fluisterasfalt


fluisterasfalt 1.0

(informeel)

geluiddempend asfalt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Fluisterasfalt…

is asfalt; is een stof

  • [Samenstelling] is samengesteld uit een mengsel van relatief veel grof granulaat (steenslag) en relatief weinig fijnere bestanddelen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geluiddempend

    Hoofdsemagram: asfalt


    Algemene voorbeelden


    De doorgaande wegen in de gemeente Groesbeek worden voortaan niet meer geplaveid met het zogenoemde fluisterstille asfalt. Het bitumen levert weliswaar een aanzienlijke vermindering van het verkeerslawaai op, maar het materiaal slijt volgens de gemeente razendsnel. Op snelwegen gaat fluisterasfalt een jaar of zeven mee, dus Groesbeek ging er vanuit dat de minder intensief bereden lokale wegen het zeker een jaar of tien zouden uithouden. Op meerdere wegen is echter gebleken dat de wringende autobanden in combinatie met pekelstrooien desastreuze effecten hebben op het stille asfalt.

    http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/article8700927.ece,

    Zeer Open Asfalt (ZOA - België) of Zeer Open Asfaltbeton (ZOAB - Nederland), informeel ook wel fluisterasfalt genoemd, is een wegverharding met een hoog percentage holle ruimte (tot 20%).

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeer_Open_Asfalt

    Opmerkelijk was dat de meeste ongevallen gebeurden op de stroken waar het gewone asfalt overging in fluisterasfalt. Dat laatste blijkt er bij de combinatie van vriesweer en neerslag spekglad bij te liggen, doordat het zoutwater wegsijpelt in de gaatjes in het asfalt.

    De Standaard,

    [...] aanpassen van verkeersinfrastucturen om lawaaihinder te beperken (bv. fluisterasfalt, tramrails met isolerende en schokopvangende ondergrond).

    http://www.gent.be/

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • nieuw fluisterasfalt
    • spiegelglad fluisterasfalt

    Vooral de wegen met kasseien en het nieuwe fluisterasfalt betekenden een extra gevaar voor de weggebruikers.

    De Standaard,

    Spiegelglad fluisterasfalt veroorzaakt autokerkhof.

    De Standaard,

    • het zogenaamde fluisterasfalt
    • het zogenoemde fluisterasfalt

    Die warmte kan aan het asfalt onttrokken worden door installaties met energiecaptatie via een buizennetwerk in het wegdek en door systemen met rechtstreekse vloeistofdoorstroming zonder buizenregister waarbij de vloeistof vrij door een laag ZOA (zeer open asfalt, het zogenaamde fluisterasfalt) stroomt.

    http://www.ode.be/publicaties/downloads/zon/warmte-uit-zonlicht.pdf

    Van de 30 jaar oude westelijke rondweg werd onder andere 40.000 vierkante meter betonoppervlak verwijderd en vervangen door een dubbele laag zeer open asfalt beton (zoab). Dit zogenoemde fluisterasfalt zorgt voor minder geluidsoverlast van het voorbij razende verkeer.

    De Telegraaf,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • zwaar beijzeld fluisterasfalt

    In de slotfaze was het alsof Rubin vanaf zwaar beijzeld fluisterasfalt tenniste: behoudend wankeltennis, zware foutenlast en slechts acht punten in vijf games: 6-7 (2-7), 6-1, 7-5.

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • een laag fluisterasfalt

    Geel geüniformeerde stoere binken die het fietspad opengooien en daarna beleggen met roze stenen, monsterachtige machines die met lange tanden in de grond bijten. Dat doen zij op alle wegen die ik wil gebruiken om mijn doel te bereiken, alsof zij op voorhand mijn gedachten kunnen lezen en aan de hand daarvan een werkschema opstellen. "Haha, hij moet naar Ginder? Mooi, dan leggen wij daar vlug een nieuwe laag fluisterasfalt!"

    De Standaard,