ruimtevaarder


ruimtevaarder 1.0

iemand die, meestal voor zijn beroep maar soms ook uit liefhebberij en dan vaak tegen betaling, een ruimtevaart onderneemt; astronaut

Semagram


Een ruimtevaarder…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Toen de eerste spoetnik veilig en wel op Russische aarde geland was, was het eerste wat de beide ruimtevaarders het samengedromde volk vertelden, dat ze nergens in het heelal God hadden gezien. Hoe ze ook tijdens de reis door het raampje van de cabine hadden zitten turen: géén Opperwezen, géén Eng'len die door het luchtruim zweven, geen hemel was er en geen hel.

   Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

   Professionele ruimtevaarders maken van ruimtevaart hun beroep. Het zijn meestal (gevechts)piloten van opleiding, en ze vliegen gedurende hun loopbaan minstens drie of vier keer. Occasionele ruimtevaarders vliegen slechts één of twee keer mee: het gaat dan om mensen met een ander beroep, die, in het kader van hun beroep, deelnemen aan een ruimtereis. Story Musgrave was een bekende professionele astronaut; Dirk Frimout is een occasionele astronaut. Een aparte categorie wordt gevormd door de ruimtetoeristen, mensen voor wie de ruimtereis deel uitmaakt van hun vrije tijd en/of die niet betaald worden voor hun reis.

   http://users.skynet.be/fa010008/spacenet-ruimtevaart/encyc/index.htm,

   Kaminsky wees op de mogelijkheid dat een deel van de Sojoez-10 permanent aan de Saljoet is gekoppeld, waarna de ruimtevaarders in hun cabine naar de aarde terugkeerden.

   De Standaard,

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • ruimtevaardersoutfit
   • ruimtevaarderspak