zuigermotor


zuigermotor 1.0

verbrandingsmotor die is voorzien van een of meer cilinders waarin zich een zuiger bevindt die door de opgebouwde gasdruk telkens wordt weggeduwd en de aangevoerde energie zo omzet in mechanische energie; motor met zuigers

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zuigermotor…

is een motor

  • [Constructie] is voorzien van een of meer cilinders met daarin een zuiger
  • [Functie] dient om een transportmiddel voort te bewegen of een werktuig aan te drijven
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een verbrandingsmotor
  • [Werking of functionering] werkt door middel van opgebouwde gasdruk die de zuigers telkens wegduwt, waardoor een heen en weer gaande beweging ontstaat die kan worden overgedragen, bv. aan een krukas

Algemene voorbeelden


Van elk type motor zijn ook weer subcategorieën. Enkele subcategorieën van verbrandingsmotoren: zuigermotor, wankelmotor, straalmotor. Omdat zuigermotoren het meest worden toegepast in auto's beperken we ons tot zuigermotoren.

http://pth.kjstiksma.nl/automotor.html

Op de doorsnede van onderstaande zuigermotor zien we één cilinder en zuiger. Veel vliegtuigmotoren hebben 4 cilinders en even zoveel zuigers. Het mengsel lucht/brandstof gaat de cilinder binnen via de inlaat. Daar wordt het mengsel samengeperst door de omhoog bewegende zuiger. Op het hoogste punt van de zuiger is de compressie het hoogst en geeft de bougie een vonk af. Het mengsel ontbrandt en zet met kracht uit. Die kracht drukt de zuiger met grote snelheid naar beneden. De overgebleven gassen verlaten de cilinder via de uitlaat naar buiten. De zuiger is verbonden met de krukas die de op- en neergaande beweging omzet in een draaiende beweging die uiteindelijk de propeller aandrijft.

http://www.gratisppltheorie.nl/vliegen%20voor%20beginners%20demo/de%20motor.htm

Kleine gasturbines zijn breed inzetbaar, je kunt dezelfde branders gebruiken en direct omschakelen naar zowel gas als vloeistoffen. Ze hebben een continue verbranding, dit in tegenstelling tot zuigermotoren.

http://www.milieumagazine.nl/,

Sukses kende de luchtvaart pas nadat de vliegtuigbouwers het vogelrijk als voorbeeld loslieten en gebruik leerden maken van propellers, zuigermotoren, metalen vleugels met flappen en rolroeren, en andere attributen waar vogels geen verstand van hebben.

De Standaard,