zwerfie


zwerfie 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; filmkunst en fotografie; neologisme)

foto die iemand van zichzelf maakt als hij een stuk zwerfvuil opraapt; selfie met opgeraapt stuk zwerfafval

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zwerfie…

is een selfie; is een foto

  • [Onstoffelijke inhoud] is een foto die iemand van zichzelf maakt met een opgeraapt stuk zwerfafval

    Hoofdsemagram: selfie


    Algemene voorbeelden


    Omdat hij model staat voor veel zwerfafvalrapers in Nederland, geeft de redactie Duurzaamheid & Natuur van Trouw Henk Vrugt dit jaar de aanmoedigingsprijs voor een veelbelovend lokaal initiatief. Vrugt bedacht de '#zwerfie', een variant op de selfie, een zelfportret met de smartphone. [...] In het zwerfafvalwereldje is Vrugts zwerfie een hype. Hij ging nog een stapje verder door transparante stickers te maken met het opschrift 'zwerfie opvanghuis'. Die stickers worden op afvalbakken geplakt (en er soms weer net zo snel vanaf gerukt door ijverige gemeentelijke schoonmakers).

    Trouw,

    Voor zijn originele methode om zwerfvuil aan te pakken heeft Peter Smith gisteren de Vroege Vogels Ereprijs ontvangen, tijdens de uitzending van het natuurprogramma op de zondagochtend. Smith is de man achter de zwerfie. Naar de selfie, het zelfportret op de sociale media, is de zwerfie een foto van zwerfafval, de blikjes, flesjes, wikkels etcetera die in bermen en op stoepen worden neergesmeten. Peter Smith heeft berekend dat als een kwart van de bevolking één stuk zwerfvuil per dag opruimt, heel Nederland binnen drie dagen is ontdaan van al het zwerfvuil. De winnaar bouwde eerder een enorme wereldbol van vijf meter uit plastic wegwerpflesjes.

    Trouw,

    Nog tot en met 3 april roepen de vier gemeentebesturen op om in eigen bubbel en in eigen buurt zo veel mogelijk te plandelen. Deze lenteschoonmaak is een onderdeel van de actie van Mooimakers. Het materiaal om tijdens het plandelen zwerfvuil te ruimen kan men bij de deelnemende gemeenten aanvragen. En natuurlijk kan ook een heuse 'zwerfie' niet ontbreken: ga samen met je buit op de foto en deel het met #op5minutenproper.

    Het Nieuwsblad,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2014
    Samenhangende woorden (betekenis) afvalbingo; binfluencer; plajakken; plandelen; plogging; priksafari; zwerfafval; zwerfafvalbingo; zwerfvuil