zorgvrager


zorgvrager 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

iemand die zorg vraagt of zorg nodig heeft, meestal een verzekerd persoon, met name een oudere, die medische zorg nodig heeft

Algemene voorbeelden


Wel vond hij - en dat had hij toen ze gisteravond naar bed gingen, nog eens nadrukkelijk te kennen gegeven - dat je het biologische verschil tussen een man en een vrouw niet uit het oog moest verliezen en dat de vrouw, qua natuurlijke aanleg, meer voor zorgverlenende functies was weggelegd dan de man, die eigenlijk, deep down, meer de rol van zorgvrager in de schepping toebedeeld had gekregen.

De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

Zorg dragen voor ouderen gebeurt in de eerste plaats binnen het sociaal weefsel waarin de zorgvrager zich bevindt: gezin, familie, buren en plaatselijke gemeenschap.

http://www.wvc.vlaanderen.be/ouderenzorg/nieuwouderenbeleid/

Stichting Pandora levert een bijdrage aan de effectuering van de diverse wetten die een versterking betekenen van de rechtspositie van cliënten en patiënten. Zij probeert, waar nodig, een meer respectvolle houding van de zorgverlener ten opzichte van de zorgvrager te bevorderen.

http://www.stichtingpandora.nl/index.html

D66 wil de verzekeringspremie voor een substantieel deel onafhankelijk van het inkomen omdat er voldoende prikkels bij zorgverzekeraar, zorgverlener en zorgvrager moeten zijn om keuzen en kostenbeheersing te bereiken.

http://www.e-stem.nl/

De zorgvrager kan uit het persoonsgebonden budget zelf de combinatie van diensten van een thuiszorgorganisatie en mantelzorger(s) kiezen.

http://www.e-stem.nl/,

De gehandicaptenzorg streeft naar zorg op maat en samenwerking tussen verschillende gehandicapteninstellingen en naar 'vraaggestuurde' zorg, afgestemd op de individuele wensen van de zorgvrager.

http://www.rivm.nl/vtv/data/kompas/zorg/handizorg/handizorg_terrein_wat.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een autochtone zorgvrager
  • een allochtone zorgvrager
  • een bejaarde zorgvrager
  • een gehandicapte zorgvrager
  • een geriatrische zorgvrager
  • een oudere zorgvrager
  • een terminale zorgvrager

Immigranten vullen het gat dat ontstaat na het wegvallen van een deel van de autochtone zorgvragers.

http://users.castel.nl/~roder01/knipsels/rietdijk.htm,

Bovendien neemt niet alleen het aantal allochtone zorgvragers toe, maar ook hun etnisch-culturele verscheidenheid.

Staatscourant

De geriatrische zorgvrager is niet identiek aan de bejaarde zorgvrager. De geriatrische zorgvrager is de zorgvrager die mede op basis van verouderingsprocessen in een labiel of verstoord evenwicht is geraakt. Ten gevolge daarvan treden veranderingen op in het biologische en/of psychische en/of sociale functioneren. Deze vormen een bedreiging van de integriteit; autonomie en zelforganisatie zijn niet meer of onvoldoende mogelijk.

http://antonius-binnenweg.verpleeghuis.net/

Wij willen hierbij met elkaar uitdragen dat de verpleegkundige en verzorgende beroepsbeoefenaren een vak/professie is met veel deskundigheid voor gehandicapte zorgvragers.

http://www.werveling.nl/

De geriatrische zorgvrager is de zorgvrager die mede op basis van verouderingsprocessen in een labiel of verstoord evenwicht is geraakt.

http://antonius-binnenweg.verpleeghuis.net/

Gedurende de opleiding wordt veel aandacht besteed aan specifieke vaardigheden. Deze hebben betrekking op verschillende soorten patiënten (zorgvragers) en de bijbehorende zorgverlening, namelijk: - chronische zieken [...] - oudere zorgvragers - kinderen en jeugdigen - psychiatrische patiënten en verstandelijk gehandicapten - zorgvragers in de thuissituatie.

http://www.gobnet.nl/opleidingen/o0771vei.htm

De terminale zorgvrager. De zorg betreft een zorgvrager en diens omgeving die in een situatie verkeert waarvan te verwachten valt, dat die binnen afzienbare tijd tot de dood zal leiden.

http://antonius-binnenweg.verpleeghuis.net/

met ander, nevengeschikt substantief


  • zorgvrager en zorgverlener

Kenmerkend voor de mantelzorg is dat er sprake is van een bestaande sociale relatie tussen zorgvrager en zorgverlener.

http://www.mantelzorg.net/

  • zorgvrager en zorgaanbieder

De onthechting in de zorg wordt in het nieuwe stelsel vervangen door een veel directere relatie tussen zorgvrager en zorgaanbieder.

http://www.michielverbeek.nl/

gevolgd door als


  • de zorgvrager als marktpartij

De commissie-Dekker roept de consument wel heel gemakkelijk uit tot marktpartij. Maar de consument is alleen partij als hij een zekere machtspositie op die markt heeft. De ongezonde mens heeft dat niet. En zeker in de gehandicaptenzorg is de zorgvrager als marktpartij een fictie.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010611262:mpeg21:a0453,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen