censor


censor 1.0

Romeins magistraat die o.a. de lijsten van de burgers bijhield en hun militaire keuring, het vermogen van de burgers schatte, hen indeelde in vermogensklassen en in het algemeen toezicht hield op de zeden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een censor…

was een magistraat; was een persoon

  • [Maatschappelijke stand] was vaak van hoge komaf
  • [Rang of hiërarchische positie] had een hoge rang
  • [Duur] werd in principe aangesteld voor een periode van vijf jaar maar oefende vaak maar achttien maanden zijn functie uit
  • [Tijd] leefde in de Romeinse tijd
  • [Aantal of hoeveelheid] was een van de twee censoren
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] was vaak een gewezen consul
  • [Geslacht] was een man
  • [Activiteit of handeling] hield de lijst van de burgers bij en hun keuring voor de militaire dienst; schatte het vermogen van de burgers en deelde hen op grond hiervan in in vermogensklassen en bepaalde aan de hand daarvan hun politieke rechten; hield toezicht op de zeden in het algemeen, stelde soms ook de senaat samen en hield toezicht op openbare werken, gebouwen, waterleidingen en wegen en bepaalde sommige belastingen

Algemene voorbeelden


Vermoedelijk is de informatie afkomstig uit familie-geschiedenissen en verhalen van de adellijke families die afstamden van de consuls en censoren die de volkstellingen organiseerden.

www.flwi.rug.ac.be/AAHE/OudeGeschiedenis/KwantiSyllabus.doc

Cato de censor, die leefde in de eerste helft van de tweede eeuw v.o.t.

www.flwi.rug.ac.be/AAHE/OudeGeschiedenis/KwantiSyllabus.doc

censor 2.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het uitoefenen van censuur en de inhoud beoordeelt van bv. boeken, kranten, films en internetsites; ook: iets wat censuur uitoefent, bv. een bepaalde instelling

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een censor…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] werkt vaak voor een overheidsinstelling
  • [Functie] beoordeelt de inhoud van bv. boeken, kranten, tijdschriften, films en internetsites
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak een ambtenaar
  • [Activiteit of handeling] oefent censuur uit

Algemene voorbeelden


De censors hebben een belangrijke opdracht: nagaan hoe de Stichting de taken uitvoert die haar werden toevertrouwd via legaten of schenkingen en hoe zij: — de nalatenschappen beheert; — roerende en onroerende goederen te gelde maakt.

http://www.kbs-frb.be/files/img/nl/Bulletin_beheer_fondsen_(najaar_2002).pdf,

De gids wijst trots op een eenzaam kantoorgebouw in hartje Tasjkent: "Daar zitten meer dan twintig krantenredacties samen!" Op de oude Sovjetwijze: in het gezelschap van een censor die alle artikels naleest vóór publicatie.

De Standaard,

"Er zijn in Nederland erg veel films die ik hier niet mag vertonen. Oeroeg kan nog net, maar zelfs daar is een stukje in gesneden door de censor. De selectie van ons aanbod wordt gemaakt op grond van praktische overwegingen, verscheidenheid en kwaliteit. Al met al, ik geef het toe, is het een beetje natte vingerwerk".

NRC,

De financiering van haar opdrachten brengt de Stichting er soms toe geschonken of nagelaten roerende of onroerende goederen te verkopen. De Raad van Beheer heeft, op voorstel van het College van censors, voorschriften vastgelegd die daarbij gevolgd moeten worden.

http://www.kbs-frb.be/files/img/nl/Bulletin_beheer_fondsen_(najaar_2002).pdf,

Doorgaans willen censors geen pottenkijkers, maar de Saoedi's zijn zeer open over de criteria op basis waarvan ze websites op hun zwarte lijst zetten.

http://www.divazine.be/index.asp?module=media=48=archief,

Scorsese zwicht voor Zweedse censor [...]. Martin Scorsese die aanvankelijk dreigde zijn film Casino niet in Zweden te vertonen, hanteerde nu toch de schaar en knipte een aantal gewelddadige scènes.

De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen