krill


krill 1.0

dierlijk plankton dat bestaat uit kleine, kreeftachtige organismen die door de stromingen van het water worden meegevoerd en dat dient als voornaamste voedselbron voor grotere zeedieren, zoals inktvis, pinguïns, zeehonden en walvissen; dierlijk plankton

Semagram (extra betekenisinformatie)


Krill…

is plankton; is een verzameling ongewervelden

  • [Deel] bestaat uit kleine, kreeftachtige organismen
  • [Functie] dient als voornaamste voedselbron voor grotere zeedieren, zoals inktvis, koolvis, zalm, pinguïns, zeehonden en walvissen
  • [Woongebied] leeft onder meer in de oceanen rond de Noord- en Zuidpool
  • [Beweging] wordt meegevoerd door de stromingen van het water
  • [Gedrag] is een alleseter; is een filtervoeder

Rijk Animalia; Dieren
Stam Arthropoda; Geleedpotigen
Klasse Malacostraca; Hogere kreeftachtigen
Orde Euphausiacea

Algemene voorbeelden


Groenlandse walvis [...]. Volwassen dieren worden gemiddeld 14 tot 15 meter lang. Hun gewicht schommelt vermoedelijk tussen 50 en 60 ton en kan uitzonderlijk 100 ton bedragen. Met zijn reusachtige baarden (die tot 5,20 meter lang kunnen worden) filtert hij het krill en andere kleine schaaldieren waarmee hij zich voedt.

http://www.natuurwetenschappen.be/museum,

De keizerpenguin leeft van vis en inktvis die weer van krill leeft.

NRC,

In de zomer leven de bultruggen in de poolgebieden. De populaties van Antarctica voeden zich met krill - zo'n anderhalve ton per dag.

http://www.natuurwetenschappen.be/museum,

De krabbeneter (Lobodon carcinophagus) is de talrijkste van de vier zeehondensoorten op het zuidelijk halfrond. Op het land is hij de snelste van alle zeehonden. Ondanks zijn naam vangt hij geen krabben, maar krill, dierlijk plankton. Hij is de grootste krillkonsument ter wereld.

De Standaard,

Rusland, Polen en Japan hebben schepen die krill oogsten en zijn dus direkte konkurrenten voor de krabbeneter.

De Standaard,

De wilde zalm kreeg zijn roze zalmkleur omdat hij zich voedde met plankton en kleine kreeftachtigen. Door natuurlijke gisten en oliën, verkregen op basis van krill of kleine kreeftachtigen uit de Stille Zuidzee, krijgt de bio-zalm kleur.

De Standaard,

De dwergvinvis eet vis en krill (een soort plankton).

http://archive.greenpeace.nl/ams/walvissoorten2.shtml,

De filosofische consequentie van de netwerkbenadering is echter dat de status van het meest kleine schepsel op deze wereld verhoogd wordt tot een essentiële schakel in de overleving van de bekende topscoorders in het dierenrijk. Ik denk hierbij aan de rol van het krill (kleine zeekreeftjes) rond de poolzeeën voor de overleving van de walvissen.

http://www.animalfreedom.org/downloads/oratie.docl,

Combinatiemogelijkheden


met telwoord ervoor


  • weinig krill

De dwergvinvis is de enige baardwalvis van de Noordzee. In het noordwestelijk deel zwemmen zo'n 7.500 dieren rond. Ze eten er vooral haring, omdat in de Noordzee weinig krill voorkomt.

http://www.greenpeace.nl/campaigns/intro?campaign_id=4567=1,

Volgens onderzoekers waren de krillpopulaties tussen Zuid-Georgia en het Antarctisch Schiereiland in april op nog maar een vijfde van hun normale sterkte. Dit water moet het gebied van de penguinkolonies nu hebben bereikt, al begrijpt men niet waarom er zo weinig krill in zit. Een mogelijke oorzaak zou een abnormaal hoge watertemperatuur kunnen zijn.

NRC,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen