zondagskrant


zondagskrant 1.0

editie van een landelijk of regionaal dagblad die op zondag verschijnt; zondageditie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zondagskrant…

is een krant

  • [Frequentie] verschijnt elke zaterdagavond of zondagochtend en wordt elke zondag bezorgd of in de winkel te koop aangeboden

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • melden

    Een terrorist zou op die plaatsen makkelijk explosieven hebben kunnen verstoppen, meldt de zondagskrant.

    NRC,

    als object bij een werkwoord


    • de zondagskrant opvouwen

    De jongen had de zondagskrant opgevouwen en grijnsde recht in de lens.

    De houdgreep, Joost Zwagerman,

    met adjectief ervoor


    • de Britse zondagskrant
    • de Franse zondagskrant
    • de Zuid-Afrikaanse zondagskrant
    • de Zwitserse zondagskrant
    • de Ierse zondagskranten

    Afgelopen zondag meldde de Britse zondagskrant Sunday Times dat Wellcome goed werd beschermd door het omvangrijke pakket aandelen (bijna 40 procent) dat een charitatieve stichting, de Wellcome Trust, in de farmacie-reus heeft.

    NRC,

    Volgens de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche drong Lebed er bij de G-7 zelfs op aan naar Lyon te worden uitgenodigd, samen met premier Viktor Tsjernomyrdin die nu Jeltsin verving en een geduchte rivaal blijft voor Lebed.

    De Standaard,

    Winnie Mandela, de van tafel en bed gescheiden vrouw van de Zuidafrikaanse president Nelson Mandela, eist 150 miljoen frank van haar echtgenoot als onderdeel van een minnelijke schikking. Dat meldde althans de Zuidafrikaanse zondagskrant City Press.

    De Standaard,

    Halfweg juni weet de Zwitserse zondagskrant SonntagsZeitung te melden dat het er voor 2001 nog slechter uitziet: in de eerste vier maanden van dit jaar heeft SwissAir een recordverlies van 10,7 miljard frank geleden.

    http://www.gva.be/dossiers/-s/sn/dossier.asp

    De Ierse zondagskranten konden een tikkeltje nationale trots niet onderdrukken bij de commentaren over de Ierse winst in het Songfestival.

    De Standaard,

    • de Atheense zondagskrant
    • de Parijse zondagskrant

    De toonaangevende Atheense zondagskrant Tovima had uitgerekend dat verkiezingen het land niet minder dan het equivalent van zeven miljard gulden zouden kosten.

    NRC,

    Zo is het altijd met anecdotes: wreedaards hadden maar een klein hartje, Napoleon was bang, rijkaards waren niet rijk, Eddy du Perron erfde maar f 500. Wordt een prins zwaarmoedig doordat zijn leven zo leeg is? Maak mij wat wijs! Zo'n rijke prins! Daar kan de lezer van de Parijse zondagskrant niet mee uit de voeten.

    Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

    met eigennaam


    • de zondagskrant Sunday Times
    • de zondagskrant The Observer
    • de zondagskrant Tovima

    De speculaties over het naderende vertrek van Major doken opnieuw op nadat de zondagskrant The Observer op 21 april een nieuw complot tegen de premier had onthuld.

    De Standaard,

    De farmaceutische firma GlaxoWellcome, eigenaar van het aidsmiddel zidovudine (ook gekend onder zijn oude naam AZT), besloot in december 1995 een variant van dat middel niet op de markt te brengen. Om commerciële redenen, beweert nu de zondagskrant Sunday Times.

    De Standaard,

    De toonaangevende Atheense zondagskrant Tovima had uitgerekend dat verkiezingen het land niet minder dan het equivalent van zeven miljard gulden zouden kosten.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen