kosmonaut


kosmonaut 1.0

Rus of iemand uit de voormalige Sovjet-Unie die een ruimtevaart maakt of opgeleid of gekwalificeerd is om een ruimtevaart te maken; Russische astronaut

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kosmonaut…

is een Rus

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een Rus en heeft de Russische nationaliteit; is Russisch staatsburger of was staatsburger van de voormalige Sovjet-Unie

    Algemene voorbeelden


    De De Amerikanen hadden gedurende de laatste maanden van 1968 behoorlijk in angst gezeten, omdat er steeds duidelijker aanwijzingen waren dat de Sovjets op het punt stonden om ieder moment twee kosmonauten te lanceren voor een vlucht om de maan.

    NRC,

    Vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan is vandaag een Russisch ruimtevaartuig gelanceerd met aan boord de kosmonauten Vladimir Dezjoerov en Gennadi Strelakov en de Amerikaanse astronaut Norman Thagard.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • een opleidingscentrum voor kosmonauten

    Sergej Tafrov van het opleidingscentrum voor kosmonauten vlakbij Moskou toonde zich enthousiast over de recordvlucht: 'Dit is een grote stap voorwaarts, een onderdeel van de voorbereiding voor vluchten naar Mars.'

    Meppeler Courant,

    De driekoppige bemanning van de Sojoez gaf gisteren een laatste persconferentie in Sterrenstad, het Russische opleidingscentrum voor kosmonauten vlakbij Moskou.

    Trouw,

    met voorzetselgroep


    • een kosmonaut aan boord

    Het Sovjet-moederschip dat met een kosmonaut aan boord om de maan moest blijven cirkelen, terwijl de maanlander met een tweede ruimtevaarder aan boord, op de maan zou landen.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • astronauten en kosmonauten

    Kort nadat de twee ruimtetuigen aan elkaar vastgemaakt waren, op 392 kilometer boven de aarde, openden de astronauten en kosmonauten aan weerszijden de sluispoorten.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    kosmonaut 2.0

    afbeelding

    Bron: NASA/Bill Ingalls
    ( Publiek domein )

    iemand die, meestal voor zijn beroep maar soms ook uit liefhebberij, een ruimtevaart maakt, meestal na jaren van voorbereiding, training of studie; astronaut

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een kosmonaut…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Kosmonauten op terugreis. Twee Russische en een Duitse kosmonaut vertrokken van het ruimtestation Mir, op weg naar de aarde.

        De Standaard,

        De aanwezige familieleden van de kosmonauten (naast Shuttleworth de Italiaan Roberto Vittori en de Rus Joeri Gidzenko) reageerden geëmotioneerd na de lancering.

        De Telegraaf,

        Drie kosmonauten, onder wie de Zuid-Afrikaanse ruimtetoerist Mark Shuttleworth, zijn gisteren vanuit Kazachstan vertrokken voor een bezoek aan het Internationale Ruimtestation (ISS).

        Provinciale Zeeuwse Courant,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • een Mongoolse kosmonaut
        • een Russische kosmonaut

        Vijftien jaar na zijn vlucht is de eerste Mongoolse kosmonaut nog steeds een held voor de mensen in dit grote, dunbevolkte steppeland.

        De Standaard,

        De Amerikaanse astronaut Norman Thagard wordt morgen, als alles goed gaat, met twee Russische kosmonauten vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan gelanceerd voor een ruimtevlucht.

        NRC,

        Toch heeft Merbold groot respect voor de Russische kosmonauten, die in probleemsituaties nooit hun kalmte verliezen en in staat zijn het hoofd te bieden aan de meest onverwachte gebeurtenissen.

        NRC,

        Zij zal tot augustus in Mir wonen, in het gezelschap van twee Russische kosmonauten.

        De Standaard,

        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: in

        • een kosmonaut in het ruimtestation Mir
        • een kosmonaut in de ruimte

        Out of the Present [...] dokumenteert het leven van de kosmonauten in het ruimtestation Mir.

        De Standaard,

        Naast de twee kosmonauten in de ruimte, krijgen er acht een opleiding en zijn er twaalf die al aangewezen zijn, of kunnen worden aangewezen voor een vlucht in de nabije toekomst.

        De Standaard,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen