excuuscultuur


excuuscultuur 1.0

(politiek)

cultuur waarin mensen, meestal politici, geneigd zijn wel hun excuses aan te bieden voor door hen gemaakte fouten, maar hieraan vervolgens geen consequenties verbinden, bijvoorbeeld door af te treden of ontslag te nemen, en hiermee in feite geen verantwoordelijkheid nemen voor de gemaakte fouten; cultuur waarin gemakkelijk sorry wordt gezegd; sorrycultuur

Semagram


Een excuuscultuur…

is een cultuur

   Algemene voorbeelden


   Excuses zijn de redenen dat je bent begonnen met roken, drinken en het eten van ongezond eten. Je hebt een smoes om niet gezond te zijn en een excuus om niet gelukkig te zijn. Het doorbreken van de excuuscultuur is erg hard werken. Als je echter dit aanpakt dan zal de stress verminderen in je leven.

   http://www.stressvrijleven.com/stress-verminderen-door-te-stoppen-met-smoesjes-en-excuses/,

   Binnen Feyenoord heerste een complete excuuscultuur. Iets wat zich niet alleen uitte in de grote lijnen rondom de club, maar ook in de kleine details. Een peperdure spits, die niet speelt vanwege een pijnlijke teen. Trainingen die niet doorgaan omdat er sneeuw op het veld ligt. Spitsen aantrekken die het niveau van de gemiddelde Hoofdklasser niet overstijgen. Niets was te gek bij Feyenoord de afgelopen jaren. Genoeg reden voor Willem van Hanegem om openlijk de excuuscultuur bij Feyenoord te bekritiseren.

   http://www.catenaccio.nl/2011/nieuws/van-geel-geeft-feyenoord-haar-trots-terug/,

   Zin en onzin van de excuus-cultuur. Wat opvalt is dat er grote en kleine excuus-circuits zijn. De grote kennen we allemaal van de media: de opvallendste - ik spreek voor mijzelf - zijn geweest het excuus van de r.-k kerk aan het adres van de joodse wereldgemeenschap, het excuus van Duitsland aan de voormalige tegenstanders en nabestaanden van slachtoffers en zeer recent het excuus van de Japanse premier Murayama aan de oude 'vijanden', wereldwijd.

   http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2711471/1995/08/23/Zin-en-onzin-van-de-excuus-cultuur.dhtml,