Goudse


Goudse 1.0

vrouw die afkomstig is uit Gouda; inwoonster van Gouda

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Goudse…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    De 54-jarige bewoonster van de binnenstad, heeft de angst na twee berovingen vorig jaar er nog inzitten en durft 's avonds alleen nog de straat op als ze haar busje pepperspray bij zich heeft. De agenten die naar het Vroesenpark gingen om poolshoogte te nemen zagen de Goudse die juist naar het politiebureau wilde gaan (omdat de komst van de politie te lang op zich liet wachten) met de pepperspray. Zij namen het 'wapen' in beslag en noteerden haar naam en adres.

    http://www.villamedia.nl/community/portfolio/65657/,

    De nummer 3 van het afgelopen EK in Wenen moest het in de eerste ronde opnemen tegen de Zweedse Sara Widgren, die eerder dit jaar al goud pakte bij het EK senioren. Na een flitsende start van de Goudse die Widgren direct verraste met een trap naar het hoofd, moest Van Leeuwen al snel haar meerdere erkennen in de Zweedse.

    http://www.deweekkrant.nl/artikel/2011/november/16/jiu_jitsu_895/,

    Een Goudse die van Reeuwijk naar Gouda fietste over de Burgemeester Lucassenlaan naar de Wethouder Venteweg, werd ter hoogte van het fietstunneltje gedwongen te stoppen door twee naar schatting 15-jarige jongens. Ze haalden een tas uit haar fietstas van de vrouw en fietsten daarna weg in de richting van Bloemendaal.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/2023077/2009/01/15/Tasjesrovers-actief-in-Gouda.dhtml,

    Goudse 1.1

    vrouw die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Gouda
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Goudse…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        In de eerste periode kwam het overwicht van Gouwestate nog niet in treffers tot uitdrukking. Ravijn nam een 1-3 voorsprong en dacht het karwei op een simpele manier te kunnen klaren. De verfrissende aanpak van de Goudsen zorgde evenwel voor steeds meer problemen. Zo had de verdediging van Ravijn op de felle pressing van de thuisclub nauwelijks een antwoord.

        http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/432149/1996/02/19/Zelfs-Ravijn-kan-opmars-Gouwestaete-niet-stuiten.dhtml,

        De voetbalsters van Jodan Boys moeten het volgend seizoen zonder trainer Eric van der Krans stellen, die naar Stedoco in Hoornaar vertrekt. Juist die club kan een mooi afscheid van de oefenmeester bij de Goudsen dwarszitten.

        http://busyness.nl/39-Sport-en-bewegen.532.0.html,

        Jodan Boys slaagde na dit doelpunt er wel in een paar speldenprikken uit te delen maar de Goudsen hadden het vizier helaas niet op scherp staan en speelden gewoon te slap om ook maar ergens aanspraak op te maken.

        http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl/vvned/index.php?option=com_joomleague&view=matchreport&p=3%3Aeerste-klasse-a-2008-2009&mid=242%3Ajodan-boys-1_oostkapelle,

        Goudse 2.0

        ((vooral) gesproken taal)

        Goudse kaas
        Vaak voorafgegaan door een ouderdomsaanduiding, zoals belegen, oud en overjarig.

        Algemene voorbeelden


        Brie wordt net zoals onze Goudse in vrijwel alle werelddelen gekopieerd. Soms met succes maar meestal is het resultaat bedroevend.

        http://www.hollandsepot.dordt.nl/artikelen/artikelen.htm

        Coberco is enkele jaren geleden begonnen met de introductie van nieuwe kaassoorten naast de traditionele als Goudse, Edammer en Maasdammer.

        Meppeler Courant,

        Ook de leeftijd van de kaas, die voor de smaak erg belangrijk is, wordt in de naam vermeld. Zo spreken we van jonge Leidse, belegen Goudse, oude Edammer, enz.

        http://www.hollandsepot.dordt.nl/artikelen/artikelen.htm

        Een aantal restaurants is gevestigd in opvallende, monumentale gebouwen. Zo herbergt de eeuwenoude Waag aan de Roode Steen op de begane grond, waar ooit de Edammers en Goudsen werden gewogen, een grand café en op de verdieping een restaurant.

        http://www.hoorn.nl/Int/Bezoekerstoeristen/Bezoek-aan-Hoorn/Eten-en-drinken.html

        David masseert haar humeur met glaasjes koude jus en Spa met ijsklontjes erin, met schaaltjes heerlijke chorizo en pepersalami en mortadella en herzsalami en Brabantse boerenmetworst en Italiaanse spinata romana en mozzarella met basilicum en jonge Leidse en oude Goudse en Doesburgse mosterd en toast met vleessalade van Albert Heijn.

        Een soort Engeland, Robert Anker,

        Een bijgerecht voor vier personen: 1 kilo vastkokende aardappelen zout, peper 100 gram mager rookspek, 1 ui 4 eetlepels olie, 4 eetlepels geraspte Gruyèrekaas (Pardano of belegen Goudse). Was de aardappelen goed, kook ze in de schil gaar en laat ze afkoelen.

        NRC,

        Blauwschimmels of pikante harde kazen (overjarige Goudse) die een uitgesproken zoute impressie geven vragen om een extreem tegenwicht in de vorm van zoete en/of versterkte wijnen zoals Port, Banyuls, Rivesaltes, Maury of Sauternes.

        http://www.wijninfo.nl/site/?db,