Bengaal/bengaal


Bengaal 1.0

iemand die behoort tot het Bengaalse volk; iemand die afkomstig is uit de Indiase deelstaat West-Bengalen dan wel uit de staat Bangladesh; inwoner van het gebied rond de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra aan de Golf van Bengalen
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Bengaal…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in de Indiase deelstaat West-Bengalen dan wel in Bangladesh
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit West-Bengalen of uit Bangladesh; is geboren in West-Bengalen of in Bangladesh
  • [Taal] spreekt Bengaals

    Algemene voorbeelden


    Het Bengaals kent een rijke literaire traditie. Veel van de beroemdste literatuur uit India is in deze taal geschreven. Zo was Rabindranath Tagore, die als eerste Aziaat een Nobelprijs ontving, een Bengaal en schreef hij een groot deel van zijn werk in zijn moedertaal.

    http://nl.enc.tfode.com/Bengalees,

    Calcutta is de hoofdstad van de deelstaat West-Bengalen [...]. Vaag lijkt hier nog de echo te klinken van de jonge Bengaalse dichters Arunkumar Sarkar en Naresh Guha, die in de jaren vijftig op zaterdagmiddagen de forenzen op weg naar huis staande hielden met hun kreet 'Lees poëzie! Lees poëzie! Bengalen kunnen niet leven zonder poëzie!'

    http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2666191/1997/02/01/ADDA-HOUDT-DE-STAD-IN-LEVEN.dhtml,

    De Bengalen zijn een volk in Zuid-Azië. Het kerngebied waar de Bengalen wonen ligt waar de Brahmaputra-rivier samenkomt met de Ganges-delta. De bevolking is verdeeld over twee gebieden: Bangladesh en de deelstaat West-Bengalen.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Bengalen_%28volk%29,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Bengaal 2.0

    iemand met de Bengalese nationaliteit; iemand die afkomstig is uit Bangladesh; inwoner van Bangladesh
    In het meervoud ook in toepassing op het volk.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Bengaal…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        De kieskommissie van Bangladesh heeft vrijdag besloten de parlementsverkiezingen te verschuiven van 18 januari naar 7 februari [...]. De opeenvolgende stakingen [...] kosten de ekonomie en de gewone Bengalezen handenvol geld. Het hele proces is niet ongevaarlijk voor de demokratie, die pas vijf jaar geleden hersteld werd [...]. "De armen worden armer, en de rijken rijker." Het jaarinkomen van de gemiddelde Bengaal bedraagt slechts 220 dollar.

        De Standaard,

        Het doet deugd even lepra en tbc te mogen vergeten en te mogen genieten van een niet te evenaren hartelijke ontvangst door de Mandi stam [...]. Gans Bangladesh is moslim, alleen deze kleine minderheid is christelijk [...]. Op het programma nog een bezoek aan de Damiaankliniek in Mymensingh. Hier zitten buiten op het terras wel vijftien Bengalen op een rij hun voeten te schrobben. Ze leren hier hun door de lepra aangetaste voeten te verzorgen.

        http://www.kerknet.be/jongeren/files/parking/jvjarch/bangladesh.html,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        bengaal 3.0

        afbeelding

        Bron: V. Sauvaget
        ( CC BY-SA 3.0 )

        middelgrote tot grote gespierde kat met een lang lichaam en een zachte pels met een gevlekt of gemarmerd pelspatroon, die oorspronkelijk werd gefokt door kruising van de Aziatische luipaardkat en de gedomesticeerde kortharige kat

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een bengaal…

        is een kat; is een zoogdier; is een dier

        • [Kleur] is vaak grijs tot donker roodbruin
        • [Deel] heeft een lang lichaam, een kleine kop, kleine, ronde oren en grote, ovale, tamelijk wijd uit elkaar staande ogen
        • [Ras] is een kruising van de Aziatische luipaardkat en de gedomesticeerde kortharige kat
        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gespierd, nieuwsgierig en intelligent
        • [Waardering] wordt gehouden en gewaardeerd als huisdier en gezelschapsdier

        Hoofdsemagram: kat


        Algemene voorbeelden


        De bengaal is ontstaan in 1963 uit kruisingen tussen de Aziatische Luipaardkat (felis prionailurus bengalensis) en gedomestiseerde kortharige katten zoals de Egyptische Mau, Abessyn, Burmees en andere kortharige katten. Het doel was een kat te fokken met het karakter en persoonlijkheid van een huiskat maar met het spectaculaire uiterlijk en het temperament van een wilde kat. Na tenminste vier generaties vanaf de luipaardkat kunnen we spreken van een kat die geschikt is om te houden als familie/huisdier.

        http://www.cattery-spotselot.nl/pages/11253/Over_Bengalen.html,

        De bengaal is een middelgrote tot grote gespierde kat met een lang lichaam. Het achterlijf vaak iets hoger dan de schouderpartij met een dikke laag gedragen staart. Het gewicht varieërt bij poezen van 3 tot 5 kilo en bij katers van 5 tot wel 8 kilo. Een wigvormige kop klein in verhouding tot het lichaam. De oren moeten zo klein en rond mogelijk zijn. Ogen zijn groot amandelvormig tot rond. De vacht van de bengaal is niet te vergelijken met andere katten. Als mensen voor het eerst een bengaal aaien zijn ze vaak verrast door de zachtheid ervan. Daarom spreken we bij de bengaal vaker van een pels.

        http://www.cattery-spotselot.nl/pages/11253/Over_Bengalen.html,

        Het ontstaan van de bengaal komt uit kruisingen tussen de gedomesticeerde huiskat en de Bengaalse tijgerkat (ALC = Asian Leopard cat) [...]. In 1983 werd het ras geregistreerd bij TICA (The International Cat Association) en pas in 1999 bij de FIFe (Federation Internationale Feline) erkend. Diverse fokkers fokken nu de bengaal, waarbij vooral in de Verenigde Staten nog gebruikt wordt gemaakt door een kruising met de Bengaalse tijgerkat [...]. Het karakter van de bengaal moet vriendelijk, nieuwsgierig en actief zijn. Bengalen hebben een natuurlijke intelligentie en nieuwsgierigheid van de ALC meegekregen, daar de ALC deze kenmerken nodig heeft om in het wild te kunnen overleven.

        http://www.mori-no-kage.com/html/bengalen.htm