kankerpit


kankerpit 1.0

((vooral) in Nederland; zeer informeel)

iemand die altijd ontevreden is en dat voortdurend uit door te mopperen; kankeraar; mopperkont
Oorspronkelijk afkomstig uit de soldatentaal. Ook als scheldwoord gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kankerpit…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is altijd ontevreden
  • [Activiteit of handeling] klaagt of moppert voortdurend

    Algemene voorbeelden


    In 1999 deed koningin Beatrix een uitspraak over de Nederlandse journalistiek: "De kankerpit regeert".

    http://tpo.nl/2011/01/12/de-scheldacademie-kankerpitten-leren-ontmaskeren/,

    U kent hem vast wel: de mopperaar, de kankerpit, de zeur. Het is nooit goed. Er is altijd wel wat. Iedereen is lekker bezig en voilà: Daar is de criticus weer met een ongezouten lijst van misstanden.

    http://www.sum-it.nl/no200025.html,

    Steevast tref ik bij het standbeeld van Hildebrand mijn oude vriend Nurks aan. Hij is een verre nazaat van zijn beroemde naamgenoot die in de even befaamde Camera Obscura is vereeuwigd. Ook deze Nurks is een kankerpit van de eerste orde en ik kan hem dus als een geestverwant zien.

    http://schaakclubutrecht.nl/bouwnurks.html

    Asterix is zoals iedere rechtgeaarde Fransman een driftkop en een kankerpit, maar met een hart van goud. Obelix is zoals iedere Fransman een gastronoom, een fijnproever. Hij is gek op gebraden everzwijn.

    http://www.groene.nl/artikel/rare-jongens-die-romeinen,

    Hij trok zijn broek omhoog en vloekte. "Kun jij nog niet eens wat alle vrouwen kunnen?" "Natuurlijk wel", zei ze, "maar de fout zit bij jou". "Wat een onzin, bij alle andere vrouwen gaat het geweldig, maar bij jou niet. Het ligt aan jou". "Probeer het eens met liefde, kankerpit die je bent", zei Marja. Hij vloekte nog een keer en beende kwaad naar buiten.

    http://piet-van-meel.exto.org/blog_post/16050602_Hanker+en+het+dorp+in+de+bergen.html#.Vfglzs8Vjcs

    De giftnoedels en de zuurpruimen, de kankerpitten, de ouwe tangen en heksen, de wijven van de Turfkrim hadden opeens een andere kluif waarop ze zich vastbeten.

    De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een enorme kankerpit
    • een notoire kankerpit
    • een oude kankerpit
    • notoire kankerpitten

    Hij is inderdaad wat traag en een enorme kankerpit en bovendien laat hij altijd winden in het bijzijn van anderen (misschien is dat typisch voor die generatie?), maar zo'n man komt natuurlijk nooit meer aan de bak. Oké, met zo'n mentaliteit en instelling was hij de laatste twintig jaar op klantenservice wellicht niet op zijn plaats, maar kunnen jullie geen administratieve functie voor hem vinden?

    http://www.mt.nl/148/20916/bob-de-manager/bob-wil-een-oude-medewerker-lozen.html,

    De ober belooft hem beterschap maar de man blijkt een notoire kankerpit te zijn en we besluiten ons er verder niet meer aan te storen.

    http://home.hccnet.nl/hh.stel/Reisverslag%20Veluwe%202002.htm,

    Cees werd een oude kankerpit. Alles en iedereen moest het ontgelden. "Doodschieten", was zijn vaste commentaar bij elk tweede artikel in de krant.

    http://michelhonig.nl/2013/01/cees/,

    Ingeleid door ouderwets klinkende marsmuziek betraden de spelers door een haag van pupillen het veld. Na het voorstellen kon het spektakel beginnen. Welk een teleurstelling zou volgen. Op 'de bult' werd het schouwspel traditiegetrouw zeer kritisch gevolgd met alle aandacht voor de kwinkslag en de negatieve uitlatingen van de notoire kankerpitten. Zij kwamen volop aan hun trekken. De bezoeker die schrok van de hoogte van de toegangsprijs pakte uit met: 'Ik moest vier gulden betalen. Toen zei ik tegen die vent: ik hoef geen seizoenkaart.'

    Meppeler Courant,

    Ik denk niet dat men je ziet als chagrijnige, oude kankerpit, maar ik kan me voorstellen dat je inderdaad soms wat cynisch overkomt.

    http://www.whiteboxing.nl/marijelogt/blog/blog_item/t/staatswiet,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een geboren kankerpit

    Nee, Céline was geen hoogstaand mens. Wel een geboren kankerpit, leugenaar, ijdeltuit en zeikerd.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/2627206/1994/05/27/Een-geboren-kankerpit-leugenaar-ijdeltuit-en-zeikerd.dhtml,

    • een verzuurde kankerpit

    Een taai gevoel van sikkeneurige onmacht krijgt je te pakken. Je wordt een oude zeur, een verzuurde kankerpit. Want hoe zou je nog tevreden, laat staan gelukkig kunnen zijn als je denkt dat het jouw tijd wel zal duren?

    http://columns.dg.nl/jo-wijnen/zondvloed/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding