zondagvoormiddag


zondagvoormiddag 1.0

((vooral) in België. Het woord is het BN nog volop in gebruik, terwijl het in het NN opvallend weinig opgetekend is en waarschijnlijk aan het verouderen is.)

voormiddag van de zondag
In Nederland het gedeelte van de dag dat ongeveer duurt van 12.00 tot 16.00 uur, maar in België gebruikt voor de periode tussen ongeveer 9.00 en 12.00 uur.

Algemene voorbeelden


Spinning op zondagvoormiddag. Vanwege de algemene afgelasting zullen we de zondagvoormiddag gaan spinnen in fitnesszaal Heracles in Westerlo.

http://hogeroptestelt.skynetblogs.be/post/7589768/spinning-op-zondagvoormiddag,

Het was een zondagvoormiddag in mei toen we daar aankwamen.

De dieven zijn al gaan slapen, Leo Pleysier,

Wij moesten op de kostschool elke zondagvoormiddag een uur naar declamatie luisteren en we moesten het op geregelde tijdstippen ook zelf doen.

Verborgen schade, Aster Berkhof,

Op zaterdag- en zondagvoormiddag moeten op hetzelfde tijdstip wegens plaatsgebrek 28 personen zich omkleden in hetzelfde lokaal, berekend op 14 personen.

De Standaard,

Zo druk het er op zondagvoormiddag aan toeging, zo doods was het blijkbaar 's namiddags.

Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

In de late zondagvoormiddag werd de met kerststerren en witte orchideeën overdekte baar naar het plein van het Capitool gebracht.

De Standaard,

Wil je de winterperiode op een sportieve manier doorbrengen, dan biedt "Jongerencross" u de gelegenheid samen met hen op zondagvoormiddag enkele rondjes te mountainbiken of cyclocrossen.

http://sport.harelbeke.be/mountainbike.htm

Liefhebbers van verkopingen bij opbod vinden hun gading op de Vrijdagmarkt, elke woensdag en vrijdag in de voormiddag. De Vogelmarkt ten slotte. Zij heeft iedere zondagvoormiddag plaats op het Teaterplein.

De Standaard,

En zoals gewoonlijk kruipt Guignard de zondagvoormiddag achter de oude tafel, waar hij gebogen over allerhande saaie papieren zit en berekeningen maakt.

De verdwazing, Andreas Roels,

Eens, lang geleden, was hij met Joris mogen meegaan. Op een zondagvoormiddag. Ze moesten in het dorp bretellen gaan kopen voor Joris.

Kermis, Gaston Durnez,

Combinatiemogelijkheden


voorafgegaan door naamvalsgenitief


  • 's zondagsvoormiddag
  • 's zondagvoormiddags

's Zondagsvoormiddags reden we tochten van gemiddeld 68 km; 's woensdags werd er gemiddeld 70 km gereden en tijdens de zaterdagritten zaten we gemiddeld 140 km op onze fiets.

http://wtckwbvrienden.brinkster.net/,

We blikten terug op enkele opvallende uitspraken die in de commissie gedaan waren, blikten vooruit op de één-mei van dit jaar en geraakten er tot slot niet uit of je 's zondagsvoormiddags nu beter kon gaan boodschappen doen in Baarle-Nassau, dan wel in Sint-Jozef Olen.

http://www.cabanier.be/wp/2009/05/03/in-memoriam-walter-van-houtven/,

De beste spelers bekommerden zich om de beginnelingen en gaven 's zondagvoormiddags gratis les.

http://www.brusselsetennisclub.be/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=183

Ik ben op zoek naar wat bikers om 's zondagvoormiddags mee te gaan rijden in de omstreken. Af en toe een toertocht is ook plezant.

http://forum.mountainbike.be/viewtopic.php?t=29953,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zondagvoormiddag 2.0

((vooral) in België. Het woord is het BN nog volop in gebruik, terwijl het in het NN opvallend weinig opgetekend is en waarschijnlijk aan het verouderen is.)

op de voormiddag van de zondag; op zondagvoormiddag; 's zondagsvoormiddags

Algemene voorbeelden


In de Brugse St.-Salvatorkathedraal werd zondagvoormiddag het zilveren ambtsjubileum gevierd van bisschop Roger Vangheluwe.

http://www.kerknet.be/actua/content.php?ID=12386,

Het Belfort is in slechte staat: zo is er een stuk steen losgekomen van een van de vier zijtorentjes. 'Dat is zondagvoormiddag al gebeurd', klinkt het bij de Gentse stadsdiensten.

http://gentblogt.be/index.php?s=zondagvoormiddag,

In een gracht langs een veldweg in haar woonplaats ontdekte een jachtwachter zondagvoormiddag het lijk van een vermoord 17-jarig meisje uit Welden.

De Standaard,

In een grotere opkomst dan de organisatoren verwacht hadden en ondanks het kille weer woonden zowat 200.000 gelovigen zondagvoormiddag in Reims de open-luchtmis van paus Joannes Paulus bij.

De Standaard,

In het Mexicaanse Cancun vindt zondagvoormiddag het WK kwarttriatlon plaats.

De Standaard,

Bij een ongeval op de A19 in de buurt van Ieper is zondagvoormiddag een wagen met vijf jongeren uit de buurt van Charleroi aan het slingeren geraakt en tegen een verlichtingspaal terechtgekomen.

De Standaard,

Wandelaars hebben zondagvoormiddag langs de Semois tussen Chiny en Lacuisine in het plaatsje Rocher du Hat het lijk aangetroffen van een vijftigjarige man.

De Standaard,