zoa/ZOA


zoa 1.0

(transport, verkeer en reizen; techniek en technologie; (vooral) in België)

zeer open asfalt; asfalt dat voorzien is van openingen, waardoor het geluid van het verkeer gedempt wordt en hemelwater beter afgevoerd kan worden; zoab
Oorspronkelijk en nog steeds gespeld als ZOA, hoewel een spelling zoa, vergelijkbaar met zoab, meer voor de hand ligt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zoa…

is asfalt; is een stof

      Hoofdsemagram: zoab


      Algemene voorbeelden


      Zeer Open Asfalt (ZOA - België) of Zeer Open Asfaltbeton (ZOAB - Nederland), informeel ook wel fluisterasfalt genoemd, is een wegverharding met een hoog percentage holle ruimte (circa 20%).

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeer_Open_Asfalt,

      Het gebruikte asfalt in de rijrichting van Brugge is van het type ZOA (zeer open asfalt). Een voordeel van ZOA is dat het meer waterdoorlatend is, een nadeel is dat de levensduur korter is dan bij SMA. Dit nadeel is meteen ook de reden waarom voor het proefproject met de waarborgperiode van tien jaar geen toplaag in ZOA werd voorgeschreven in de rijrichting Kortrijk.

      https://www.blogmercedesvanvolcem.be/wp-content/uploads/2015/02/antw-485.docx,

      Mengsels met een steenskelet, zoals splitmastiekasfalt (SMA) en zeer open asfalt (ZOA), worden gekenmerkt door een zeer hoog gehalte aan stenen (minstens 70 % van de droge granulaten). De spanningen in dit mengsel worden opgenomen door contact van steen op steen.

      https://ibbt.emis.vito.be/content/soorten-asfalt,

      ZOA 2.0

      ((vooral) in Nederland)

      internationale, christelijke en oorspronkelijk Nederlandse organisatie die hulp biedt aan slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten en behulpzaam is bij de wederopbouw van door natuurrampen of gewapende conflicten getroffen gebieden

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Het ZOA…

      is een hulporganisatie; is een organisatie

      • [Functie] helpt slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten; zorgt voor de wederopbouw van gebieden en steden die getroffen zijn door natuurrampen en gewapende conflicten
      • [Herkomst of oorsprong] is opgericht door studenten van het Gereformeerd Politiek Jongeren Contact
      • [Plaats] heeft zijn hoofdkantoor in Apeldoorn
      • [Plaats van herkomst] is opgericht in Groningen
      • [Tijd] is opgericht in 1976 onder de naam Stichting Comité Hulpverlening Zuidoost-Azië als voortzetting van het vier jaar eerder gevormde Comité Hulpverlening Zuid-Vietnam en draagt sinds 2012 de naam ZOA (na de eerdere naam ZOA-Vluchtelingenzorg)
      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een internationale organsatie; is oorspronkelijk opgericht als een organisatie voor hulp in Zuid-Oost Azië, maar heeft het werkterrein inmiddels uitgebreid tot alle plaatsen waar hulp nodig is
      • [Overtuiging of levensbeschouwing] is een protestants-christelijke organisatie

      Algemene voorbeelden


      ZOA is een internationale, christelijke hulporganisatie. Met ongeveer 900 betaalde medewerkers zetten we ons in voor mensen die getroffen zijn door een natuurramp of gewapend conflict. De coördinatie en ondersteuning hiervan vindt plaats door 75 medewerkers vanuit ons kantoor in Apeldoorn.

      https://www.zoa.nl/over-zoa/werken-bij-zoa/

      Wat betekent de afkorting ZOA? De letters staan voor Zuid Oost Azië, de regio waar het werk in 1973 begon. In 1973 startten drie jongeren vanuit een studentenkamer in Groningen een bijzonder initiatief: hulpverlening aan vluchtelingen in Zuidoost-Azië. De drie oprichters van 'stichting Zuidoost Azië' zamelden geld in en vroegen aandacht voor Vietnamese bootvluchtelingen. Niet snel daarna begon de piepjonge organisatie met het uitzenden van veldwerkers, en breidden ze het werk ook uit naar hulp aan Cambodjaanse en Laotiaanse vluchtelingen.

