lijkhond


lijkhond 1.0

(recht en misdaad; dieren)

hond die speciaal is getraind om menselijke resten op te sporen
Lijkhond (of lijkenhond) is een correctere term dan het synoniem kadaverhond, een leenvertaling uit het Engels. Engels cadaver duidt namelijk vooral menselijke lijken aan, terwijl Nederlands kadaver vooral dierlijke resten aanduidt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lijkhond…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

  • [Functie] wordt vaak ingezet bij zoekacties, reddingsoperaties, forensisch onderzoek en rampen om vermiste personen te lokaliseren of om mogelijke locaties van menselijke overblijfselen aan te geven
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een gevoelige reukzin waarmee hij heel goed een lijkgeur kan waarnemen

    Algemene voorbeelden


    Er bevinden zich mogelijk menselijke resten in een afgebrand bedrijvencomplex in Hamme. Het gerecht zet lijkhonden in om ze te zoeken.

    De Standaard,

    In het water van de Hoge Vaart bij Zeewolde vond Signi vorige week zondag na zestien zondagen zoeken het stoffelijke overschot van een 46-jarige Harderwijker die in november verdween. "Die vondsten zijn het resultaat van een lange adem. De landelijke politie heeft ook lijkhonden, maar als zij na vier dagen niets hebben gevonden, stoppen ze. Wij komen gerust vaker terug", vertelt Kruit.

    Trouw,

    Volgens de politie blijkt nergens uit dat de verdachte het lijk in stukken heeft gesneden en de resten in de molen heeft verwerkt. Bij het toedekken van het lichaam van zijn vrouw ging Klinkhamer zo grondig te werk dat een speuractie door de politie destijds niks opleverde. Toch is volgens politiechef Dol ook toen een minutieus onderzoek verricht. In het jaar van de vermissing is in de tuin gegraven en zijn vanuit een straaljager van de luchtmacht infraroodopnamen gemaakt. Ook lijkhonden konden het lichaam niet vinden.

    Algemeen Dagblad,

    Lommers nam ook een kijkje bij de Koninklijke Landelijke Politiedienst, waar de zogeheten 'lijkhonden' worden opgeleid.

    Trouw,

    'In de zomer ruiken de honden al na een paar dagen een lijk', zegt een agent van de waterpolitie die sinds maandag een zoekpatroon vaart op het Nuldernauw. Over de reling van zijn Boston Whaler hangt regelmatig een zogeheten lijkhond die met zijn neus vlak boven het wateropppervlak snuffelt. Op die manier probeert de politie meer lichaamsdelen te vinden van het meisje van wie de romp maandag aanspoelde bij Strand Nulde.

    https://www.volkskrant.nl/home/eerst-mochten-de-lijkhonden-het-proberen,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1997
    Samenhangende woorden (betekenis) AOE-hond; drugshond; explosievenhond; speurhond