siciliaan/Siciliaan


Siciliaan 1.0

iemand die afkomstig is van het Italiaanse eiland Sicilië; iemand die behoort tot de bevolking van het Italiaanse eiland Sicilië; bewoner van Sicilië

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Siciliaan…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans op het eiland Sicilië of, als immigrant, in de Verenigde Staten
  • [Plaats van herkomst] is doorgaans afkomstig van het Italiaanse eiland Sicilië; is geboren op het Italiaanse eiland Sicilië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Italiaanse nationaliteit, is Italiaans staatsburger
  • [Taal] spreekt Italiaans of de streektaal Siciliaans

Algemene voorbeelden


Sicilianen zijn altijd afkerig geweest van gezag want de overheid slaagde er niet in om hun levensomstandigheden te verbeteren.

De Standaard,

Voor veel Sicilianen is dat een nieuwe triomf van de maffia, die op 29 augustus 1991 de eigenaar van Sigma, Libero Grassi, vermoordde nadat deze openlijk verklaarde geen pizzo (beschermingsgeld) meer te betalen aan die maffia.

De Standaard,

Na zijn aanhouding verklaarde de man, een 33-jarige Siciliaan, dat hij Di Pietro naar het paradijs wilde sturen, "omdat hij goed is en moet terugkeren naar de Heer."

NRC,

Bufalino deed alles laat. Zo trouwde hij pas toen hij tweeënzestig was. Over de inertie en indolentie van de Sicilianen heeft hij overigens behartenswaardige dingen geschreven in zijn aan Sicilië gewijde essaybundel La luce e il lutto.

De Standaard,

Voor de meerderheid van de zes miljoen Sicilianen is de maat vol. De voorbije tien jaar verloor Sicilië veertienduizend bedrijven en vijftigduizend arbeidsplaatsen.

De Standaard,

Een ander voorbeeld: de samenwerking tussen Russen en Sicilianen. "Ze hebben samen een bank opgezet in Sverdlovsk, de geboorteplaats van Jeltsin en het centrum van het militair-industriële complex in Rusland. We hebben nu bewijzen dat de Russische en de Siciliaanse mafia en de (Napolitaanse) Camorra direct samenwerken in de handel van wapens en nucleair materiaal."

NRC,

Er zijn drie soorten Sicilianen, zei Gesualdo Bufalino begin juni nog in een gesprek met de Corriere della Sera: "zij die voor altijd weggaan, zij die weggaan om terug te keren, zoals Leonardo Sciascia, en zij die blijven, zoals ik".

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


siciliaan 2.0

(sport en recreatie)

opening van een schaakpartij met de zetten e4 - c5; Siciliaanse opening; metonymisch ook: schaakpartij waarbij op deze wijze geopend wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een siciliaan…

is een schaakopening

  • [Doel of bestemming] heeft tot doel de tegenstander te verrassen
  • [Herkomst of oorsprong] is voor het eerst uitgevoerd door en vernoemd naar de Siciliaanse priester Pietro Carrera (1573-1619)
  • [Handelende persoon] wordt uitgevoerd door een schaker die met wit de schaakpartij opent
  • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit het spelen van de zetten e4 en c5

Algemene voorbeelden


Er kwam een variant van de Siciliaan op het bord en aangezien de beide heren aardig goed thuis zijn in de theorie van deze opening, bleef het evenwicht tot de negentiende zet keurig bewaard, waarop zij tot remise besloten.

Meppeler Courant,

Hun enige partij uit het verleden waarin Anand wit had, was een Siciliaan.

NRC,

siciliaan 3.0

(eten, drinken en genotmiddelen)

wijnsoort uit Sicilië; ook: een fles of glas Siciliaanse wijn; Siciliaanse wijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een siciliaan…

is een wijn; is een drank; is een vloeistof

  • [Herkomst of oorsprong] wordt gemaakt in de Italiaanse streek Sicilië

    Hoofdsemagram: wijn


    Algemene voorbeelden


    Om meer te zien van de omgeving moeten we op de bank gaan staan [...], maar daar komt de bestelde fles wijn al, een siciliaan die voor het plezierige bedrag van 18 euro op de kaart staat en niet alleen biologisch is maar ook nog eens 'vegan friendly'.

    nrc.next,

    'Lekker, dat eucalyptus. Zou het een Siciliaan zijn?'

    Parool,