kaartlezer


kaartlezer 1.0

iemand die de wegenkaart of routekaart leest onderweg

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kaartlezer…

is een persoon

  • [Plaats] zit vaak naast een bestuurder van een voertuig of loopt voorop in een groepje wandelaars
  • [Activiteit of handeling] leest de kaart en geeft de te volgen route aan
  • [Middel] gebruikt een wegenkaart of routekaart

    Algemene voorbeelden


    Agnes heeft zich voor deze week vrijwillig als kaartlezer aangeboden. Zij heeft de route uitgestippeld en is het best voorbereid.

    Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

    Mocht de Toyota nr. 242 toch uitvallen, dan vervolgt Koen zijn weg in het persvliegtuig. Hij moet immers dagelijks verslag uitbrengen op Kanaal 2 over 'zijn' Dakar. Sceptici menen dat die aan de korte kant zal zijn. "Vorig jaar werd ook gesmaald over mijn capaciteiten als kaartlezer. Vraag maar eens aan Loomans of ik het zo slecht deed. Ik bezondig me allerminst aan onderschatting, maar ik heb zoiets van: ik ben toch geen idioot, waarom zou ik het dan niet kunnen."

    De Standaard,

    kaartlezer 2.0

    (religie, mystiek en mythologie)

    iemand die tarotkaarten legt om de toekomst te voorspellen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een kaartlegger…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een waarzegger of waarzegster of doet zich als zodanig voor
    • [Activiteit of handeling] legt kaarten, bv. tarotkaarten, en voorspelt daaruit de toekomst

      Algemene voorbeelden


      Marchal brengt nu zelf specialisten uit binnen- en buitenland bij elkaar om te bewijzen dat de meisjes na de show "in de war" waren. Helderzienden, astrologen en kaartlezers dienden zich aan. "Baat het niet, dan schaadt het niet", redeneerde Marchal nuchter.

      De Standaard,

      In 't Olde Koetshuus wordt op zondag 1 oktober een paranormale/alternatieve beurs gehouden, georganiseerd door 'De Dolfijn'. Bezoekers kunnen kennis maken met de vele facetten van de paranormale wereld. Zo zullen onder andere helderzienden, handlezers, meditatief schilders, kaartlezers, iriscopisten, magnetiseurs en beoefenaren van reiki aanwezig zijn.

      Meppeler Courant,

      kaartlezer 3.0

      afbeelding

      Bron: Spoorjan
      ( CC BY-SA 3.0 )

      apparaat dat de gegevens op de magneetstrip of chip kan lezen van een kaart of pasje

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een kaartlezer…

      is een apparaat

      • [Functie] wordt gebruikt voor toegangscontrole of identificatie in bv. het betalingsverkeer
      • [Plaats] vindt men bv. bij slagbomen bij gebouwen en terreinen die alleen voor bevoegde personen toegankelijk zijn of in betaalautomaten
      • [Werking of functionering] leest de elektronische gegevens af van een magneetstrip of chip op een kaart of pasje
      • [Object betroffen] leest bv. betaalkaarten, chipkaarten, elektronische ledenpasjes, enz.

      Algemene voorbeelden


      De Lijn test vanaf 1 september gedurende een jaar de Abo-pas uit voor abonnementsreizigers op de lijn 23A Sint-Truiden-Tongeren. Die test moet de voorloper worden van het veralgemeend gebruik van de chipkaart als betaalmiddel op de bussen van De Lijn. De Abo-pas ziet eruit als een bankkaart, maar heeft een ingebouwde chip, geen magneetspoor. Het volstaat dat busgebruikers hun kaart-met-chip voor een kaartlezer op de bus houden. Die "leest" de waarde van hun kaart.

      De Standaard,

      Onlangs stelde de federale politie in een filiaal van een grootbank in Brussel vast dat aan de toegangsdeur twee gleuven van kaartlezers waren aangebracht. De eigenaar moet de kaart door zo'n gleuf laten glijden om het kantoor binnen te geraken. Wie dat aan dat filiaal deed, raakte evenwel niet alleen binnen, maar stelde enige tijd later ook vast dat zijn kaart was nagemaakt en zijn rekening geplunderd.

      De Standaard,

      Voor de proef met de digitale handtekening kunnen ruim 4000 werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden in Delft zich inschrijven. Zij krijgen dan een pasje met daarop een gedigitaliseerde vingerafdruk. Dit pasje steken zij in een kaartlezer. Door een pincode in te geven en een vinger op een scanner te leggen, identificeren zij zich. De scanner kijkt of de vingerafdruk dezelfde is als de gedigitaliseerde afdruk op het pasje. Als dit klopt, is de handtekening gezet.

      Algemeen Dagblad,

      In de hal van de vreemdelingenpolitie staat een geknikte zuil van ongeveer een meter. Door middel van pictogrammen op een klein beeldschermpje kan de vreemdeling zich zelfstandig melden met zijn irisscanpas. Hij gaat voor de zuil staan, houdt zijn pasje voor de kaartlezer en zijn oog voor de camera en kan weer vertrekken.

      NRC,

      De reiziger moet de chipkaart zowel bij het in- als uitstappen langs een kaartlezer halen.

      http://www.bof.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief_2003_9.html,