explosiemotor


explosiemotor 1.0

verbrandingsmotor die werkt door de ontploffing van gasmengsels, waarbij in een of meer cilinders telkens een krachtige gasdruk ontstaat tegen de cilinderzuiger die zijn heen en weer gaande beweging overdraagt op aandrijfstangen en een krukas; ontploffingsmotor

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een explosiemotor…

is een motor

  • [Materiaal] is van metaal
  • [Functie] dient om een transportmiddel voort te bewegen of een werktuig aan te drijven
  • [Werking of functionering] werkt door verbranding van een brandstof, bv. benzine, diesel of een gas, waarbij de verbranding, afhankelijk van het type motor, op verschillende wijzen kan worden teweeggebracht, bv. door een elektrische vonk van een bougie zoals bij de benzinemotor, door de sterke verhitting van het samenpersen van lucht zoals bij een dieselmotor enz.
  • [Wijze] laat de temperatuur en de hoeveelheid molecules toenemen en bouwt daardoor in een of meer cilinders gasdruk op die een zuiger wegdrukt die op zijn beurt zijn beweging overdraagt op aandrijfstangen en een krukas

Algemene voorbeelden


Bij de melkbusexplosie wordt energie opgewekt in de bus en die wordt vervolgens omgezet in beweging van het deksel, dus kun je de bus het best vergelijken met een cilinder van een inwendige verbrandingsmotor. Deze motor wordt explosiemotor genoemd omdat de ontbranding van het lucht-brandstofmengsel explosief snel gaat.

www.kennisnet.nl/po/leerkracht/.../auto/.../auto-lesbrief.doc

In principe zijn er twee manieren om een explosiemotor te maken: de benzinemotor, die met een bougie werkt om de brandstof tot ontploffing te brengen en de dieselmotor, die de brandstof tot ontploffing brengt door deze extreem te comprimeren zonder hulp van warmtebronnen.

http://www.abelforte.nl/gloeikopmotor/,

De waterstofboot heeft geen 'explosiemotor', zoals een diesel- of benzinemotor. De aandrijving van de schroeven is elektrisch.

http://www.fuelcellboat.nl/fcbfaq.html,

Een dieselmotor is een explosiemotor waarbij hete lucht in de cilinder wordt gezogen die vervolgens door de zuiger wordt samengeperst. Door dit samenpersen kan de lucht een temperatuur krijgen van wel 600° C. In deze hete samengeperste lucht wordt dieselolie gespoten die tot ontbranding komt en de zuiger met kracht naar achteren laat bewegen.

http://books.google.nl/books?id=-STzg2Ps38wC&pg=PA111&lpg=PA111&dq=explosiemotor&source=bl&ots=MSGpSzk8kN&sig=FbA-5pXLBhOoVCpttkIWt6Lctck&hl=nl&ei=VXLVS4f1CIXI-QbqjPHHDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=8&ved=0CEQQ6AEwBzigAQ#v=onepage&q=explosiemotor&f=false,

Automotoren, die werken op brandstoffen, zijn explosiemotoren. In de cilinder wordt een kleine hoeveelheid brandstof, met behulp van een elektrische vonk, tot ontploffing gebracht (benzinemotor). De zuiger, die met een aandrijfstang verbonden is aan de krukas, wordt naar beneden geslagen [...]. Bij een stationair draaiende motor zijn er 600 ontstekingen per minuut en bij vol gas ongeveer 3000. Het hele proces van explosie tot één omwenteling van de krukas gebeurt dus in een fractie van een seconde. In die kleine eenheden van tijd en brandstof kan toch nog gevarieerd worden, zodat het rendement [...] verbeterd kan worden. Ook de materiaalkeuze en de vorm van [...] de zuiger spelen hierbij een belangrijke rol.

http://www.keuzesintransport.nl/web2/html/explosiemotor.shtml

Een groot technisch probleem voor de elektro-auto – maar óók voor alle andere met explosiemotoren uitgeruste auto's – is de overbrenging van motor op wielen. Daarvoor zijn we nog steeds aangewezen op de versnellingsbak. En of het nu een ouderwetse of hypermoderne versnellingsbak is of een vergelijkbaar transmissiesysteem: we verliezen steeds circa 35 procent van alle aangewende energie!

http://www.de12ambachten.nl/elektrischvervoer.html

Zonder de stank en lawaai van een explosiemotor is een electroboot het ideale vervoermiddel om de rustieke omgeving te verkennen en het is nog milieuvriendelijk ook!

http://www.zwaantje.nl/

explosiemotor 2.0

type verbrandingsmotor waarbij men de brandstof, zoals bij een benzinemotor, snel en explosief laat verbranden door vonkontsteking, in tegenstelling tot motoren met een trage verbranding, zoals de dieselmotor, waar brandstof wordt toegevoegd aan lucht die door samenpersen sterk is verhit, en tot zelfontbranding komt; zuigermotor met vonkontsteking

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een explosiemotor…

is een motor

  • [Functie] dient om een transportmiddel voort te bewegen of een werktuig aan te drijven
  • [Werking of functionering] laat een samengeperst mengsel van lucht en brandstof door een ontsteking of vonk snel en explosief verbranden, in tegenstelling tot motoren die brandstof langzamer verbranden, zoals de dieselmotor, waar de brandstof wordt toegevoegd aan samengeperste en daardoor sterk verhitte lucht en tot zelfontbranding komt
  • [Onderscheid of tegenstelling] is te onderscheiden van de verbrandingsmotor die brandstof langzamer laat ontbranden

    Algemene voorbeelden


    Bij de benzinemotor wordt het mengsel extern ontstoken om tot ontbranding te komen. De vonk leidt de verbranding in. Bij de benzinemotor gebeurt deze verbranding snel, er is een snel vlamfront. De benzinemotor wordt een explosiemotor genoemd [...]. Bij de dieselmotor wordt alleen in het begin van de brandstofinspuiting zelfontsteking toegestaan, nadien moet de brandstof verbranden. De verbranding bij de dieselmotor gebeurt traag, er is een traag vlamfront [...]. De dieselmotor is een verbrandingsmotor.

    http://magelhaes.hzs.be/raf/raffinagepdf/raffned/Microsoft%20Word%20-%20II%20De%20brandstoffen.pdf

    Generatoraggregaten aangedreven door een zuigermotor met vonkontsteking (explosiemotoren).

    http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/F2FEE927-F9C0-4394-8C6D-0F9BC5E03083/0/2009gnafdelingxvi.pdf,

    Explosiemotoren, waarvoor benzine als brandstof wordt gebezigd, met een cilinderinhoud van 220 m² of meer; semi-diesel verbrandingsmotoren; diesel-verbrandingsmotoren met een vermogen van 37 kW of minder.

    http://wetten.overheid.nl/BWBV0002640/geldigheidsdatum_20-01-2010,

    Olie- en koelvloeistofpompen voor explosiemotoren of voor verbrandingsmotoren.

    http://www.techniekweb.nl/www/453/454/?start=222,