ontploffingsmotor


ontploffingsmotor 1.0

verbrandingsmotor die werkt door de ontploffing van gasmengsels, waarbij in een of meer cilinders telkens een krachtige gasdruk ontstaat tegen de cilinderzuiger die zijn heen en weer gaande beweging overdraagt op aandrijfstangen en een krukas; explosiemotor

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ontploffingsmotor…

is een motor

      Algemene voorbeelden


      Automotoren zijn ontploffingsmotoren waarbij een mengsel van lucht met benzine of diesel door verbranding wordt omgezet in energie. De zuigers, krukas en drijfstang zorgen ervoor dat deze energie wordt omgezet in beweging.

      http://www.autohunsel.nl/Internet/file55285.ashx

      Behalve dat ze bij elkaar woonden, organiseerden de vaklieden zich ook nog op een andere manier: in het gilde [...]. Nadat de industriële revolutie met de stoommachine een einde had gemaakt aan die samenlevingsvorm, zette honderd jaar later de ontploffingsmotor (lees: auto en vliegtuig) de wereld wederom op haar kop. Er kwam een einde aan de concentratie van arbeiders in steden.

      De Internet-sensatie, Francisco van Jole,

      Een brandstofcel voor waterstof heeft ruim de helft meer rendement dan de traditionele ontploffingsmotor.

      http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/09/13/Rtv/01.html,

      Het gebruik van gras- en boomzaagmachines en in het algemeen alle tuinmachines met ontploffingsmotor is verboden, tenzij deze motoren uitgerust zijn met een doeltreffende knaldemper, zodat de rust van de inwoners niet verstoord wordt.

      http://www.heuvelland.be/website/822-www/378-www/5437-www.html?layoutType=print

      ontploffingsmotor 2.0

      type verbrandingsmotor waarbij men de brandstof, zoals bij een benzinemotor, snel en explosief laat verbranden door vonkontsteking, in tegenstelling tot motoren met een trage verbranding, zoals de dieselmotor, waar brandstof wordt toegevoegd aan lucht die door samenpersen sterk is verhit, en tot zelfontbranding komt; zuigermotor met vonkontsteking

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een ontploffingsmotor…

      is een motor

          Algemene voorbeelden


          Benzine- en gasmotoren behoren tot de ontploffingsmotoren en dieselmotoren tot de verbrandingsmotoren.

          http://www.honda-dax.com/technical/engine-ne.html,

          Daar waar een benzinemotor (ontploffingsmotor) een mengsel van lucht en benzine samenperst tot wanneer een vonk het geheel ontsteekt, zuigt een dieselmotor (verbrandingsmotor) enkel lucht aan en drukt die samen in zijn cilinders. Dit betekent dat bij een dieselmotor geen afzonderlijk ontstekingsmechanisme nodig is om een explosie in de cilinder teweeg te brengen.

          http://www.bosch.nl/content/language1/html/6502.htm,