      https://www.prodeo.nl/organisaties/zoa/

      ZOA heeft een christelijke achtergrond, maar zij verleent hulp ongeacht de religieuze, of politieke achtergrond van de getroffenen.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/ZOA,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • actief zijn (in)
      • deel uitmaken van
      • helpt
      • hulp bieden
      • noodhulp bieden

      Anno 2014 is ZOA actief in vijftien landen op drie continenten.

      https://www.prodeo.nl/organisaties/zoa/

      Landen waar ZOA actief is zijn onder meer Afghanistan, Burundi, DR Congo, Ethiopië, Filipijnen, Jemen, Jordanië, Liberia, Myanmar, Sri Lanka, Sudan, Uganda en Zuid-Sudan.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/ZOA,

      ZOA maakt ook deel uit van het Landelijke Collecteplan; jaarlijks wordt huis-aan-huis gecollecteerd in de laatste week van maart.

      https://www.prodeo.nl/organisaties/zoa/

      ZOA helpt vluchtelingen om hen weer in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/ZOA,

      ZOA biedt hulp, hoop en herstel aan slachtoffers van rampen en conflicten. Omdat we in de gebieden zelf actief zijn, weten we wat de mensen nodig hebben. Eerst richten we ons op primaire behoeften, zoals eten, drinken en onderdak. Later volgen werk, onderwijs en infrastructuur. Daarmee richten we ons op zowel noodhulp als wederopbouw.

      https://www.zoa.nl/over-zoa/wie-we-zijn/

      ZOA biedt overal ter wereld noodhulp en ondersteuning aan getroffenen tijdens repatriëring en/of wederopbouw en werkt daarbij nauw samen met de lokale bevolking van het opvanggebied.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/ZOA,

      met substantief ervoor


      • de afkorting ZOA

      Het werk van ZOA beperkt zich sinds midden jaren tachtig niet meer tot Zuidoost Azië. Anno 2014 is ZOA actief in vijftien landen op drie continenten. De afkorting ZOA heeft daarmee de oorspronkelijke betekenis Zuidoost-Azië verloren. De naam blijft staan voor de hulp die we bieden aan slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten, tot zij weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

      https://www.prodeo.nl/organisaties/zoa/

      • de organisatie ZOA

      Ter gelegenheid van de officiële opening van het Greijdanus College, voorheen de gereformeerde Mavo Hendrik de Cock, aan de Schoolstraat 10 februari wordt een expositie van eigentijdse schilders gehouden. Daarbij is gekozen voor een vorm van samenwerking met de organisatie ZOA. Deze christelijke organisatie voor vluchtelingenzorg in Afrika en Zuid-Oost Azië wil de leerlingen bepalen bij het menselijk leed van de meer dan 40 miljoen vluchtelingen die er volgens de laatste schatting van de Verenigde Naties in de wereld zijn.

      Meppeler Courant,

      in voorzetselgroep


      • de missie van ZOA

      De missie van ZOA is het ondersteunen van mensen die lijden als gevolg van een gewapend conflict of natuurramp, door hen te helpen hun bestaan opnieuw op te bouwen.

      https://www.nvt-ridderkerk.nl/goede-doel/zoa/

      • het werk van ZOA

      Het werk van ZOA is mogelijk door de steun van ruim veertigduizend particuliere donateurs. Ook ontvangen we fondsen van overheden, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Europese Unie en de Verenigde Naties.

      https://www.prodeo.nl/organisaties/zoa/

      Enkele voorbeelden van het werk van ZOA zijn onderwijsprojecten in Darfur, irrigatieprojecten in Pakistan, bouwen van waterputten in Ethiopië en training voor onderhoud daarvan, huizenbouw op de Filipijnen, traumaworkshops in Jordanië, landbouwtrainingen in Liberia en zadendistributie in Burundi.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/ZOA,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen