Werelddierendag


Werelddierendag 1.0

dag waarop wereldwijd dierendag gevierd wordt en extra aandacht aan de dieren besteed wordt, te weten op 4 oktober, de naamdag van Franciscus van Assisi; dag waarop mondiaal dierendag wordt gevierd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Werelddierendag…

is een dag

  • [Functie] dient om extra aandacht te besteden aan de dieren, hun rechten, hun welzijn en hun recht op bescherming
  • [Tijd] is ingevoerd in 1929 en valt op 4 oktober, de naamdag van Franciscus van Assisi, beschermer van o.a. de dieren
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een dag waarop dieren vaak verwend worden

    Algemene voorbeelden


    Maar hoe is Werelddierendag nu precies ontstaan? Het leven van de Middeleeuwse heilige Franciscus van Assisi vormt de oorsprong van Werelddierendag. Franciscus leefde lang geleden rond het jaar 1200. Hij droeg uit dat je niet alleen de mensen moest lief hebben, maar ook de dieren en de planten. Hij was in feite de eerste bekende dierenbeschermer. Hij werd dat, nadat hij als rijke edelman een nachtelijke stem van God had gehoord, die hem ertoe bracht zich volledig in te zetten voor een vroom leven en af te zien van rijkdom.

    http://www.dierenbescherming.nl/organisatie/bse.htm

    In 1930 werd in Nederland voor de eerste keer Werelddierendag georganiseerd.

    http://www.dierenbescherming.nl/organisatie/bse.htm

    In het weekend voor Werelddierendag kunnen bezoekers kennis maken met het werk in de Nederlandse dierenasielen.

    Meppeler Courant,

    Voor twaalf berberapen is Werelddierendag dit jaar wel heel bijzonder. Zij mogen hun kooien verlaten en voortaan genieten van de ruimte op de speciaal voor hen gebouwde apeneilanden in Almere. De vier eilanden zijn aangelegd door Stichting AAP, het opvangcentrum voor uitheemse dieren.

    NOS Nieuws,

    Nog in 1922 schreef een katholiek in een brochure: 'Dat er door de katholieken van Nederland veel wordt gedaan of zelfs maar gevoeld voor dierenbescherming, valt sterk te betwijfelen, zoo niet te ontkennen.' Hij kon niet één boek of brochure noemen waarin de 'quaestie der dierenbescherming' van katholieke zijde systematisch werd belicht. Later is daar wat verbetering in gekomen, vooral nadat de katholieken waren gepaaid met de datum voor Werelddierendag, 4 oktober, de sterfdag van hun heilige Franciscus van Assisi.

    http://www.dierenbescherming.nl/organisatie/bse.htm

    Vier oktober is Franciscus' naamdag, wereldwijd beter bekend als Werelddierendag. Werelddierendag werd 'bedacht' in 1929 tijdens het Internationale Dierenbeschermingscongres dat in Wenen werd gehouden. Door een pleidooi van de heer R. Spurrier van de National Council for Animals Welfare hiervoor werd de naamdag van Franciscus, 4 oktober, officieel uitgeroepen tot Werelddierendag.

    http://www.dierenbescherming.nl/organisatie/bse.htm

    De Dierenbescherming vraagt ook dit jaar weer op 4 oktober extra aandacht voor dieren en hun welzijn. Er wordt ook extra aandacht gevraagd voor de asielen, die rond Werelddierendag ook altijd hun Open Dagen houden.

    http://www.dierenbescherming.nl/organisatie/bse.htm

    Het bestuur van Streekbelang is het roerend met Gerrie Herbst eens dat er wat gedaan moet worden aan het gejakker op de bewuste weg. Dat kostte dinsdag - cru genoeg op Werelddierendag - het leven van Herbst's vierde kat, terwijl gisteren de kat van de buren met de kop vol bloed van straat geraapt werd.

    Meppeler Courant,

    De burgerlijke, vooral protestantse, cultuur heeft ten onrechte de zaken omgekeerd. Wat zij als bezit van de beschaving hoogacht, heeft zij de levensduur van een bescheiden carnaval gegeven: de nacht der poëzie, de boekenweek, werelddierendag, het uur der waarheid, het moment van bezinning, de dag des oordeels, het moment suprême en twee minuten stilte. Buiten die korte tijdsspannen is het chaos en bandeloosheid.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met telwoord erachter


    • Werelddierendag 1983

    Vanaf 20. 00 uur staat u het volgende programma te wachten: - Arno Gritbroek (onder voorbehoud); hij zal gedichten voordragen uit zijn bundel Spelen met woorden, welke in eigen beheer is uitgegeven ter gelegenheid van Werelddierendag 1983; - Bert de Wilde en Toos Steketee; zij zullen in de serie Randfiguren aandacht schenken aan het werk van Jaap van der Merwe.

    De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden