Leidse


Leidse 1.0

vrouw die afkomstig is uit Leiden; inwoonster van Leiden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Leidse…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Wentink noemde zondag twee oorzaken voor het verlies. De blessure van Holsboer kwam prominent op de eerste plaats. De Leidse, met meer dan honderd interlands achter haar naam, werd node gemist. De twee Amerikaanse treffers kwamen voort uit strafcorners, Holsboer is bij die situaties eerst verantwoordelijke voor de organisatie achterin.

    Meppeler Courant,

    Een 24-jarige Leidse die te diep in het glaasje gekeken had, heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een aanrijding veroorzaakt en is daarna doorgereden. Een motoragent zag hoe ze rond 05.15 uur op de kruising van het Noordeinde met het Kort Rapenburg in botsing kwam met een andere auto en doorreed.

    http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2013/07/dronken-leidse-rijdt-door-na-aanrijding-onder-ogen-politie,

    Een 44-jarige Leidse had dinsdag een wel heel dure parkeerplek uitgezocht. De vrouw kreeg een forse bekeuring van 380 euro, omdat ze een speciale parkeerkaart voor invaliden gebruikte, terwijl ze geen invalide is.

    http://www.omroepwest.nl/nieuws/27-11-2013/duur-parkeren-voor-leidse-na-misbruik-invalidenkaart,

    Om zich verder te verdiepen in deze danscultuur is de Leidse gaan reizen door de Arabische wereld. "In Egypte heb ik bijvoorbeeld heel veel geleerd over de buikdans. Ook in Frankrijk en Duitsland heb ik les gehad van Arabische vrouwen."

    http://www.arevik.nl/site/sub-orient_krant.html

    Leidse 2.0

    ((vooral) gesproken taal)

    Leidse kaas
    Vaak voorafgegaan door een ouderdomsaanduiding, zoals jong.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Leidse…

    is kaas; is voedsel

        Algemene voorbeelden


        Ook de leeftijd van de kaas, die voor de smaak erg belangrijk is, wordt in de naam vermeld. Zo spreken we van jonge Leidse, belegen Goudse, oude Edammer, enz.

        http://www.hollandsepot.dordt.nl/artikelen/artikelen.htm

        David masseert haar humeur met glaasjes koude jus en Spa met ijsklontjes erin, met schaaltjes heerlijke chorizo en pepersalami en mortadella en herzsalami en Brabantse boerenmetworst en Italiaanse spinata romana en mozzarella met basilicum en jonge Leidse en oude Goudse en Doesburgse mosterd en toast met vleessalade van Albert Heijn.

        Een soort Engeland, Robert Anker,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding