. Dat moet dan wel worden opgelegd aan iedereen, ook aan de meubelsector. Ook het NCMV is gekant tegen de zondagopening, maar zegt "de ogen niet te willen sluiten voor de maatschappelijke evolutie".

      De Standaard,

      De Raad van Kerken in Meppel heeft zich ook tegen een verruiming van de zondagopening verzet. Het standpunt van de Meppeler Handelsvereniging was volgens de fracties niet duidelijk. De MHV wilde dat de gemeente de wettelijke verruiming tot acht zondagen zou volgen, maar dat in de praktijk dit aantal zeker niet zou worden gebruikt.

      Meppeler Courant,

      Het marktaandeel van de zaterdag zal afnemen van ongeveer 31% van de totale weekverkopen naar 23%, terwijl het marktaandeel van zondag toeneemt van 6% in de huidige restrictieve situatie naar 19% bij algehele zondagopening.

      http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/74/wd74.pdf,

      De bediendenbond voert vandaag acties aan het grootwarenhuis Bigg's in Kuringen, die om een versoepeling van de zondagopening vragen.

      De Standaard,

      Vandaag bespreken de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad (Nar) een voorstel van federaal minister van Arbeid Miet Smet, dat de zondagopening voor meubelzaken en tuincentra wil toestaan.

      De Standaard,

      Twee weken geleden, op een gezamenlijke bijeenkomst van fractie en partijbestuur in Doorn, werd besloten dat partij en fractie met een samenhangend verhaal de boer op gaan. Net zoals in Heerma's kritiek op de liberalisering van de zondagsopening van winkels, staan daarin saamhorigheid en menselijke warmte centraal.

      NRC,

      Die zelfde alles-moet-kunnen mentaliteit vind ik terug in de discussies over de winkelsluitingswet. Degenen die voor zondagsopening zijn, zeggen: dat moet toch allemaal kunnen? De een kan naar de kerk gaan en de ander moet kunnen gaan winkelen.

      NRC,

      Terwijl Wijers (D66) de winkels 's avonds langer open wil houden en ook op zondag de mogelijkheid wil bieden om open te zijn, ziet Kok (PvdA) "als traditioneel sociaal-democraat" tal van bezwaren tegen een zondagsopening.

      NRC,